Ce este scorul de credit și cum îl îmbunătățești înainte de a aplica pentru credit

Cei care au aplicat cel puțin o dată pentru un credit, știu cât de important este scorul de credit în obținerea finanțării, indiferent că vorbim despre cea accesată prin instituțiile financiare bancare sau nebancare. Acest indicator reprezintă deseori și motivul pentru care unele cereri nu sunt aprobate. Înțelegerea acestui concept, precum și a metodelor de îmbunătățire a scorului înainte de a aplica pentru un credit, pot influența semnificativ capacitatea de accesare a fondurilor.

Alis Pop, miercuri 02 octombrie 2024 , 12:22

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Ce este scorul de credit și cum se calculează

Scorul de credit este un indicator introdus de către Biroul de Credite, utilizat în evaluarea riscului asociat creditării persoanelor fizice. Instituțiile de creditare utilizează acest scor pentru a determina eligibilitatea clienților și condițiile de creditare.

Acest scor este calculat pe baza mai multor indicatori, precum istoricul de plată (35%), reflectând comportamentul de plată al solicitantului de credit, suma datoriilor (30%), pentru a analiza raportul dintre datoriile existente și limitele de credit, și durata istoricului de credit (15%), care reflectă experiența și stabilitatea în gestionarea creditelor. Alți indicatori sunt numărul de credite noi (10%), precum și tipurile de împrumuturi (10%). Toate aceste componente sunt relevante pentru a reflecta comportamentul financiar, cu scopul de a elimina riscul de neplată.

Cum influențează scorul FICO accesul la finanțare

Raportul acestor elemente are o valoare cuprinsă între 300 și 850. Cu cât scorul este mai mare, cu atât denotă un comportament financiar mai responsabil, ceea ce crește semnificativ posibilitatea de a accesa diferite tipuri de credite. Pe de altă parte, un scor redus sau inexistent va semnala un risc crescut pentru creditori, ceea ce se va traduce în limitarea accesului la finanțare, sau dobânzi mai ridicate.

Un scor bun este considerat cel care depășește valoarea de 550, reprezentând un profil financiar stabil, cu un istoric de plată consistent. Un astfel de scor sporește șansele de obținere a creditelor avantajoase.

Dacă scorul dumneavoastră FICO este unul redus, puteți obține credite online doar cu buletinul, prin instituții financiare specializate. În acest mod, puteți accesa finanțarea de care aveți nevoie, bucurându-vă de flexibilitate și dobânzi fixe.

Capcane care pot afecta scorul de credit

Scorul FICO este unul volatil, care ține cont de comportamentul de plată al unei persoane în timp real. Cele mai comune cauze ale scăderii scorului includ.

Neplata la timp a datoriilor

Întrucât istoricul de plată este unul dintre cele mai importante elemente în calcularea scorului de credit, fiecare întârziere în plata ratelor poate afecta scorul FICO. De aceea, în cazul în care întâmpinați dificultăți în rambursarea creditului, este recomandat să luați legătura cu instituția de creditare pentru a discuta posibilele soluții.

Închiderea conturilor vechi

Această acțiune poate afecta scorul de credit întrucât reduce durata totală a istoricului financiar. Conturile mai vechi contribuie la crearea unui istoric lung, stabil, ceea ce influențează pozitiv accesul la finanțare, oferind posibilitatea creditorilor să urmărească fiabilitatea financiară a solicitantului.

Multiple cereri de credit

Efectuarea multiplelor solicitări de credite într-o perioadă scurtă de timp, poate semnala un risc pentru instituțiile financiare. Nu doar atât, însă este necesar ca atunci când sunteți în căutarea unei instituții de finanțare, să evitați interogările raportului de credit.

Modalități de îmbunătățire a scorului FICO

Îmbunătățirea scorului de credit este influențată de factorii care reflectă modul în care gestionezi datoriile. Așadar, primul pas cu care poți începe este menținerea unui comportament de creditare responsabil. Evită întârzierile de plată și discută deschis cu instituția de creditare în cazul în care întâmpini dificultăți. De asemenea, evită supraîndatorarea. Este recomandat ca nivelul de îndatorare să nu depășească 40% din venitul total.

Menținerea unui scor FICO stabil este necesară pentru obținerea finanțărilor avantajoase. Dacă aveți un scor FICO scăzut, puteți accesa finanțare de la instituții financiare nebancare, care vă pot oferi credite online doar cu buletinul. În acest mod, puteți face alegeri financiare responsabile, care să vă ajute să depășiți orice dificultate întâmpinată.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Un bărbat din Brașov și-a omorât șeful în bătaie pentru că a refuzat să îi dea o zi... Un bărbat din Brașov și-a omorât șeful în bătaie pentru că a refuzat să îi dea o zi liberă: Victima a apucat să sesizeze poliția
spotmedia.ro
Echipa de spărgători de elită plătiți pentru a pătrunde în obiectivele top secret Echipa de spărgători de elită plătiți pentru a pătrunde în obiectivele top secret
b1.ro
Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer.... Prima fotografie realizată de Kate Middleton, după ce a fost diagnosticată cu cancer. Mesajul ascuns din fotografia cu Prințul Louis (FOTO)
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si