Ce semnifică, de fapt, firul alb și roșu oferit de Mărțișor? Simbolul care vestește începutul primăverii, dar și un gest de atenție acordat celor dragi. Ce semnifică, de fapt, cele două culori (roșu și alb) în tradiția românească? 

Ce semnifică firul alb și roșu oferit de Mărțișor?

Ce semnifică, de fapt, firul alb și roșu oferit de Mărțișor? Puține persoane știu însemnătatea acestuia!

Ce semnifică, de fapt, firul alb și roșu oferit de Mărțișor? Puține persoane știu însemnătatea acestuia!

[Sursa foto: PixaBay]

Este cunoscut faptul că mărțișorul este reprezentat în primul rând de un șnur în două culori: roșu și alb.

Pe lângă acesta, de-a lungul timpului, mărțișoarele au fost adaptate cererilor de pe piață și au ajuns să fie reprezentate de diverse lucruri: simbolul norocului, coșar, pisică, ghiocel șamd.

Citește și: Urări de Mărțișor 2023. Cele mai frumoase mesaje și felicitări de 1 martie 2023

Mărţişorul a fost gândit și conceput ca o amuletă legată cu un şnur împletit din două fire: unul alb, reprezentând divinitatea, sănătatea, puritatea sufletească şi împlinirea şi  unul roşu, simbol al dragostei pentru frumuseţile eterne ale vieţii: prietenia, fidelitatea şi onoarea.

Potrivit tradiției populare, cele două culori reprezintă şi cele două anotimpuri de bază (iarna şi vara), în timp ce primăvara şi toamna sunt considerate doar anotimpuri de trecere.

Legende și tradiții 

Ce semnifică, de fapt, firul alb și roșu oferit de Mărțișor? Puține persoane știu însemnătatea acestuia!

Ce semnifică, de fapt, firul alb și roșu oferit de Mărțișor? Puține persoane știu însemnătatea acestuia!

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro

Printre legendele semnificative ale românilor, regăsim şi legenda despre „  Baba Dochia”, care spune că firul Mărţişorului este o funie de 365 sau 366 de zile şi ar fi fost tors de Baba Dochia în timp ce-şi urca turma la munte.

Dochia torcea firul anului primăvara, pe 1 martie, când se năștea anotimpul calendaristic.

În prima zi a primăverii, de mărțișor, în unele zone din țară există obiceiul conform căruia părinții leagă la gâtul sau la mâna copiilor câte un bănuț de argint, ori de aur.

Acest talisman este însoțit bineînțeles de două fire răsucite, din mătase albă și roșie.

Citește și: Mărțișor 2023. Cele mai cunoscute legende despre acest simbol al primăverii!

Citeste si: Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia la fiul său: „Mamă, adu-mi ceva de mâncare că nu mai pot de foame și n-am timp să mă mai duc să mănânc.”- kfetele.ro

Citeste si: Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a ucis iubita cu sânge rece. Victima i-ar fi salvat în trecut viața agresorului- radioimpuls.ro

În acest mod copiii vor fi feriți de razele arzătoare ale soarelui în timpul verii.

Unii copii vor purta mărțișorul 12 zile la gât, apoi îl vor lega de ramura unui pom tânăr. Dacă pomului îi merge bine (înflorește, înverzește, face fructe) se crede că și copilului îi va merge bine. Alți copii vor purta mărțișorul până când vor vedea prima dată un pom înflorit și abia atunci îl lasă pe ramurile pomului.

Se leagă copiilor ață roșie cu alb și cu bani la gât, păstrându-le până când vin berzele, și atunci zic: Na-ți negrețele și dă-mi albețele!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si