Ce va face România cu vaccinurile AstraZeneca care expiră pe 30 iunie 2021

O parte din vaccinurile AstraZeneca expiră peste câteva zile, pe data de 30 iunie. Ce va face România cu serurile nefolosite, în condițiile în care românii au evitat masiv să se imunizeze cu vaccinul britanic?

Author: Razvan Ilie luni 28 iunie 2021 , 11:30

Valeriu Gheorghiță: „Pe 30 iunie expiră 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca. Probabil nu le vom putea folosi. Vor intra pe procedura de distrugere”, a spus joi, într-o conferință de presă, medicul Valeriu Gheorghiță. [Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

România avea în stocuri, în urmă cu 10 zile, circa 6 milioane de doze din toate cele patru tipuri de vaccin folosite în țara noastră, iar dintre acestea, în jur de 35.000

de doze de vaccin de la compania AstraZeneca au termen de expirare la 30 iunie, a declarat coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.

Citeste si: Câți oameni s-au vaccinat împotriva COVID-19. Anunțul oficial

Vaccinurile AstraZeneca, la un pas de expirare

Inițial, autoritățile au încercat redistribuirea vaccinurilor aflate la un pas de expirare sau s-a mers și pe varianta donației lor, pentru folosirea în afara țării:

„Noi încercăm să distribuim- ele sunt de fapt doze care se regăsesc la nivelul direcțiilor de sănătate publică, în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare.

Sunt doze care au fost distribuite cu mult timp în urmă, însă ca urmare a scăderii importante a numărului de persoane care se vaccinează cu acest vaccin, evident că aceste doze au un risc de a ieși din termenul de valabilitate în perioada următoare. Tocmai de aceea, pentru noi este important la acest moment să creștem capacitatea de stocare, dar, pe de altă parte, să evităm să iasă din valabilitate aceste doze”, a spus Valeriu Gheorghiță pe data de 20 iunie.

Citeste si: Vești proaste: Două orașe au intrat în carantină din cauza variantei Delta a coronavirusului

Valeriu Gheorghiță a explicat la acel moment că aceste doze trebuie să fie redistribuite fie la nivel european, fie să intre în mecanismul de revânzare sau de donație.

„Este etic și este firesc să beneficieze de vaccinuri cei care își doresc să se vaccineze, care au nevoie de ele și sunt țări terțe care nu au avut un acces atât de bun, atât de facil la vaccinuri cum a avut România, ca și celelalte țări europene, și tocmai de aceea este important să susținem și celelalte țări, pentru a egaliza accesul la vaccin”, a punctat Valeriu Gheorghiță.

Citeste si: Câți oameni s-au vaccinat împotriva COVID-19. Anunțul oficial

Decizia finală: vaccinurile vor fi distruse

România va distruge cele 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca, al căror termen de expirare este 30 iunie, a revenit cu anunțul coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță. Decizia, ca și cea a închiderii unor centre de vaccinare, vine în condițiile în care interesul populației pentru vaccinarea anti-COVID este într-o scădere accentuată.

„Pe 30 iunie expiră 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca. Probabil nu le vom putea folosi. Vor intra pe procedura de distrugere”, a spus joi, într-o conferință de presă, medicul Valeriu Gheorghiță. 

Citeste si: Anunț bombă despre noua tulpină COVID-19. Dr. Anthony Fauci: „Varianta Delta este cea mai mare amenințare în lupta cu COVID-19”

Guvernul a aprobat, în urmă cu două săptămâni, o ordonanță de urgență prin care statul român poate vinde și dona doze de vaccin. La sfârșitul lunii mai, oficiali guvernamentali declarau că Executivul pregătește cadrul legal, printr-un act normativ elaborat de Ministerul Sănătății, pentru a putea exporta, contra cost, cantitatea de vaccinuri AstraZeneca pe care țara noastră nu o poate consuma din cauza refuzului românilor de a se vaccina cu serul companiei anglo-suedeze.

România a primit de la debutul campaniei de vaccinare în jur de 16 milioane de doze de vaccin și a utilizat aproape 60 la sută dintre acestea, a precizat medicul Valeriu Gheorghiță.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si