Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a transmis joi informații legate de serviciile de prevenție pentru persoanele asimptomatice cu vârste de peste 40 de ani. 

Programul are rolul de a depista din timp bolile care ar putea apărea pentru a le oferi oamenilor șansa vindecării. Este important acest program deoarece persoanele care se consideră sănătoase se adresează rar medicului de familie.

Citeste si: Veste bună pentru doamnele din București! Cine beneficiază de ecografii și mamografii gratuite începând de luni

CNAS, despre pachetul de servicii

„În cadrul pachetului de servicii decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate la nivelul asistenţei medicale primare sunt prevăzute servicii de prevenţie pentru toate categoriile de vârstă. Printre consultaţiile de prevenţie oferite de medicii de familie (în cadrul cărora se poate recomanda şi un set de analize medicale de laborator) se numără şi cele destinate persoanelor asimptomatice cu vârsta peste 40 de ani din listele proprii, adică acelor persoane care nu sunt în evidenţa medicului de familie cu boli cronice şi nici nu manifestă semne de boală. Tocmai pentru că aceste persoane se consideră pe deplin sănătoase, se adresează rar medicilor, doar în cazul afecţiunilor acute, riscând să dezvolte boli cronice „ascunse” (fără simptome) care să fie depistate de abia într-un stadiu avansat, în care pot apărea complicaţii, invalidităţi şi chiar decese premature, iar tratamentele să fie dificile, dureroase şi costisitoare, sau chiar ineficiente”, a transmis, joi, CNAS, într-un comunicat de presă.  

Potrivit CNAS, o atenţie deosebită necesită în special persoanele de peste 40 de ani, deoarece după această vârstă incidenţa bolilor cronice creşte semnificativ. 

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Unchiul copilei este principalul suspect al crimei! Ce i-ar fi făcut înainte să o omoare?!- wowbiz.ro

Citeste si: Informații despre fostul rugbist de la Dinamo București care a murit în condiții suspecte, în Olanda. A stat în arestul poliției înainte de a muri

„Prin pachetele de prevenţie, CNAS urmăreşte să încurajeze persoanele menţionate să-şi verifice periodic starea sănătăţii, dar şi medicii de familie să acorde activ consultaţii preventive, în cadrul cărora să evalueze comportamentele cu impact global asupra sănătăţii (stilul de viaţă: fumat, consum problematic de alcool, activitatea fizică, dieta etc.), riscul cardiovascular, oncologic, sănătatea mintală, sănătatea reproducerii şi să intervină asupra riscurilor modificabile. Pe termen mediu şi lung, această abordare va conduce la creşterea calităţii vieţii pacienţilor, care astfel sunt depistaţi precoce şi trataţi într-un stadiu incipient al bolii, la reducerea costurilor asociate bolii, dar şi la diminuarea numărului de servicii medicale spitaliceşti, în favoarea celor de medicină primară (inversarea piramidei serviciilor medicale)”, a punctat CNAS.

Citeste si: Mărturii incredibile făcute de un bărbat: a fost mort pentru 90 de minute și a povestit ce a văzut în viața de dincolo

Persoanele cu boli cronice beneficiază de consultații lunare gratuite

Persoanele cu boli cronice aflate pe listele medicilor de familie beneficiază de consultaţii periodice lunare decontate din FNUASS pentru supravegherea evoluţiei bolii, continuitatea terapiei, screeningul complicaţiilor, educaţia privind îngrijirea şi autoîngrijirea etc. 

„Dacă medicul de familie, în urma evaluării riscului dezvoltării altor afecţiuni, constată că pacienţii respectivi au anumite simptome sau rezultate ale analizelor în afara valorilor normale, poate acorda în plus şi consultaţii de monitorizare activă (management de caz) pentru bolile cronice cu impact major (hipertensiunea arterială, dislipidemia şi diabetul zaharat tip 2, astmul bronşic, boala cronică respiratorie obstructivă- BPOC şi boala cronică de rinichi). Totodată, în cazul acutizării afecţiunilor cronice sau a prezenţei oricăror simptome a căror provenienţă trebuie clarificată, pacienţii se prezintă la medicul de familie care, în urma evaluării stabileşte conduita terapeutică.

Pentru orice afecţiune acută/subacută/acutizare a unei boli cronice casa de asigurări de sănătate decontează medicilor de familie încă două consultaţii pentru fiecare episod de boală, în afara consultaţiilor periodice anterior menţionate”, a mai precizat CNAS.  

Citeste si: Doi soți români au ajuns de urgență la spital după ce au consumat „îngerul morții”. Bărbatul a gătit ciupercile fără să știe că sunt otrăvitoare

Medicul de familie poate elibera bilete de trimitere

Medicul de familie acordă consultaţii într-un mod integrativ, ţinând cont de toate afecţiunile acute, subacute sau cronice de care suferă pacienţii, investigând totodată şi factorii de risc pentru apariţia altor boli sau agravarea celor existente, realizând atât prevenţie primară (preîntâmpină apariţia afecţiunilor prin intervenţia asupra factorilor de risc), prevenţie secundară (depistează precoce boala, înainte  de a se manifesta), prevenţie terţiară (screeningul complicaţiilor cu reducerea agravărilor sau apariţiei complicaţiilor).

Citeste si: Cum l-a cunoscut Maria Constantin pe Marcel Toader și cum avea acesta să o ajute în carieră? “Mi-a scris, am luat contact cu el și a spus că mă poate ajuta.”- kfetele.ro

Citeste si: Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare mereu- radioimpuls.ro

În concluzie, pacienţii cu boli cronice nu au nevoie să apeleze la pachetul de prevenţie 40+ pentru persoanele asimptomatice, deoarece se află în contact periodic cu medicul de familie, iar acest pachet a fost din start gândit pentru persoanele care nu au semne/simptome de boală şi care nu-şi verifică periodic starea sănătăţii, a mai transmis CNAS.  

Citeste si: Îngrijirea pielii în timpul sarcinii este esențială! ”Sunt afecțiuni ca niște bubițe roșiatice, localizate chiar pe zonele de vergeturi.”


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si