„Este o remarcă absolut nefericită, dar cred că este un caz complex, care trebuie analizat din mai multe puncte de vedere, până să ajungem la concluzia dacă este sau nu rasism”, a spus Cristian Jura, în cadrul unei emisiuni TV.

„În primul rând avem niște elemente ligvistice. Colțescu a vorbit în limba română, a spus negru, jucătorii de la echipa turcă vorbesc engleză și cuvântul negru l-au preluat ca fiind negro, probabil au înțeles ei.

Pe de altă parte, nu s-a respectat regulamentul. Domnul Colțescu trebuia să vorbească în limba engleză cu arbitrul principal și, dacă dorea să vorbească în limba română, să se apropie de dânsul și să discute doar ei doi, nu să strige. În acest context mai apare și o dimensiune culturală- noi spunem în România negru și pentru mulți nu înseamnă mare lucru sau nu ne gândim la rasism- în acest context această chestiune culturală pur și simplu a explodat”, a subliniat arbitrul de la TAS.

„O persoană nu trebuie apelată după culoarea pielii. Nu trebuie să-i spui «măi, galbenule!» sau «măi, negrule!». O persoană trebuie apelată după nume, în niciun caz după culoarea pielii. Domnul Colțescu avea mai multe posibilități. Iarăși discutăm de o chestiune de regulament, el ar fi trebuit să cunoască numele sportivilor și numele staff-ului tehnic și ar fi trebuit să indice după nume”, a completat Cristian Jura.

Va mai arbitra sau nu Sebastian Colțescu

Despre cariera lui Sebastian Colțescu, el a spus că cel mai probabil nu va mai arbitra: „Urmează probabil o sancțiune, probabil că va consta într-o suspendare. Urmează să vedem cum se raportează UEFA la un astfel de incident și cât de mare va fi suspendarea. Și trebuie să vedem în ce măsură vom avea parte de o amendă sportivă care îi va fi aplicată domnului Colțescu.

De altfel, sancțiunile nu cred că se vor opri aici. Din ce am văzut din partea FRF, ei așteaptă decizia UEFA și probabil vor aplica diferite sancțiuni la nivel națonal.”

Cristian Jura a mai spus că rasismul este tratat superficial în România: „Nu se face suficient de mult pentru educație și în mod special pentru educația suporterilor.”

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune- wowbiz.ro

„Noi am văzut aseară un moment de solidaritate între cele două echipe. Eu mi-aș dori să văd o astfel de solidaritate și în ceea ce-i privește pe români, când supuși unor astfel de atacuri rasiste”, a subliniat el.

Citeste si: Scandal de rasism în Liga Campionilor: Jose Mourinho: „Orice formă de rasism trebuie combătută”

Citeste si: VIDEO- Acuzații de rasism la adresa unui arbitru român din UEFA

Jucătorii de la PSG și Istanbul Bașakșehir au părăsit terenul: „Este o premieră mondială”

„Acest incident are un impact devastator, pentru că există în permanență această percepție că în România nu se respectă drepturile omului și că România este o țară rasistă, cu toate că societatea a evoluat și facem eforturi ca să dovedim că aceste etichete nu sunt corecte, vin incidente de genul acesta care distrug o muncă de ani de zile.

Să nu uităm că stadionul naționalei României a fost suspendat pentru scandări rasiste, s-a jucat fără spectatori. Este o premieră mondială, este pentru prima dată când din cauza unui arbitru secund două echipe se retrag de pe teren”, a mai spus Cristian Jura.

În privința educației cu privire la rasism, el a spus că „ieșirea lui Colțescu nu poate să fie explicată”. „La acest nivel, arbitru UEFA, și meci de asemenea anvergură, arbitrii au parte de niște traininguri și sunt învățați cum să procedeze. De exemplu, în cazul de scandări rasiste, ei sunt învățați că trebuie să oprească meciul, pentru câteva minute și să se adreseze publicului”.

Citeste si: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”- kfetele.ro

Citeste si: Ies la iveală detalii revoltătoare despre incidentul din Leeds. Românii care s-au bătut cu polițiștii britanici sunt membrii unor clanuri periculoase- radioimpuls.ro

„De asta este inacceptabil, dar cu atât mai mult la acest nivel să faci o astfel de remarcă. Poate n-a avut intenția rasistă, dar i-a scăpat o expresie și a creat un context rasist”, a completat arbitrul de la TAS.

Sursa: Digi24


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si