Cercetătorii au descoperit, accidental, un nou organ în corpul uman. Unde este situat și ce funcții are
Se pare că nici până în prezent nu am reușit să aflăm toate misterele corpului uman. Recent a fost descoperit un nou organ.

Cercetătorii au descoperit, accidental, un nou organ în corpul uman. Unde este situat și ce funcții are
[Sursa foto: Valstar et al., Radiotherapy and Oncology, 2020]In articol:
Dacă până acum credeam că anatomia umană și organele noastre au fost descoperite în totalitate, medicina și știința țin să ne contrazică. Un nou organ a fost descoperit de către cercetători.
După ce în 2018 cercetătorii au descoperit cel mai mare organ din corp, anume saci interconectați umpluți cu lichid care străbat structurile de colagen și elastină din zonele de sub piele și
Cercetătorii au descoperit, accidental, un nou organ în corpul uman. Unde este situat și ce funcții are
Cum s-a ajuns la descoperirea unui nou organ
Oncologii de la Institutul de Cancer din Țările de Jos foloseau un nou tip de scanare ca parte a cercetării lor asupra pacienților cu cancer de cap și gât. Ei au folosit tomografie cu emisie de pozitroni/tomografie computerizată cu scanări cu liganzi antigen de membrană specifici de prostată (PSMA PET/CT), care s-au dovedit a fi o modalitate eficientă de urmărire a răspândirii cancerului de prostatată în întregul corp. Pacienților li se injectează glucoză radioactivă înainte de scanare, ceea ce evidențiază tumorile din interiorul pacientului prin strălucire.
În timpul folosirii acestei scanări la pacienți, echipa a observat că două zone ale capului s-au iluminat în mod neașteptat.
Pe măsură ce continuau să scaneze pacienții, au tot găsit aceeași zonă iluminată.Citeste si: Theo Rose a vorbit despre nuntă cu lacrimi în ochi! De ce nu va îmbrăca rochia de mireasă?!- wowbiz.ro
Astfel, s-a dovedit că cele 100 de persoane scanate avea puncte luminoase. Nu era o anomalie, ci un potențial organ nou.
Citește și: O altfel de nemurire: Povestea omului care va trăi 1.000 de ani
Un nou organ în corpul uman
Noua descoperire a fost descrisă în revista Radiotherapy and Oncology ca fiind un set de glande salivare, predominant glande mucoase, cu canale de drenare multiple, ce sunt poziționate în partea din spate a nazofaringelui
„Oamenii au trei seturi de glande salivare mari, dar nu acolo. Din câte știam, singurele glande salivare sau mucoase din nazofaringe sunt microscopic mici și până la 1000 sunt răspândite uniform în toată mucoasa. Așa că, imaginați-vă surpriza noastră când le-am găsit” , a explicat autorul studiului și oncologul de radiații Wouter Vogel într-un comunicat, scrie playtech.ro
Echipa a reușit să-și confirme descoperirile, împreună cu colegii de la Amsterdam UMC, folosind cadavre și au numit acum cel mai nou organ al umanității „glande tubare”, referindu-se la locația lor. Ei sunt de părere că glandele ar putea fi o cauză a complicațiilor pentru pacienții care suferă de radiații, inclusiv disfagie (probleme la înghițire), iar cunoașterea lor ar putea ajuta oncologii să evite această zonă pentru a putea peveni potențialele complicații.
„Radioterapia poate afecta glandele salivare, ceea ce poate duce la complicații. Pacienții pot avea probleme cu mâncarea, înghițirea sau vorbirea, ceea ce poate fi o adevărată povară”, a explicat Vogel conform Iflscience.
Echipa a analizat 723 de pacienți care au fost supuși unui tratament cu radiații în această zonă și a descoperit că, cu cât mai multe radiații sunt livrate în zona care conține glandele tubare, cu atât mai multe complicații au experimentat pacienții după terapie.
Citește și: VIDEO| Specialiștii anunță că radiațiile 5G nu afectează sănătatea oamenilor