Cine a fost Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginți, pe care îl sărbătorim pe 27 iulie

În fiecare an, în data de 27 iulie, credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mucenic Pantelimon ”doctorul fără de arginți”. Ce minuni a săvârșit Sfântul Pantelimon?

Author: Alina Raducu luni 26 iulie 2021 , 15:54

Cine a fost Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginți, pe care îl sărbătorim pe 27 iulie
Cine a fost Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginți, pe care îl sărbătorim pe 27 iulie[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sfântul Pantelimon este supranumit și „doctorul fără de arginţi”, deoarece nu cerea nimănui să-i plătească pentru serviciile sale, deci nu a umblat după averi ci s-a mulțumit cu ceea ce avea.

Cine a fost Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginți?

Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește marți, 27 iulie, pe Sfântul mare mucenic și tămăduitor Pantelimon.

Sfântul Pantelimon s-a născut în anul 284, la Nicomidia, primind la naştere numele de Pantoleon (adică „cel în toate puternic ca un leu”), un nume pagân, fiindcă tatăl său, Eustorgios, împărtăşea credinţa în zei. Evula, mama sa, era creştină şi a murit la doar câţiva ani după naşterea lui Pantoleon.

Fratele mai mic al Sfântului Ilie, Sfântul Pantelimon era cunoscut şi ca Sfântul Ilie cel mic sau Pintilie Călătorul şi în creștinism este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, deoarece şi-a pus întreaga viaţă sub semnul ajutorării semenilor săi, bolnavi cu trupul dar mai ales cu sufletul, devenind o pildă de curaj, smerenie şi altruism, un reper

moral şi spiritual.

Citeste si: Rugăciune de călătorie: Alungă toate relele

Cine a fost Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginți, pe care îl sărbătorim pe 27 iulie
Cine a fost Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginți, pe care îl sărbătorim pe 27 iulie[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Sfânta Teodora 2021: Pe ce dată pică această sărbătoare? Calendar ortodox

Tatăl său l-a dat pe fiul mai mic spre îngrijire, lui Eufrosin, renumit medic, iar Pantoleon a ajuns, în timp, la o cunoaștere aprofundată a tainelor medicinei. Atât de mult a ajuns să înveţe, încât însuşi împăratul Maximian (286-305) i-a remarcat calităţile şi şi-a exprimat intenţia de a-l aduce la palatul său, ca medic particular.

Ulterior, după prima discuție cu Sfântul Ermolae, tânărul Pantoleon a început să îl viziteze cu regularitate pe acesta și a fost inițiat de el în tainele credinței.

Pantoleon a ascultat cu atenţie spusele preotului, interpretând vorbele acestuia ca fiind adevărate şi drepte, dorind să corecteze necredinţa moştenită de la tatăl său şi să accepte cuvintele credincioasei sale mame, ale cărei învăţături le onora şi le iubea.

Cine a fost Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginți, pe care îl sărbătorim pe 27 iulie
Cine a fost Sfântul Pantelimon, doctorul fără de arginți, pe care îl sărbătorim pe 27 iulie[Sursa foto: Facebook]

Citeste si: Pe ce dată pică în 2021 Sfânta Maria Mică şi Sfânta Maria Mare? Tradiţii şi obiceiuri

Ce minuni a săvârșit Sfântul Pantelimon?

După ce l-a scos din ghearele morţii pe un copil care fusese muşcat de o năpârcă, cum altfel decât prin chemarea lui Iisus Hristos, Pantelimon a cerut să fie botezat, preotul Ermolae oferindu-i această taină şi acordându-i numele de Pantelimon, care se traducea drept „cel cu totul milostiv”.

Sfântul Pantelimon a mai săvârșit și alte minuni, printre care vindecarea unui orb, căruia, prin harul adevăratului Dumnezeu, şi folosindu-l pe el ca instrument, i-a redat omului vederea. Tocmai de aceea, tot în această zi se face şi pomenirea Orbului care a fost tămăduit de Sfântul Pantelimon.

Sfântul Pantelimon devenise ividiat de ceilalţi medici din Nicomidia, iar pentru că a îngrijit un creștin care fusese chinuit chiar din ordinul împăratului, Maximian ordonă ca acesta să fie supus unor chinuri groaznice, iar mai apoi să-i fie tăiat capul.

Însă, după fiecare tortură, se vindeca în chip minunat, iar ostaşii trimişi să-i taie capul au exclamat în faţa sa „Roagă-te pentru noi, omule sfânt, ca să ni se ierte păcatele!”. Sfântul Pantelimon i-a îndemnat totuşi să îndeplinească porunca primită de la împărat, călăii au sărutat trupul sfântului, apoi unul dintre ei a luat sabia şi i-a tăiat capul. Se spune că nu a curs sânge, ci lapte, iar măslinul de care a fost legat Sfântul Pantelimon s-a umplut de roade.

Trupul Sfântului Mucenic Pantelimon a fost ars, însă, credincioșii i-au găsit în cenuşă trupul intact și l-au îngropat cu mare cinste, la doar câteva zile de la moartea sa, în anul 303.

Citeste si: Sfântul Gherasim din Kefalonia: Pe ce dată pică şi ce nu ai voie să faci în această zi?

De atunci, Sfântul Pantelimon a rămas ocrotitorul medicilor şi tămăduitor al bolnavilor, moaştele sale au fost cinstite de la bun început de creştini, iar în timpul prigoanelor, acestea au fost păstrate ca odoare de mare preţ.

Mai multe părţi ale sfintelor moaște ale Sfântului Pantelimon au fost împărţite în locuri din toată lumea, pentru alinarea și vindecarea credincioșilor suferinzi, iar capul său se află acum la mănăstirea rusească Sfântul Pantelimon de la Sfântul Munte Athos.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si