În 2019, legea care reglementează pensionarea anticipată este Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii, potrivit fanatik.ro. De un singur lucru trebuie să țineți cont dacă vă gândiți la pensia anticipată. Aceasta se poate solicita dacă îndepliniți cumulativ câteva condiții. Așadar, aveți nevoie neapărat să o faceți cu cel mult 5 ani înaintea vârstei standard de pensionare.

Noile reguli la care sunt supuși pensionarii

Ce se întâmplă cu pensia dacă ești bărbat. Vezi noile reguli la care sunt supuși pensionarii

Este obligatoriu să aveți realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare. Dacă ați bifat ambele cerințe atunci mergeți la pasul următor și anume actele necesare pentru pensia anticipată. Mai întâi de toate aveți nevoie de o cerere pentru înscrierea la pensie anticipată. Apoi carnetul de muncă (original si copie) și alte acte prevăzute de lege privind vechimea în muncă.

Citeste si: Drama prin care a trecut Mihai Constantinescu în 2007: „A fost cumplit”

Adeverința privind sporurile și adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de muncă pentru perioada 01.04.1992-01.04.2001, în situația în care acestea nu sunt înregistrate în carnetul de munca. Adeverința privind încadrarea activității în fostele grupe I și/sau II de muncă. Procura specială pentru mandatar acolo unde este cazul, dar și alte acte necesare stabilirii dreptului de pensie.

Cum poți să ieși mai repede la pensie dacă ești bărbat

Cererea de pensionare împreună cu actele doveditoare se depune de către solicitant, la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu a acestuia, de la data la care sunt îndeplinite condițiile de pensionare, pensia acordându-se de la data încetării calității de asigurat.

Ce se întâmplă cu pensia dacă ești bărbat. Vezi noile reguli la care sunt supuși pensionarii

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Scene greu de privit pentru salvamontiștii care au intervenit în salvarea fetei atacate de urs- wowbiz.ro

Trebuie să știți că formula de calcul a pensiilor se modifică și apare un element nou. Nu se iau în calcul situațiile în care asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate, a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diplomă.

Citeste si: Polițist reținut pentru agresiune sexuală. Victima ar fi fost abuzată chiar în mașina Poliției

Nu se contabilizează nici faptul că a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat. Dacă a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale, acordate potrivit legii, de asemenea nu punctează și nici dacă a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale.

Ce se întâmplă cu pensia dacă ești bărbat. Vezi noile reguli la care sunt supuși pensionarii

Citeste si: Incident revoltător la o școală din Capitală. Părinților li s-a cerut lunar suma de 150 de lei, pe lângă o "taxă" anuală

Dacă a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani sau a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare,

politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar, de asemenea, nu se contabilizează.

Citeste si: La ce vârstă a avut Adrian Minune primul tort de ziua sa? „Bunicul meu lucra la un mare hotel, unde era o mare cofetărie și ne aducea prăjituri acasă și tort.”- kfetele.ro

Citeste si: Care au fost ultimele cuvinte pe care Diana le-a spus înainte să fie ucisă de urs: "Ajutor, mă atacă!"- radioimpuls.ro

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si