Ce trebuie să faci în caz de război? In functie de cat de grav este un atac, nivelul de urgenta poate fi mai mare sau mai mic, insa primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa te asigurati ca aveti acces la adapost, apa si hrana (in aceasta ordine de prioritate, asa cum dicteaza regulile de supravietuire in cazuri extreme).

Adapostul, primul lucru de care trebuie sa te interesezi in caz de razboi

In cazul unui razboi, un adapost nu inseamna doar sa ai un acoperis deasupra capului. Intr-o astfel de situatie, adapostul inseamna fie un loc sigur, unde esti protejat indiferent ce se intampla (adaposturile create in acest scop), fie mutarea intr-o casa, departe de marile orase.

Nu toata lumea are o casa la tara, insa poate cunosti pe cineva care are (o ruda, un bun prieten, etc.). Astfel, puteti sa purtati o discutie cu acestia pentru a afla daca si familia ta se poate refugia acolo, in cazul unei invazii.

Dca locuiesi in unul dintre marile orase ale tarii, este important sa stii din timp care sunt locurile in care te poti adaposti. Spre exemplu, in Bucuresti exista mai mult de 4.500 de adaposturi antiatomice si antiaeriene. Putini stiu insa care sunt, cum si cand este necesar sa fie utilizate.  

IGSU a publicat de curand, pe site-ul oficial, lista adaposturilor de protecție civila din toate judetele și oraaele Romaniei. Iata lista completa  AICI.

Citeste si: Tensiuni la Marea Neagră, aproape de România! Armata rusă vrea să captureze Insula Șerpilor: „două ținte subacvatice...”

La momentul actual, in Capitala exista aproximativ 165 de adăposturi de protecție civilă în Sectorul 1, alte 340 de adăposturi în Sectorul 2, 150 în Sectorul 3, 160 în Sectorul 4, inca 60 în Sectorul 5 și 300 în Sectorul 6.

Prin urmare, intereseaza-te daca subsolul blocului tau este un adapost antiaerian si mai ales daca poate fi folosit in acest scop in cazul unei urgente.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Ce trebuie sa faci în caz de razboi?

Ce trebuie sa faci în caz de razboi?

[Sursa foto: PixaBay]

Fa-ti o provizie de apa potabila

In cazului unui razboi, este important sa ai provizii de apa potabila pentru intreaga familie. Acestea te vor ajuta sa supravietuiesti celor mai grele conditii. Nu uita ca apa este mai importanta decat mancarea, in acest caz. Fara apa, un om poate supravietui 3 zile, in schimb, fara mancare, se poate supravietui si 40 de zile.

Asigura-ti provizii de mancare

Un razboi are o multitudine de consecinte, dar una dintre cele mai importante, este lipsa accesului la alimente si alte produse necesare traiului de zi cu zi. Prin urmare, fa-ti resurse de produse neperisabile. Cumpara conserve, biscuiti sarati (care sa inlocuiasca painea) si orice produse care nu necesita gatire si rezista mult in timp.

Citeste si: Secretarul general al ONU Antonio Guterres îl imploră pe Putin, „în numele umanităţii” să oprească atacul împotriva Ucrainei

De asemenea, trebuie sa iei in calcul faptul ca este posibil sa ramai fara gaze si sa nu poti gati. De asemenea, este bine sa ai in casa faina, ulei, malai, zahar, sare, orez si alte cereale, pe care sa le poti prepara in cazul in care nu vei mai avea acces la alte alimente, dar vei avea gaze sau folosesti butelia (in cazul in care stai la curte). Trebuie sa ai suficiente pentru a te putea descurca in timpul invaziei, dar si o perioada dupa trecerea acestora, pana cand se va relua comertul.

Pregateste-ti o trusa de prim ajutor si una de urgenta

Este estential ca in momentul in care incepe un razboi sa ai totul pregatit si sa nu stai sa faci “bagaje”. In acest moment, fiecare secunda conteaza. Prin urmare, este important sa te pregatesti din timp.

Vei avea nevoie de un rucsac incapator, pentru fiecare membru al familiei. In acestea trebuie sa adaugati toate cele necesare supravietuirii: apa, mancare, medicamente (daca este cazul), trusa de prim ajutor, produse de igiena, etc.  

