Guvernul modifică denumirea de ajutor social. Se va numi venit minim de incluziune, și va cuprinde venitul minim garantat și alocația de susținere a familiei. 

Printr-o ordonanță de urgență, adoptată vineri, 26 august, Guvernul României a modificat nivelul maxim al componentelor venitului minim de incluziune, reglementat de Legea 196/2016. Ajutorul de incluziune (actualul ajutor social) va crește de la 260 lei /adult la 275 lei și de la 300 lei la 400 lei în cazul persoanei vârstnice.

Totodată, ajutorul pentru familiile cu copii (alocația de susținere familială, în prezent) se va majora de la 600 lei la 700 lei/adult.

Ce modificări au fost făcute

Printre modificările aduse de actul normativ se numără majorarea sumelor acordate pentru cei aflați în risc de sărăcie ori excluziune socială, posibilitatea mai multor persoane să beneficieze de acest ajutor, precum și condiția de a accepta ofertele de muncă sezonieră venite din partea primăriei, în caz contrar acești beneficiari putând rămâne fără acest ajutor.

Citeste si: Un nou val de scumpiri pentru români. Anunțul făcut de INS

În plus, s-a adăugat și prevederea prin care sunt admise în programul de protecție socială, și persoanele vârstnice fără venituri și susținători legali, care sunt îngrijite, pe perioadă nedeterminată, în centre rezidențiale, asigurându-li-se gratuit accesul la servicii medicale adecvate.

Citeste si: Mesajul lui Klaus Iohannis de Ziua Independenței Republicii Moldova: ,,UE, singura opţiune către un viitor prosper și democratic''

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: O româncă l-a păcălit pe iubitul italian să-și vândă casa și să-i dea toți banii. L-a părăsit și și-a deschis un magazin în Focșani- antena3.ro

Citeste si: Mesajul Ucrainei pentru nord-coreenii trimiși să lupte de partea lui Putin. ”Mii de soldați ruși au luat decizia corectă”- wowbiz.ro

Legea a fost completată cu mențiunea că la stabilirea veniturilor nete ale familiei sau persoanei singure nu vor fi luate în calcul sumele acordate pentru activitatea prestatorului casnic.

”Atunci când familia vine și solicită venitul minim de incluziune, persoanele apte de muncă din cadrul familiei vor fi înscrise automat la agențiile de ocupare a forței de muncă, după aprobarea dosarului de venit minim de incluziune. Persoana respectivă este obligată să se deplaseze la agenția de ocupare, moment în care se declanșează un plan de intervenție astfel încât persoana respectivă va fi consiliată, va fi calificată sau recalificată, dacă este cazul, și i se va căuta un loc de muncă”.

Ce condiții se impun celor care primesc ajutor social

Toate aceste modificări și completări vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2024.

O condiție importantă introdusă în Legea venitului minim de incluziune este că, dacă refuză de două ori cererile de muncă sezonieră venite din partea primăriei de care aparțin, beneficiarii venitului de incluziune apți de muncă vor rămâne fără acest ajutor.

Citeste si: Guvernul a aprobat majorarea salariilor bugetarilor. Câți bani vor primi în plus

De asemenea, refuzul persoanelor apte de muncă beneficiare de ajutor social de participa la cursurile programelor de tip  „A doua șansă” va duce la încetarea dreptului de ajutor de incluziune.

Citeste si: Bugetarii se pot bucura. Guvernul adoptă vineri ordonanța de urgență

Citeste si: Anunț important pentru elevele și studentele din țară! Noi tichete sociale de la Guvern- kfetele.ro

Citeste si: Cum a reușit Delia Budeanu să se vindece de cancer- radioimpuls.ro

Citeste si: O tânără a dispărut misterios după o petrecere din Spania. Poliția crede că a fost zdrobită și incinerată din greșeală- antena3.ro

Obiectivul acestei reforme, cu termen de implementare până la data de 30 iunie 2025,  este de a îmbunătăţi asistenţa socială şi de a reduce sărăcia în rândul celor mai vulnerabile persoane

Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si