Parlamentul European a dat undă verde certificatului digital al UE privind COVID

Eurodeputaţii au aprobat definitiv certificatul digital al Uniunii Europene privind COVID-19. Astfel, vor facilita călătoriile în interiorul UE și vor contribui la redresarea economică.

Author: Georgiana Balaban miercuri 09 iunie 2021 , 12:27

certificat digital UE 1 iulie 2021
Certificat COVID-19.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Vești bune venite din Parlamentul European. Plenul PE a aprobat miercuri noile reglementări referitoare la certificatul COVID cu 546 voturi „pentru”, 93 „împotrivă” şi 51 de abţineri (cetăţenii Uniunii) şi cu 553 voturi „pentru”, 91 „împotrivă” şi 46 de abţineri (resortisanţi ai ţărilor terţe), potrivit unui comunicat

remis News.ro.

Citeste si: Cum va arăta certificatul verde de vaccinare digital al UE și de când va fi acesta disponibil

Documentul va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie. Certificatul va include şi un cod QR.

Certificatul digital dovedește că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor şi capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană. Astfel se vor preveni frauda şi falsificarea.

Totul va intra în vigoare de la 1 iulie 2021 pe un termen de 12 luni. Deţinerea certificatului nu va fi o condiţie prealabilă pentru a putea beneficia de libertatea de circulaţie. În acelaşi timp, certificatul nu va fi considerat un document de călătorie.

Citeste si: VIDEO- Liderii europeni au decis. Certificatul COVID va fi lansat pe continent

Anunț despre restricțiile de călătorie suplimentare

Eurodeputații au obţinut un acord pentru ca ţările Uniunii să nu poată impune restricţii de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea.

certificat digital UE 1 iulie 2021
Certificatul digital UE.[Sursa foto: PixaBay]

„Cu excepţia cazului în care sunt necesare şi proporţionale pentru protecţia sănătăţii publice”, se arată în comunicat. Va trebui să se ţină seama de dovezi ştiinţifice, inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Măsurile trebuie notificate celorlalte state membre şi Comisiei Europene cu 48 de ore înainte, dacă este posibil. Publicul trebuie să fie informat cu 24 de ore înainte.

De asemenea, țările UE vor acorda posibilități de testare anti-Covid-19 uşor accesibile şi la preţuri abordabile. La cererea Parlamentului, Comisia a promis să mobilizeze 100 de milioane de euro în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgenţă. Suma este destinată statelor membre, astfel încât să poată cumpăra teste pentru a emite certificate digitale ale UE privind COVID.

Confirm oficialilor, toate țările UE vor accepta certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru vaccinurile autorizate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (AEM). Statele membre decid, în schimb, dacă acceptă şi certificatele emise pentru vaccinurile autorizate potrivit procedurilor naţionale de autorizare sau pentru cele înscrise pentru utilizare în caz de urgenţă pe lista Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Citeste si: Spectacole fără mască de protecție în România. Despre ce este vorba

Protecția datelor personale

Datele cu caracter personal trebuie prelucrate în conformitate cu Regulamentul general privind protecţia datelor. Certificatele vor fi verificate offline şi nu se vor păstra date cu caracter personal.

Preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES), raportor, a menţionat: „Astăzi, Parlamentul a confirmat ritmul de restabilire a liberei circulaţii şi a unui spaţiu Schengen pe deplin funcţional, în timp ce continuăm să luptăm împotriva acestei pandemii. Certificatul digital al UE privind COVID va funcţiona începând cu 1 iulie şi va asigura călătorii sigure şi coordonate în această vară. Statele UE sunt încurajate să se abţină de la impunerea de restricţii suplimentare, cu excepţia cazului în care acest lucru este strict necesar şi proporţional, şi este un semnal pozitiv că unele ţări eliberează deja certificatul”.

Textul trebuie acum să fie adoptat oficial de Consiliu şi publicat în Jurnalul Oficial. El urmează să intre în vigoare imediat şi să se aplice începând cu 1 iulie 2021.

Citeste si: Vești bune pentru turiștii care aleg această țară ca destinație. Nu mai trebuie să prezinte un test PCR negativ. Care sunt condițiile


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si