Ce semnifică paștile primite de credincioși în seara de Înviere

Semnificație paști Înviere. Potrivit tradiției paștile sfințite se împart după finalul Sfintei Liturghii. Iată ce semnifică, de fapt, paștile primite de credincioși în noaptea Învierii!

Author: Madalina Grigore miercuri 20 aprilie 2022 , 22:20

ce semnifică paștile

Ce semnifică pastile primite de credincioși în seara de Înviere.

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Semnificație paști Înviere. Paștile reprezintă pâinea sfințită și vinul pe care creștinii le duc acasă, care simbolizează mai exact trupul și sângele Domnului Iisus Hristos.

ce semnifică paștile

Paștile de Înviere.

[Sursa foto: doxologia.ro]

Semnificația paștilor primite de credincioși

Anafora pe care creștinii o primesc în noaptea de Înviere a preluat numele sărbătorii, „Paști”, drept mărturie clară, vie și completă pentru jertfa și Învierea Domnului Iisus Hristos.

Creștinii care merg în noaptea de Înviere la biserică iau acasă paști, adică pâine cu vin, binecuvântate, pentru a fi consumate de către credincioși.

Citeste si: Tradiții si superstiții în Joia Mare. Ce e bine să faci în această zi de sărbătoare

Cuvântul „Paști” înseamnă „trecere”, (Pesah – în ebraică, termen preluat de la egipteni) și este utilizat pentru prima dată în Vechiul Testament în timpul lui Moise, când, în seara dinaintea ieșirii din robia egipteană, au petrecut în tăcere faptul că vor traversa Marea Roșie spre Pământul Făgăduinței, „unde curge lapte

și miere” (Țara lui Israel).

Acest termen a fost preluat și de către creștini, dar semnificația lui este cu totul alta, chiar dacă traducerea s-a păstrat.

Citeste si: Bombă găsită în Reșița! Cum a fost descoperită aceasta- kanald.ro

Citeste si: Cum a fost, de fapt, relația Marcelei Fota cu fostul soț?! Acum a recunoscut: „Copilul meu nu știe”- wowbiz.ro

Pentru cei care Îl urmează pe Mântuitorul Hristos, Paștile înseamnă trecerea de la viața trăită în letargie, indiferență și ignoranță spirituală, la viața de comuniune cu Dumnezeu, de reîntoarcere la plenitudinea bucuriei paradisiace. Este o sărbătoare plină de bucurie și iertare, curaj și demnitate.

Aceasta semnifică că Trupul lui Hristos, prin Sfânta Biserică, potrivit Sfintei Scripturi, a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge care au curs din coasta Mântuitorului când a fost răstignit pe Sfânta Cruce. 

ce semnifică paștile

Când se mănâncă paștile?

[Sursa foto: ortodoxia]

Când se mănâncă paștile primite în noaptea de Înviere

Potrivit tradiției, acestea se mănâncă dimineața, în cantități mici, înainte de a lua prima masă și de a rosti „Tatăl Nostru”. De asemenea, tradiția mai spune că înainte de a lua Sfântul Paşte, oamenii trebuie să se spele cu apă dintr-un pahar în care s-a pus un ou roşu, în acest fel faţa lor va fi fină și roșie precum coaja oului. Apoi, cel mai bătrân pm din familie ia o bucată din sfintele paști și spune „Hristos a Înviat”, iar cel care le primește răspunde „Adevărat a Înviat” și își face sfânta cruce.

Citeste si: VIDEO- Paște 2022. Arhiepiscopul Tomisului va aduce și în acest an Lumina Sfântă de la Ierusalim de pe mare

Acest lucru se repetă de trei ori și numai după ce are loc pot fi primite paștile.

Pâinea care este pregătită pentru a fi dată credincioșilor ca „Paști” este sfințită printr-o rugăciune specială și prin sfințirea acesteia cu apă sfințită după ce, anterior, a fost stropită cu vin.

Prin consumarea „Sfintelor Paști” creștinii dau mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta și bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi și Învierea vom vesti. Biserica susține că în mod normal este corect ca înainte de acest lucru credincioșii să se împărtășească cu Trupul și Sângele Mântuitorului, fiind vorba despre Taina Sfintei Împărtășanii.

Citeste si: „Eu vreau psihic să fiu bine, ca în egală măsură, psihic să îl fac bine pe copilul meu. Dacă vreau mâine, eu stau cu unul de 18 ani, că așa vreau eu.” Marcela Fota a vorbit despre partenerul său- kfetele.ro

Citeste si: "Acum văd cum karma lucrează. Doriane ești la fel de țepar ca Donca, doar că tu ca personaj faci mai mult rău copiilor". Dorian Popa, pus la zid! Ce a făcut și de ce este aspru criticat- radioimpuls.ro

În mod normal, creștinii care merg să ia paști pun un ou roșu și bani în cutia milei.

Citeste si: De ce ciocnim ouă de Paște? Care e semnificația acestei tradiții străvechi

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si