Ce se întâmplă în organismul tău când mănânci brânză cu mucegai?

Diversele sortimente de brânză cu mucegai reprezintă un adevărat deliciu pentru fanii brânzeturilor. Unele persoane resping brânzeturile cu mucegai din cauza mirosului pe care îl au.

Brânza cu mucegai este un adevărat deliciu pentru iubitorii de brânzeturi, în timp ce unele persoane resping acest tip de brânzeturi din cauza mirosului pe care îl au. Potrivit unui studiu, brânza cu mucegai poate îmbunătăți sănătatea inimii.

Tipuri de brânză cu mucegai

Brânzeturile cu mucegai includ două mari categorii, cele care au doar o crustă de mucegai la suprafață (Brie, Camembert, Neuchâtel) și cele care sunt brăzdate de mucegai în interior, cu o culoare de mucegai verde albăstrui (Bleu des Causses, Roquefort).

Citeste si: Ce se mănâncă de Florii 2022? Tradiţii şi obiceiuri

Brânzeturile cu mucegi sunt bogate în bacterii lactice care aduc beneficii mari în tubul digestiv. Brânzeturile cu mucegai consumate cu probiotice contribuie la echilibrul florei tubului digestiv și în același timp stimulează sistemul imunitar de la nivelul intestinului subțire.

Brânză cu mucegai

Substanțele din brânzeturile cu mucegai

Penicilina este una dintre substanțele care se regăsește în brânza cu mucegai. Aceasta este indicată în infecții precum: faringită, amigdalită, endocardită bacteriană, sifilis sau bronșită.

Spermidina, un compus care apare în brânza albastră (blue cheese), dar şi în boabele de soia, ficatul de pui, mazăre, porumb şi crustacee, se pare că ar reduce tensiunea arterială, prevenind afecţiunile cardiace. Specialiștii trag un semnal de alară și spun să nu consumăm mai mult de 30 de grame pe zi deoarece conținutul bogat de grăsimi poate afecta organismul.

Citeste si: Paştele 2022: Meniu tradiţional românesc. Idei de reţete de drob, ouă roşii, ciorbă şi friptură de miel

Spermidina din brânza cu mucegai a arătat o scădere a tensiunii arteriale şi o incidenţă redusă a bolilor de inimă. 

Brânza cu mucegai poate declanșa alergii, împreună cu parmezanul, brie sau camembert pot determina alergii la penicilină prin prisma conținutului ridicat de tiramină, substanță obținută în urma fermentației.

Brânza, obținută prin închegarea laptelui de capră, vacă, oaie, bivoliță sau iac, are o cantitate considerabilă de calciu și de grăsimi benefice organismului. Brânzeturile sunt importanți furnizori de minerale cum ar fi fosfor, calciu și sodiu, proteine și grăsimi, iar mucegaiul este un important antibiotic, penicilină naturală.

Brânză cu mucegai

Când se consumă brânza cu mucegai?

Brânzeturile cu mucegai se consumă între mese, nu cum obișnuiesc francezii după masă.

Motivul este că brânzeturile prin conținutul lor de grăsimi îngreunează digestia alimentelor consumate anterior. De cele mai multe ori brânzeturile cu mucegai sunt asociate cu nuci.

Aşadar, brânza este indicată pentru a menţine inima sănătoasă, dar trebuie să fim atenți la cantitate, mai ales dacă ne dorim să slăbim.

Citeste si: Roșiile au ajuns să coste mai mult decât kilogramul de carne. Vezi prețurile


Editor web

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, specializarea Jurnalism și a urmat cursurile unui masterat în Resurse Umane.

A fost atrasă din timpul liceului de domeniul jurnalistic, motiv pentru care încă de pe băncile facultății a trecut prin redacțiile unor publicații și posturi de televiziune.

Și-a început cariera în presă în anul 2021 ca redactor pentru site-ul stirilekanald.ro, unde se află și astăzi și unde pune în practică pasiunea pentru jurnalism.

Îți Recomandăm Și...

Recomandări video