Î n numele luptei împotriva intimidărilor unor jurnalişti străini pe teritoriul chinez, Washingtonul a angajat o bătălie în toate direcţiile împotriva organelor de presă ale gigantului asiatic.

Între aceste măsuri, Statele Unite atribuie, începând de la 8 mai, doar vize pe o perioadă de 90 de zile jurnaliştilor chinezi, ceea ce înseamnă că vizele unora dintre jurnalişti urmează să expire.

Deţinătorii vizelor pot obţine o prelungire a perioadei de şedere, însă această prelungire nu se acordă în mod automat.

„Până acum, niciun jurnalist (vizat) nu a obţinut un răspuns clar de la autorităţile americane” la cererea de prelungire a vizei, a deplâns marţi, într-o conferinţă de presă, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin.

China amenință că va riposta

„Dacă Statele Unite se încăpăţânează să urmeze această cale şi să comită şi mai multe greşeli, China va fi inevitabil constrânsă la o ripostă necesară şi legitimă”, a avertizat el.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Aproximativ zece organe de presă chineze- inclusiv televiziunea publică CCTV sau agenţia oficială de presă China Nouă- au fost clasate, în ultimele luni, de către Statele Unite, drept „misiuni diplomatice străine”.

Primele măsuri americane au marcat începutul unei escaladări între cele două puteri pe tema presei.

La sfârşitul lui februarie, trei jurnalişti de la  Wall Street Journal (WSJ) au fost expulzaţi din China, ca represalii în urma publicării unui editorial în ziarul american, un material considerat rasist.

Ulterior, Washingtonul a redus în mod considerabil numărul chinezilor autorizaţi să lucreze pentru presa de stat chineză în Statele Unite.

Câteva zeci de chinezi au fost nevoiţi să-şi facă bagajul.

Corespondenți americani, expulzați din China

Autorităţile chineze au ripostat expluzând alţi corespondenţi americani, care lucrau pentru WSJ şi alte două cotidiene, The New York Times (NYT) şi The Washington Post (WP).

Întrebat dacă jurnalişti americani din teritoriul semiautonom Hong Kong (sud) ar putea fi expulzaţi, Wang Wenbin a răspuns evaziv.

Fosta colonie britanică „face parte din China”, iar eventuale măsuri de retorisiune ţin de ”datoria şi responsabilitatea diplomatice” ale Guvernului central, a subliniat el.

Hong Kongul este, de decenii, un adăpost al presei, care poate conta pe libertatea presei locale. Însă impunerea la 30 iunie, în acest teritoriu, a unei legi a securităţii naţionale de către Beijing ar putea să conducă la o creştere a refuzului vizelor unor străini consideraţi indezirabili.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si