Semnificație paști Înviere. Paștile reprezintă pâinea sfințită și vinul pe care creștinii le duc acasă, care simbolizează mai exact trupul și sângele Domnului Iisus Hristos.

ce semnifică paștile

Paștile de Înviere.

[Sursa foto: doxologia.ro]

Semnificația paștilor primite de credincioși

Anafora pe care creștinii o primesc în noaptea de Înviere a preluat numele sărbătorii, „Paști”, drept mărturie clară, vie și completă pentru jertfa și Învierea Domnului Iisus Hristos.

Creștinii care merg în noaptea de Înviere la biserică iau acasă paști, adică pâine cu vin, binecuvântate, pentru a fi consumate de către credincioși.

Citeste si: Tradiții si superstiții în Joia Mare. Ce e bine să faci în această zi de sărbătoare

Cuvântul „Paști” înseamnă „trecere”, (Pesah – în ebraică, termen preluat de la egipteni) și este utilizat pentru prima dată în Vechiul Testament în timpul lui Moise, când, în seara dinaintea ieșirii din robia egipteană, au petrecut în tăcere faptul că vor traversa Marea Roșie spre Pământul Făgăduinței, „unde curge lapte și miere” (Țara lui Israel).

Acest termen a fost preluat și de către creștini, dar semnificația lui este cu totul alta, chiar dacă traducerea s-a păstrat.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Pentru cei care Îl urmează pe Mântuitorul Hristos, Paștile înseamnă trecerea de la viața trăită în letargie, indiferență și ignoranță spirituală, la viața de comuniune cu Dumnezeu, de reîntoarcere la plenitudinea bucuriei paradisiace. Este o sărbătoare plină de bucurie și iertare, curaj și demnitate.

Aceasta semnifică că Trupul lui Hristos, prin Sfânta Biserică, potrivit Sfintei Scripturi, a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge care au curs din coasta Mântuitorului când a fost răstignit pe Sfânta Cruce. 

ce semnifică paștile

Când se mănâncă paștile?

[Sursa foto: ortodoxia]

Când se mănâncă paștile primite în noaptea de Înviere

Potrivit tradiției, acestea se mănâncă dimineața, în cantități mici, înainte de a lua prima masă și de a rosti „Tatăl Nostru”. De asemenea, tradiția mai spune că înainte de a lua Sfântul Paşte, oamenii trebuie să se spele cu apă dintr-un pahar în care s-a pus un ou roşu, în acest fel faţa lor va fi fină și roșie precum coaja oului. Apoi, cel mai bătrân pm din familie ia o bucată din sfintele paști și spune „Hristos a Înviat”, iar cel care le primește răspunde „Adevărat a Înviat” și își face sfânta cruce.

Citeste si: VIDEO- Paște 2022. Arhiepiscopul Tomisului va aduce și în acest an Lumina Sfântă de la Ierusalim de pe mare

Acest lucru se repetă de trei ori și numai după ce are loc pot fi primite paștile.

Pâinea care este pregătită pentru a fi dată credincioșilor ca „Paști” este sfințită printr-o rugăciune specială și prin sfințirea acesteia cu apă sfințită după ce, anterior, a fost stropită cu vin.

Prin consumarea „Sfintelor Paști” creștinii dau mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta și bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi și Învierea vom vesti. Biserica susține că în mod normal este corect ca înainte de acest lucru credincioșii să se împărtășească cu Trupul și Sângele Mântuitorului, fiind vorba despre Taina Sfintei Împărtășanii.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

În mod normal, creștinii care merg să ia paști pun un ou roșu și bani în cutia milei.

Citeste si: De ce ciocnim ouă de Paște? Care e semnificația acestei tradiții străvechi

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si