Cele 5 beneficii ale lecturii (pe care toată lumea ar trebui să le știe)

Există numeroase dovezi științifice care arată că cititul este direct terapeutic și ajută în diverse domenii ale vieții, atât psihologice, cât și fizice.

Author: Diana Bostan luni 06 februarie 2023 , 12:45

lectură

Lectură

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Până aici nimic nou, dar astăzi vrem să împărtășim cu tine cele 5 beneficii ale cititului pe care le poți experimenta în viața ta în doar câteva zile de lectură.

Așa că haide să trecem în revistă fiecare dintre ele și să le vedem în detaliu.

  1. Dacă citești ești mai creativ și mai deschis la minte

Cercetările efectuate de Universitatea din Toronto au descoperit o particularitate interesantă la persoanele care citesc multă ficțiune, spre deosebire de cele care citesc puțin, deloc sau doar non-ficțiune.

Se pare că lectura mai leneșă care este asociată cu toate tipurile de cărți de citit, indiferent de gen, creează o deschidere cognitivă care îi permite să fie mai critic, obiectiv și creativ.

Citește și: Trenduri optimizare SEO în 2023 – iată la ce trebuie să fii atent!

Experimentul a fost inițiat pentru a evita ceea ce a fost numit "închidere cognitivă", care are consecințe precum scăderea creativității și a capacității de a raționa în circumstanțe normale.

Și s-a dovedit că poveștile de ficțiune funcționează pentru a evita această stagnare.

Așadar, este logic să ne gândim la beneficiile directe ale literaturii în genul romanului. Ea nu se caracterizează doar prin creșterea vocabularului sau a divertismentului, ci și prin deschiderea minții pentru a îmbunătăți reacția la diferite situații și circumstanțe, prin cărți de citit.

    2.Lectura te face mai asertiv, mai empatic și îți îmbunătățește relațiile

Empatia și asertivitatea sunt capacități umane care ne permit să înțelegem pozițiile și viziunile celorlalți, chiar dacă aceștia nu sunt de acord sau nu se aliniază cu opiniile noastre.

Narațiunile în format de roman și unele cărți de citit de non-ficțiune ne ajută foarte mult să ne aprofundăm înțelegerea valorii intrinseci a unei varietăți de opinii și să ne dăm seama că, fără ele, ar exista o lipsă de bogăție intelectuală și de gânduri reflexive.

În același studiu publicat în Science în 2013, au găsit dovezi clare ale acestor idei și au constatat, de asemenea, că acestea favorizează compasiunea și simpatia între oameni, îmbunătățind abilitățile de afirmare.

    3. Dacă citești, ești mai inteligent din punct de vedere rațional și emoțional

Știm deja că pentru a citi și a înțelege ai nevoie de inteligență și de atenție, dar... cum rămâne cu inversul?

Citeste si: Trei cutremure în România, duminică! Unde s-au produs și ce magnitudine au avut- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Dintr-un studiu din 2015, realizat de Stuart Richie de la Departamentul de Psihologie al Universității din Edinburgh, știm că copiii își îmbunătățesc inteligența comunicativă și verbală, precum și cunoștințele generale și capacitatea de a raționa.

Această constatare a risipit îndoielile rezonabile cu privire la motivul pentru care copiii (frați sau gemeni) care se nasc și cresc în aceleași circumstanțe sau în circumstanțe similare, obțin rezultate diferite sau foarte diferite în stadiile timpurii ale dezvoltării elevilor.

Citește și: Alege cursuri de engleză online pentru copii și va putea răspunde cu "Yes, I know!"

Este clar că factorul de mediu al lecturii în copilărie are o influență puternică asupra abilităților intelectuale ale oamenilor pe termen lung.

     4. Dacă citești ești mai fericit la orice nivel

Acesta este cel mai controversat caz dintre toate, dar mai mult din cauza ideii că fericirea este încă interpretată ca fiind ceva prea "abstract" și nedeterminat decât pentru că nu poate fi dovedită.

Adevărul este că există studii care arată că lectura leneșă în rândul adulților este benefică în diferite domenii ale bunăstării individuale a oamenilor. Iar un raport interesant al Centrului de cercetare a lecturii de la Universitatea din Liverpool demonstrează acest lucru: "Un studiu privind beneficiile cititului regulat de plăcere la adulți".

În general, persoanele care citesc mai mult (cu un obicei de lectură) consideră că acest lucru îi ajută să:

- Au mai puține sentimente de stres

- Relaxare îmbunătățită în comparație cu privitul la televizor sau cititul revistelor tabloide.

- Dorm mai bine citind în orele dinaintea somnului

- mbunătățirea procesului de luare a deciziilor și de planificare

- Îmbunătățirea relațiilor dintre prieteni și cunoștințe

Citeste si: Fiul cel mare al Luminiței Anghel, dezvăluiri de coșmar pe internet! Tânărul a dezvăluit că nu se spală de săptămâni întregi, iar motivul i-a uluit pe toți- kfetele.ro

Citeste si: Cât câștigă Eva Măruță din postările de pe rețelele sociale?! Nu o să îți vină să crezi ce sumă primește pentru o postare- radioimpuls.ro

- Îmbunătățirea stimei de sine și a auto-reflecției

- O mai bună conștientizare socială

- Sentimente îmbunătățite de singurătate

Așadar, dacă aceasta este scuza care te motivează, amintește-ți că de la a nu citi deloc la a citi doar 30 de minute pe săptămână, există deja o diferență!

    5. Cititul te face mai puternic și mai încrezător în tine însuți

Dacă ceea ce am văzut până acum nu este suficient pentru a vă face să vă dați seama cât de importantă este lectura pentru oameni, gândiți-vă la acest lucru:

Cât de bine v-ați simți dacă ați avea cunoștințele înțelepților stoici amestecate cu filosofia practică modernă?

Dacă ați avea posibilitatea de a citi o carte pe săptămână, la libera alegere, care v-ar ajuta să vă dezvoltați profesional, personal sau spiritual?

Acestea sunt doar două dintre întrebările pe care vi le puteți pune pentru a vă da seama de potențialul imens al unui lucru atât de simplu și de elegant cum este obiceiul de a cumpăra cărți pentru citit.

Orice lectură care vă ajută să vă perfecționați un subiect, o cunoaștere specifică, o abilitate, o cercetare continuă, va face ca capacitatea dumneavoastră de a răspunde la evenimente complicate să se multiplice exponențial datorită înțelepciunii dumneavoastră.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si