China îl avertizează pe Joe Biden să nu-i subestimeze „determinarea fermă” în privința Taiwanului

China i-a cerut luni preşedintelui american Joe Biden să nu-i „subestimeze determinarea fermă” de a-şi „apăra suveranitatea, după ce acesta a declarat că SUA vor apăra militar Taiwanul în cazul unui atac al forţelor chineze, transmit CNN și Agerpres.

Author: Diana Bostan luni 23 mai 2022 , 14:12

taiwan

Taiwan

[Sursa foto: iStock]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Nimeni nu trebuie să subestimeze determinarea fermă, tăria voinţei şi capacitatea puternică a poporului chinez de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială”, a declarat în faţa presei Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de

Externe.

Ce a transmis Ministerul de Externe de la Taipei

„Cerem imediat Statelor Unite(...) să evite să trimită semnale greşite forţelor de independenţă” din Taiwan, a adăugat el.

În schimb, Ministerul de Externe de la Taipei a transmis că salută şi mulţumeşte preşedintelui Biden şi guvernului american pentru reafirmarea sprijinului lor faţă de Taiwan.

Citeste si: Joe Biden, declarația cu care înfurie China. Statele Unite, dispuse "să folosească forța" pentru a apăra Taiwanul

Guvernul de la Taipei va continua să întărească apărarea şi să aprofundeze cooperarea cu ţări ca SUA şi Japonia în acest scop, a adăugat ministerul, potrivit agenţiei  Reuters.

Ce a spus luni Joe Biden despre Taiwan

Aflat la Tokyo ca parte a turneului său din Asia, președintele american a declarat la o conferință de presă susținută alături de premierul japonez Fumio Kishida că SUA sunt dispuse să folosească forța pentru a apăra Taiwanul în cazul unei agresiuni din partea Chinei.

„Acesta este angajamentul pe care ni l-am luat”, a subliniat președintele american.

Citeste si: Joe Biden, anunț dur pentru omenire: „Toată lumea ar trebui să fie îngrijorată de focarul de variolă”

„Suntem de acord cu politica 'O singură Chină'(...) dar ideea că, [Taiwanul] poate fi luat cu forța, pur și simplu luat cu forța, nu este adecvată”, a explicat el. Joe Biden a mai spus că nu se așteaptă ca acest lucru să se întâmple sau să fie măcar încercat de către Beijing.

Un oficial al Casei Albe a declarat ulterior că noile declarații ale lui Biden nu reprezintă o schimbare a politicii SUA față de Taiwan în contextul în care consilierii de securitate ai președintelui american prezenți la conferința de presă au fost surprinși foindu-se pe scaune în timpul afirmațiilor sale.

Ca parte a politicii sale „o singură Chină”, guvernul chinez consideră Taiwanul parte a teritoriului său, statutul țării insulare fiind unul dintre cele mai delicate subiecte în ceea ce privește relațiile diplomatice dintre Washington și Beijing.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si