Babele de martie. Cum iți alegi baba care iți va spune cum iți va merge tot anul

Află cum îți poți alege baba de martie care îți va predestina cum îți va merge tot anul 2021.

Author: Andreea Bolocan miercuri 03 martie 2021 , 15:54

traditii si obiceiuri babele de martie
Babele de martie
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Legenda Babei Dochia

Baba Dochia, conform lui George Călinescu, face parte din cele “4 mituri fundamentale care au modelat cultura și spiritualitatea româneasca.”

Sacrul sta sub semnul venirii primăverii, de aici derivând mai multe legende și tradiții românești, evocate an de an.

Baba Dochia

Se spune că a fost odată, o femeie căreia i se zicea Baba Dochia. Aceasta avea la rândul ei un băiat frumos – Dragobete, care era mândria ei. Însă într-o zi, Dragobete s-a îndrăgostit până peste cap de o fată frumoasă şi tânăra ca primăvara. Această tânăra frumoasă, urma să devină soţia lui Dragobete, însă fără acordul Dochiei.

Baba Dochia pentru a se răzbuna şi pentru a-şi necăji nora, îi dă într-o zi rece de iarnă un ghem de lână neagra şi îi spune următoarele: „Du-te la pârâu şi spală acest ghem, să te întorci acasă abia când acesta devine alb şi curat!”. Fata fără să ştie nimic pleacă şi în curând se află la pârâu. După mai multe ore tânăra încă încerca din răsputeri să albească ghemul. Chiar dacă avea degetele de la mâini şiroind de sânge şi era îngheţată de frig, aceasta nu putea să plece acasă până nu-şi îndeplinea sarcina.

Citeste si: 8 martie, Ziua Femeii. Semnificația acestei zile

Impresionat de durerea fetei, Domnul Iisus Hristos i-a apărut în cale şi i-a dat o floare roşie, spunându-i să spele lâna cu ea. Mulţumindu-i, fata a pus floarea în apă, a spălat lâna şi a constatat cu uimire că lâna s-a albit. Fericită aceasta a plecat spre casă, dar soacra sa, auzind povestea fetei, a acuzat-o că acela ce i-a dat floarea nu era un simplu prieten – fata l-a numit Mărţişor pe acesta, nerecunoscându-l pe Iisus Hristos.

După aceasta întâmplare, Dochia a pornit împreună cu turma sa spre munte, fiind convinsă că primăvara venise deja, altfel de unde ar fi putut Mărţişor să aibă floarea? Pe parcursul călătoriei sale, şi-a scos, rând pe rând, cele doisprezece cojoace pe care le purta, până a rămas fără nici unul. Dar vremea s-a schimbat. Pe cât de frumos fusese la începutul zilei, pe atât de urât se făcuse acum. Ningea şi totul începuse să înghețe. Dochia a îngheţat împreună cu oile sale, transformându-se, conform legendei, în stană de piatră.

Cum îți alegi baba

De exemplu: dacă ești născută pe data de 16, baba ta se va calcula: 1+6= 7, adică pe 7 martie. Baba de Martie se poate alege și în orice zi la întâmplare în perioada 1-9 martie, însă trebuie să te decizi la această zi din timp. În funcție de cum va fi vremea în ziua aleasă de Babă, vei ști cum îți va merge tot anul.

Cum îți alegi baba de martie

Citeste si: Cum se aleg babele în martie 2021

Se spune că dacă afară este frig și întunecat, vei avea un an mai greu, cu supărări și lacrimi; în schimb dacă afară este cald și soare, vei avea un an fără obstacole, cu fericire și noroc. Potrivit tradiției, se spune că dacă ninge sau plouă în ziua Babei acesta este un semn de bogăție. După Zilele Babei, urmează Zilele Moșilor, despre care se spune că aduc vreme mai frumoasă.

Babele de martie- tradiții și obiceiuri la români

Modalitatea prin care ne alegem babele diferă de la o zonă la alta. Prin urmare, în Moldova, trebuie să ții cont de ziua și data naşterii. Dacă aceasta este formată din două cifre, trebuie să le aduni, iar rezultatul obţinut reprezintă baba persoanei născute în acea zi.

În alte zone ale ţării, poți opta pentru o zi din cele nouă sau să raportezi data aleasă la un eveniment important din viaţa ta. Oricând ți-ai alege baba, un lucru e cert: nu trebuie sub nicio formă să muncești, dacă vrei să ții bolile și ghinionul la distanță.

„Sunt reminiscenţe din vechile credinţe populare, care se înscriau în orizontul magic. Înainte de religie, în momentul în care omul s-a desprins de animalitate a avut un sistem de interpretare a lumii, sistemul magic.

Citeste si: Reţetă mucenici cu nucă: Sunt, pur şi simplu, delicioşi

Acesta presupune că omul, prin anumite acţiuni, îndeplinind anumite reguli, poate să influenţeze mersul vieţii sale, destinul său propriu zis.

Spre deosebire de religie, care îi fixează din alte considerente, comandamente morale, teologice, destinul uman, magia a fost considerată, de fapt, un fel de ştiinţă inversă, mergând de la convingerile umane”, a explicat etnologul vasluian Dan Ravaru.

În străvechiul calendar roman, Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârşite. Moartea ei, în ziua de 9 martie, era privită ca un hotar între anotimpul friguros şi cel călduros.

„Astfel, perioada cuprinsă între 1 şi 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia îşi implineşte destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaştere.

Aspectul instabil al vremii din aceasta perioada este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia”, spun specialiştii în Etnografie şi Folclor de la Centrul Judeţean Tradiţie Ialomiţa”.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si