Cine este femeia condamnată la moarte și care va fi executată

Un tribunal de apel din SUA a anulat suspendarea execuției singurei femei care a primit sentința capitală pronunțată de o instanță federală.

Author: Andreea Bolocan sâmbătă 02 ianuarie 2021 , 14:29

lisa montgomery prima femeie condamnata la moarte SUA peseapsa cu moartea
Cine este femeia condamnată la moarte și care va fi executată[Sursa foto: https://www.kansascity.com/]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Lisa Montgomery a strangulat o femeie însărcinată, în Missouri, după care a tăiat-o și i-a luat copilul, în 2004. Dacă execuția va fi aplicată, Montgomery va fi prima femeie deținut dintr-o închisoare federală care va fi ucisă în aproape 70 de ani, potrivit BBC News.

Data de execuție a fost stabilită inițial pentru luna trecută, dar a fost suspendată pentru că avocații ei s-au îmbolnăvit de Covid-19. Execuția a fost reprogramată pentru 12 ianuarie, de către Departamentul de Justiție, dar avocații lui Montgomery au spus că nu se putea stabili o dată în timpul suspendării, fapt aprobat de o instanță.

Citeste si: O tânără de 30 de ani s-a sinucis în noaptea de Revelion. Mesajul ei de adio

Însă, vineri, un juriu a concluzionat că acest lucru a fost în conformitate cu legea, permițând executarea. Apărătorii lui Montgomery au declarat că vor depune o petiție pentru reconsiderarea hotărârii.

Prima femeie executată după o perioadă de 70 de ani

Ultima femeie executată de guvernul SUA a fost Bonnie Heady, în 1953, potrivit autorităților judiciare americane. Astfel, execuțiile federale fuseseră suspendate timp de 17 ani, însă Donald Trump a decis reluarea lor, la începutul anului trecut. Dacă execuțiile programate vor fi aplicate, Trump va deveni președintele care a vizat cele mai multe pedepse capitale în mai mult de un secol.

Citeste si: A murit cel mai prolific criminal în serie din istoria SUA

Data execuției lui Montgomery este cu doar câteva zile înainte ca președintele ales Joe Biden să preia funcția. Totodată, Biden, care decenii în șir a fost un susținător acerb al pedepsei cu moartea, ca senator în Delaware, spune acum că va încerca să pună capăt execuțiilor federale după preluarea funcției.

Cine este Lisa Montgomery, femeia condamnată la moarte

În decembrie 2004, Montgomery a mers din Kansas până în Missouri, la locuința lui Bobbie Jo Stinnett, sub pretextul de a cumpăra un pui de câine. „ Odată ajunsă aici, Montgomery a atacat-o și a sugrumat-o pe Stinnett, care era însărcinată în opt luni, până când victima și-a pierdut cunoștința”, se spune într-un document judiciar. Montgomery a tăiat-o apoi pe Stinnett pentru a-i scoate copilul, pe care l-a luat cu ea, pretinzând apoi că este al ei.

În 2007, un juriu a stabilit pedeapsa cu moartea

Avocații acesteia spun că a suferit leziuni ale creierului din cauza bătăilor primite în copilărie și că ar avea probleme psihice, motiv pentru care nu ar trebui să primească pedeapsa cu moartea.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si