Dacă până acum credeam că anatomia umană și organele noastre au fost descoperite în totalitate, medicina și știința țin să ne contrazică. Un nou organ a fost descoperit de către cercetători.

După ce în 2018 cercetătorii au descoperit cel mai mare organ din corp, anume saci interconectați umpluți cu lichid care străbat structurile de colagen și elastină din zonele de sub piele și între alte organe și țesături din corpul nostru, de data aceasta oamenii de știință vin cu o nouă descoperire.

Citește și: Durerea unei mame din UK, după ce fiica sa a decis să-și doneze organele: „A fost greu să-i văd trupul acoperit de cusături”

Cercetătorii au descoperit, accidental, un nou organ în corpul uman. Unde este situat și ce funcții are

Cercetătorii au descoperit, accidental, un nou organ în corpul uman. Unde este situat și ce funcții are

[Sursa foto: Valstar et al., Radiotherapy and Oncology, 2020]

Cum s-a ajuns la descoperirea unui nou organ

Oncologii de la Institutul de Cancer din Țările de Jos foloseau un nou tip de scanare ca parte a cercetării lor asupra pacienților cu cancer de cap și gât. Ei au folosit tomografie cu emisie de pozitroni/tomografie computerizată cu scanări cu liganzi antigen de membrană specifici de prostată (PSMA PET/CT), care s-au dovedit a fi o modalitate eficientă de urmărire a răspândirii cancerului de prostatată în întregul corp. Pacienților li se injectează glucoză radioactivă înainte de scanare, ceea ce evidențiază tumorile din interiorul pacientului prin strălucire. 

În timpul folosirii acestei scanări la pacienți, echipa a observat că două zone ale capului s-au iluminat în mod neașteptat.

Pe măsură ce continuau să scaneze pacienții, au tot găsit aceeași zonă iluminată.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Astfel, s-a dovedit că cele 100 de persoane scanate avea puncte luminoase. Nu era o anomalie, ci un potențial organ nou.

Citește și: O altfel de nemurire: Povestea omului care va trăi 1.000 de ani

Un nou organ în corpul uman

Noua descoperire a fost descrisă în revista Radiotherapy and Oncology ca fiind un set de glande salivare, predominant glande mucoase, cu canale de drenare multiple, ce sunt poziționate în partea din spate a nazofaringelui

„Oamenii au trei seturi de glande salivare mari, dar nu acolo. Din câte știam, singurele glande salivare sau mucoase din nazofaringe sunt microscopic mici și până la 1000 sunt răspândite uniform în toată mucoasa. Așa că, imaginați-vă surpriza noastră când le-am găsit” , a explicat autorul studiului și oncologul de radiații Wouter Vogel într-un comunicat, scrie playtech.ro

Citește și: Produsele de post din comerț, bune sau nu pentru sănătate?! Cum ar fi indicat să mâncăm și ce alimente ne îngrașă cel mai tare înainte de Sărbători| EXCLUSIV

Echipa a reușit să-și confirme descoperirile, împreună cu colegii de la Amsterdam UMC, folosind cadavre și au numit acum cel mai nou organ al umanității „glande tubare”, referindu-se la locația lor. Ei sunt de părere că glandele ar putea fi o cauză a complicațiilor pentru pacienții care suferă de radiații, inclusiv disfagie (probleme la înghițire), iar cunoașterea lor ar putea ajuta oncologii să evite această zonă pentru a putea peveni potențialele complicații.

Citeste si: Tavi Clonda, nemulțumiri legate de Disneyland! Artistul a discutat despre aspectele care nu îi convin în vacanță: „E mai rău ca pe vremea lui Ceaușescu.”- kfetele.ro

Citeste si: Oana Roman, pusă la zid de angajații unui hotel: "Nu știu cine te consideră pe tine vedetă, tatăl tău a fost, eu de tine n-am auzit până ieri"- radioimpuls.ro

„Radioterapia poate afecta glandele salivare, ceea ce poate duce la complicații. Pacienții pot avea probleme cu mâncarea, înghițirea sau vorbirea, ceea ce poate fi o adevărată povară”, a explicat Vogel conform  Iflscience.

Echipa a analizat 723 de pacienți care au fost supuși unui tratament cu radiații în această zonă și a descoperit că, cu cât mai multe radiații sunt livrate în zona care conține glandele tubare, cu atât mai multe complicații au experimentat pacienții după terapie.

Citește și: VIDEO| Specialiștii anunță că radiațiile 5G nu afectează sănătatea oamenilor


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si