Iata ce trebuie sa cuprinda o trusa de urgenta in caz de razboi!

  • Filtre de apa
  • Conserve 
  • Batoane proteice 
  • Un briceag multifunctional, de calitate
  • Apa potabila
  • Vitamine (mai ales daca ai copii, dar ideal este sa le ai pentru toata familia, deoarece alimentele proaspete vor lipsi pentru o perioada lunga din menul zilnic)
  • Produse de ingrijire (dezinfectant de maini, servetele umede, scutece pentru copii)
  • Lanterna si baterii+ baterii de rezerva (ai grija insa sa nu lasi bateriile in lanterna, pentru a evita scurgeri ce pot duce la deteriorarea lanternei. Nu vrei sa ramai fara lumina in cel mai critic moment)
  • Lapte praf, pentru copii mai mari. Este util si pentu adulti, deoarece este o sursa de calciu, vitamine si proteine
  • Trusa medicala (aceasta trebuie sa cuprinda: alcool medicinal, iod, bandaje, plasturi, termometru, analgezice, antitermice).
  • Medicamente (pentru cel putin 15 zile) pentru cei care sunt sub tratament.
  • Bricheta si/sau chibrituri clasice
  • paturi
  • Radio portabil
  • Cel putin trei seturi de baterii pentru lanterna, radio si alte resurse pe care le iei cu tine
  • Masca de gaze
  • Pahare, farfurii si tacamuri de unica folosinta.

Citeste si: Primele victime ale bombardamentelor rusești din Ucraina: Peste 40 de militari şi zece civili

Pe langa, apa, alimente și trusele de urgenta este important sa ai pregatite haine confortabile si calduroase, dar si incaltaminte confortabila, pe care sa le imbraci de urgenta inainte de a fugi din casa.

Stabileste inainte un plan de urgenta 

Este foarte posibil ca membrii familiei sa nu fie impreuna atunci cand se produce un dezastru. Astfel, este important sa stiti cum va puteti contacta unii pe altii, mai ales daca internetul si caile de comunicatii nu vor functiona. 

Trebuie sa ai la indemana io lista cu adaposturi de siguranta, sau sa te interesezi care sunt acestea. Si metroul poate fi o alternativa in cazul unei explozii nucleare. De asemenenâa, daca esti in interiorul unei locuinte, sau al unei cladiri de birouri, stai intr-o zona sigura, departe de ferestre.

Daca atacul este anuntat este important sa te adapostesti cat mai repede posibil sub pamant si sa ramai acolo pana cand este sigur sa te reintorci la suprafata. De aceea este important sa ai la tine un radio portabil.

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Ce trebuie sa faci în caz de razboi?

Ce trebuie sa faci în caz de razboi?

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Rusia a atacat Ucraina: Ce presupune Legea Marţială impusă de autorităţile de la Kiev?

Daca acest lucru nu este posibil, gaseste orice cladire, de preferinta construita din caramida sau beton, si intra inauntru pentru a evita orice material radioactiv de afara. Galeriile subterane ale metroului sunt o solutie in acest caz. Este indicat sa stai cat mai mult ascuns in subteran pentru a nu intra in contact cu materialul radioactiv de afara. Este important sa ramai in subteran sau in cladirea in care esti adapostit pentru el putin 24 de ore.

Cum sa reactionezi in cazul unei explozii nucleare

În primul rand, nu privi, sub nicio forma, catre expozie. Lumina puternica produsa de o explozie poate duce la orbire.

De asemenea, daca explozia nucleara te surpinde afara, intinde-te imediat la pamant si acopera-ti capul cu mainile. Daca explozia are loc la distanta poate dura pana la 30 de secunde, sau mai mult, pana cand suflul acesteia te va lovi. 

Daca suflul te-a surprins afara, dezbraca-te cat mai repede posibil de haine si spala-te pentru a elimina materialul radioactiv care s-ar fi putut depune pe corp. Daca este posibil, fa un dus cu multa apa si sapun pentru a ajuta la eliminarea contaminarii radioactive. Ai grija insa sa nu te freci si sa nu iti zgarii pielea afectata. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si