Sfânta Teodora 2021: Pe ce dată pică această sărbătoare? Calendar ortodox

Sfânta Teodora 2021: Pe ce dată pică această sărbătoare? Sfânta Teodora de la Sihla este prăznuită de Biserica Ortodoxă în fiecare an, în data de 7 august. Nu mulți credincioși cunosc faptul că Sfânta Teodora este singura româncă trecută în rândul sfinţilor.

Author: Alina Raducu luni 26 iulie 2021 , 11:56

Sfânta Teodora 2021: Pe ce dată pică această sărbătoare? Calendar ortodox
Sfânta Teodora 2021: Pe ce dată pică această sărbătoare? Calendar ortodox[Sursa foto: Facebook]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sfânta Teodora 2021: Pe ce dată pică această sărbătoare? Cuvioasa Teordora a fost fiica lui Ştefan Joldea, armaş, comandant de artilerie la Cetatea Neamţului.

Ştefan Joldea a trăit în comună Vânători-Neamţ şi a avut două fiice pe Marghita şi pe Teodora.

Cine a fost Sfânta Teodora de la Sihla

Sfânta Teodora s-a căsătorit cu Elefterie, însă nu după mult timp cei doi au intrat în cinul monahal. Astfel, Sfânta Teodora a intrat la Schitul Vărzăreşti-Vrancea, iar soţul ei, la Schitul Poiana Mărului. Cuvioasa Teodora ajunge ucenica egumenei mănăstirii, schimonahia Paisia. Din cauza turcilor, egumena se retrage în Munţii Buzăului împreună cu Sfânta Teodora şi cu câteva maici. După zece ani de nevoinţă în Munţii Buzăului, ajunge în Munţii Neamţului.

Ieroschimonahul Pavel, duhovnicul Sihăstriei, a dus-o pe Sfanta Teodora în părţile Sihlei, unde se afla un bordei părăsit. Acolo a rămas singură, numai cu Hristos, şi a petrecut mulţi ani în cea mai aspră nevoinţă pustnicească. Era la sfârşitul secolului al XVII-lea. Schitul Sihla încă nu luase fiinţă, dar pădurile din împrejurimi adăposteau mulți pustnici. După un timp, Cuvioasa Teodora se mută din chilie în peştera de alături, unde rămâne până la moarte, ostenindu-se în post şi rugăciune, pentru ea şi pentru toată lumea. Își procura hrana fie din fructele ce i le oferea.

Citeste si: Rugăciune de călătorie: Alungă toate relele

Sfânta Teodora 2021: Pe ce dată pică această sărbătoare? Calendar ortodox
Sfânta Teodora 2021: Pe ce dată pică această sărbătoare? Calendar ortodox[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Pe ce dată pică în 2021 Sfânta Maria Mică şi Sfânta Maria Mare? Tradiţii şi obiceiuri

Sfânta Teodora de la Sihla, supranumită ”Floare duhovnicească a Moldovei”

Sfânta Teodora de la Sihla este supranumită și ”Floare duhovnicească a Moldovei”, Astfel, după ce și-a mărturisti păcatele și a fost împărtășită cu Sfintele Taine, Sfânta Teodora a rostit ultimele sale cuvinte: “Slavă Ție, Doamne, pentru toate” și și a murit. Astfel, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit ca zi de prăznuire pentru Sfânta Teodora de la Sihla la data de 7 august.

După mulți ani, ieromonahul Elefterie s-a retras la Mănăstirea Secu și mai apoi la Sihla, pentru a fi cât mai aproape de aceea care i-a fost soție. A trăit sub stâncile Sihlei, iar când acesta a decedat, a fost îngropat în poiana unde se află acum schitul.

Citeste si: Calendar ortodox august 2021: Ce sărbătoare e azi?

Totodată, trupul Sfintei Teodora a rămas în peșteră până după anul 1830, atunci când familia domnitorului Mihail Sturza a reînnoit Schitul Sihla și a așezat moaștele ei în racla de preț, pe care le-a depus în biserica schitului. Mai târziu, atunci când s-a zidit o biserică nouă la moșia familiei din satul Miclaușeni, Iași, moaștele au fost duse acolo și mulți credincioși veneau să se închine sfintei. Pe 20 iunie 1992, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române a recunoscut și a proclamat sfințenia Cuvioasei Teodora de la Sihla, stabilindu-se ca zi de celebrare în data de 7 august.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si