VIDEO | Specialiștii anunță că radiațiile 5G nu afectează sănătatea oamenilor

Pe 21 august 2022, pagina de socializare a Radio Gold FM România a postat un video, cu sursă necunoscută, în care prezintă un aparat de identificare a radiațiilor 5G folosit de un bărbat în stațiunea Mamaia, județul Constanța. Reprezentanții paginii pretind că radiațiile antenelor montate pe clădiri ar dăuna sănătății oamenilor, însă totul este doar o dezinformare, arată factual.ro.

Author: Georgiana Balaban vineri 30 septembrie 2022 , 14:38

5g

Tehnologia 5G nu afectează sănătatea oamenilor.

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Potrivit Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), 5G este cea de-a cincea generație de tehnologie pentru comunicațiile mobile.

În acest moment este cea mai nouă astfel de tehnologie standardizată internațional, lansată începând din a doua jumătate a anului 2018 în unele state ale lumii. Experții estimează că va deveni tehnologia dominantă în comunicațiile mobile mondiale în anul 2025. 5G își propune să îmbunătățească serviciile existente și să favorizeze dezvoltarea de noi servicii (așa cum aplicațiile mobile s-au dezvoltat cu adevărat odată cu răspândirea 4G).

Citește si: 7 beneficii ale unui Smart TV și de ce camera dvs. de zi este incompletă fără unul

Conform sursei precizate mai sus, sistemele mobile digitale utilizează în prezent mecanisme de control a energiei a cărei funcție primară este menținerea emisiilor de semnale radio la nivelurile minime necesare și suficiente pentru asigurarea calității serviciilor.

Pe înțelesul tuturor, telefoanele mobile funcționează la cea mai mică putere posibilă necesară pentru asigurarea unei calități corespunzătoare. În rețelele GSM, comanda de modificare sau menținere a nivelului de semnal al telefonului este dată de 2 ori pe secundă, astfel încât, pe măsură ce telefonul se apropie de antenă, își reduce puterea de transmisie.

Citește si: Tinerii primesc bani de la Guvern ca să-și cumpere calculatoare. Care sunt condițiile

Specialiștii arată că rațiunea principală a acestui mecanism este eficiența (reducerea probabilității de interferențe, respectiv reducerea consumului de energie), însă un efect indirect semnificativ este reducerea expunerii la radiații. Iar odată cu progresul tehnologic, tehnicile avansate de control al puterii devin tot mai sofisticate – de exemplu în 3G/UMTS, puterea între stația de bază și telefon este ajustată de 1500 ori pe secundă.

Rețelele 3G, 4G și 5G produc câmpuri electromagnetice de radiofrecvență care sunt folosite pentru a transmite informații

Reprezentanții Uniunii Internaționale pentru Comunicații (ITU) au explicat că odată cu introducerea tehnologiilor de comunicații mobile, a existat o anumită îngrijorare a publicului cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate. Oamenii aveau o reticență în utilizarea telefoanelor mobile și în a locui în apropierea stațiilor de bază.

5g

Ce spun experții despre noua generație a tehnologiei 5G?!

[Sursa foto: PixaBay]

Rețelele 3G, 4G și 5G produc câmpuri electromagnetice de radiofrecvență care sunt folosite pentru a transmite informații. Câmpurile electromagnetice au existat sub diferite forme de la nașterea universului. Ele diferă unele de altele prin frecvență, iar lumina vizibilă este forma sa cea mai familiară. ​​​Pentru toate frecvențele radio (de la 0 la 300 GHz), nivelurile maxime internaționale sunt concepute pentru a evita orice efecte adverse asupra sănătății.​​​​​

Citește si: Care este procedura completă de regenerare a filtrului de particule la mașinile diesel și ce pași trebuie urmați

Clipul video postat de acel constănțean este un fake news care vrea să creeze dezinformare în rândul publicului larg. Nu există nicio indicație a unui risc crescut pentru sănătate atunci când sunt expuse la câmpuri electromagnetice sub nivelurile specificate de organismele internaționale. Nu s-a dovedit științific că există vreo metodă prin care câmpurile electromagnetice din rețelele mobile existente (2G, 3G și 4G) prezintă vreun risc pentru sănătate, cu condiția ca administrațiile să impună limitele de expunere stabilite de organismele internaționale.

De asemenea, nu există o bază științifică a vreunei relații între transmiterea coronavirusului și 4G sau 5G sau orice alte unde electromagnetice.

Experții ITU demonstrează că nu undele electromagnetice ionizează corpul uman, așa cum o fac, spre exemplu, expunerea la razele X (radiografiile) sau expunerea la surse radioactive.

Citește si: Laptop sau calculator- care este mai bun

Clipul video expus de bărbat induce publicul în eroare, deoarece redă imagini reale din teritoriu, dar conține erori științifice: valorile redate de aparat nu sunt de ordinul zecilor de mii, limitele superioare ale radiațiilor considerate de autorități ca fiind periculoase pentru om nu sunt nici pe departe atinse. De asemenea, rețeaua 5G nu reprezintă un pericol, deoarece nu transmite unde electromagnetice ionizante.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si