Cum va arăta certificatul verde de vaccinare digital al UE și de când va fi acesta disponibil

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a anunțat, miercuri, că sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit și a fost testat cu succes în România.

Author: Andreea Bolocan joi 27 mai 2021 , 07:29

certificat verde digital Andrei Baciu secretar de stat ministerul sanatatii vaccin
Andrei Baciu[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Într-o postare făcută pe pagina personală de Facebook, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu a declarat faptul că țara noastră a mai trecut un test și anume, faptul că sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit.

Un nou succes pentru România

"România a mai trecut un test! Sistemul informatic pentru implementarea certificatului verde digital al UE este pregătit, iar conectarea la serverul blocului comunitar european s-a realizat cu succes. În plus, colegii de la STS- Serviciul de Telecomunicații Speciale au reușit să pună la punct și aplicația de verificare, ceea ce a permis țării noastre să efectueze testul complet, iar rezultatul a fost unul foarte bun.”, a declarat Andrei Baciu.

Certificatul verde digital UE[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: UE va solicita companiei AstraZeneca despăgubiri pentru întârzierea dozelor de vaccin COVID-19

Vicepreședintele CNCAV a precizat că și Polonia, Portugalia și Letonia au făcut verificări pentru interconectarea sistemelor informatice.

”În această săptămână, în afară de România, au mai făcut verificări pentru interconectarea sistemelor informatice încă trei țări: Polonia, Portugalia și Letonia. Și aceste state au trecut cu bine de primul test", a scris Andrei Baciu pe Facebook.

Cele trei ţări care au trecut primul test[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Anunț pentru românii care călătoresc cu avionul în Germania. Măsurile se aplică din 2 iunie 2021

Când vor putea fi folosite certificatele verzi de vaccinare

Cei care vor avea certificatul verde digital UE, vor putea călătorii fără restricții epidemiologice.

"Certificatele verzi digitale UE sunt gratuite și vor facilita călătoriile în blocul comunitar european fără restricții epidemiologice, nefiind îngrădită libertatea de mișcare. Documentul va putea fi tipărit sau folosit direct de pe telefonul mobil. În acest fel, timpul de așteptare în aeroporturi va fi extrem de redus, doar cât este scandat codul QR. Acest certificat ar urma să fie disponibil în Uniunea Europeană de la începutul lunii iulie", a mai transmis Andrei Baciu în postarea sa.

Verificarea pentru emiterea certificatului se va realiza simplu și rapid:

  • din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19;
  • din aplicația Corona-Forms pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si