Comisia Europeană, prognoză sumbră despre impactul economic al pandemiei. A revizuit în scădere și PIB-ul României de anul viitor

Economia României va înregistra anul acesta o scădere semnificativă, de 6%, conform previziunilor economice din vara anului 2020, publicate marţi de Comisia Europeană, un nivel similar cu cel previzionat în mai de Executivul comunitar. Pentru 2021, CE estimează un avans al PIB-ului României de 4%, faţă de o creştere de 4,2% prognozată în mai.

R.I., marți 07 iulie 2020 , 12:17

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În timp ce prognoza pentru anul 2020 a rămas neschimbată, Comisia Europeană și-a revizuit în scădere previziunile pentru avansul PIB-ului nostru din 2021. Astfel, CE estimează că România nu va avea o creștere economică mai mare de 4%, faţă de estimarea anterioară, de 4,2%. Nici inflația nu va fi bună la anul: potrivit Comisiei Europene, rata inflaţiei din țara noastră va crește de la 2,5% în acest an la 2,8% în 2021.

Citeste si: Veste bună despre economia României de la INS. Ministrul de Finanțe: "Toate scenariile găștii lui Ciolacu au fost supulberate de realitate"

Evoluția economică a țărilor din UE, pe fondul pandemiei de coronavirus, este mai slabă decât a fost prevăzut anterior, arată raportul CE publicat azi. Astfel, economia europeană se va contracta cu 8,3% în 2020 și va crește cu 6,1%. Proiecțiile anterioare din aprilie au sugerat o contracție de 7,7%. Comisia a spus că, în ciuda unui răspuns cuprinzător al politicilor financiare, ridicarea măsurilor de blocare s-a petrecut într-un ritm mai lent decât se prevedea. 

"Continuăm să navigăm în apele furtunoase și ne confruntăm cu multe riscuri, inclusiv un alt val major de infecții", a declarat vicepreședintele Comisiei, Valdis Dombrovskis.

Cum a mers economia României în anul pandemiei

Produsul Intern Brut a înregistrat în primul trimestru al anului o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier, la 215,965 miliarde lei şi respectiv la 272,07 miliarde lei, potrivit datelor provizorii (2) publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică. ”Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a înregistrat o creştere cu 2,4% pe seria brută şi cu 2,7% pe seria ajustată sezonier; Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut trimestrial nu s-a modificat, ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul I 2020, faţă de varianta provizorie publicată în 9 iunie 2020”, arată INS.

Citeste si: Veste excelentă pentru sute de mii de români. Klaus Iohannis a semnat legea

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a comentat datele venite luni de la biroul de statistică, despre evoluția comerțului cu amănuntul în luna mai, spunând pe Facebook că aceste cifre îi confirmă prognozele. În luna mai 2020, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul a crescut faţă de luna precedentă atât că serie brută cu 18,5%, cât și că serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 20,2%. 

"Ciolacu trebuie să-și ceară scuze românilor! Datele oficiale CONFIRMĂ : masurile guvernului luate la timp în perioada de stare de urgență au menținut puterea de cumpărare pentru TOȚI romanii", a scris Florin Cîțu pe pagina sa de Facebook. Potrivit lui Cîțu, datele oficiale nu pot fi contestate și ele ar demonstra că Guvernul liberal a luat "cele mai bune masuri pentru economie".

Citeste si: Lista ţărilor în care puteți călători liniștiți a fost actualizată

"Socialiștii lui Ciolacu trebuie să recunoască această realitate. Mai mult, socialiștii, TOȚI, TREBUIE și să ceara scuze public romanilor pentru că în perioada de stare de urgență au promovat scenarii apocaliptice prin care încercau destabilizarea României. Dacă nu se ascundeau în spatele declarațiilor politice, majoritatea psd-istilor erau astăzi la pușcărie. Toate scenariile găștii lui Ciolacu au fost supulberate de realitate. Am avut dreptate si sunt confirmat de date oficiale", a mai spus Florin Cîțu. 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si