Pe 25 iunie 2024, în Calendarul ortodox este sărbătorită Sfânta Fevronia. 

Calendarul ortodox 25 iunie 2024: Cine a fost Sfânta Fevronia

Sfânta Fevronia, a cărei viață a fost un exemplu de devotament și sacrificiu, a fost fiica unui senator roman. Crescută într-o familie de rang înalt, Fevronia a ales calea creștinismului de tânără, retrăgându-se într-o mănăstire din cetatea Nisibi. Acolo, ea și-a dedicat viața rugăciunii și slujirii lui Hristos.

În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor, Sfânta Fevronia a fost obligată de Silenius, un persecutor necruțător, să renunțe la credința sa și să se căsătorească cu el. Cu o fermitate de neclintit, Fevronia a refuzat categoric cererea lui Silenius, alegând să rămână fidelă lui Hristos. În urma acestui refuz, a fost supusă unor chinuri inimaginabile. A fost biciuită fără milă, iar torturile au continuat până când i s-au spart dinții, i s-au tăiat sânii, mâinile și picioarele, iar în final, i s-a tăiat capul.

Citește și: Rugăciunea de la Muntele Athos care îndepărtează răul

După martiriul său, viața Sfintei Fevronia a continuat să inspire și să mângâie comunitatea monahală. Se spune că, în ziua praznicului ei, Sfânta Fevronia apărea în mod miraculos în mijlocul surorilor din mănăstire. Ea stătea timp de trei ceasuri în văzul tuturor, oferind o prezență vizibilă și încurajatoare, înainte de a se face nevăzută.

Deși nimeni nu se putea atinge de ea în aceste momente, prezența sa minunată a fost o mărturie a sfințeniei și harului ei.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

Povestea Sfintei Fevronia nu se termină odată cu martiriul ei. Silenius, cel care a fost cauza atâtor suferințe pentru sfântă, a avut un sfârșit tragic. După moartea Fevroniei, Silenius a fost posedat de diavol. Într-un moment de nebunie demonică, s-a izbit cu capul de un stâlp de marmură și a murit, oferind astfel un epilog dramatic la viața plină de sacrificiu a Sfintei Fevronia.

Pomenirea ei este un moment de rugăciune pentru toți creștinii.

Calendarul ortodox

Calendarul ortodox

[Sursa foto: crestinortodox.ro]

Citește și: Ce sărbători sunt în luna iunie 2024. Calendar ortodox pentru prima lună de vară

Rugăciune scurtă sau troparul Sfintei Mucenițe Fevronia

Mieluseaua Ta, Iisuse, Fevronia, striga cu glas mare: pe Tine, Mirele meu, te iubesc si pe Tine cautandu-Te ma chinuiesc si impreuna ma rastignesc si impreuna ma ingrop cu Botezul Tau; si patimesc pentru Tine, ca sa imparatesc intru Tine; si mor pentru tine, ca sa viez pentru Tine; ci, ca o jertfa fara de prihana, primeste-ma pe mine ceea ce cu dragoste ma jertfesc Tie. Pentru rugaciunile ei, ca un milostiv, mantuieste sufletele noastre.

Citeste si: Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul său au rămas blocați în pădure: „Am plecat prin pădure, pe jos, să căutăm o pensiune.”- kfetele.ro

Citeste si: Lora sare în apărarea Sânzianei Negru după scandalul de la Electric Castle: ”Bunul simț aruncat la gunoi este mai grav”- radioimpuls.ro

Sursa: crestinortodox.ro

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si