Coronavirus România. Cei zece pacienţi internaţi cu coronavirus sunt în stare bună, iar vârstnicii sunt monitorizaţi cu atenţie

Cei zece pacienţi internaţi cu coronavirus sunt în stare bună, iar vârstnicii sunt monitorizaţi cu atenţie, aanunţat, luni, Grupul entru Comunicare Strategică. 27 de persoane sunt în carantină şi 11.198 sunt în izolare la domiciliu, iar până acum s-au înregistrat 18 dosare penale pentru ”zădărnicirea combaterii bolilor”.

Author: R.B. luni 09 martie 2020 , 17:19

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”Cele 10 persoane purtătoare ale virusului COVID-19 (coronavirus) şi internate în spitale de boli infecţioase din Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Constanţa şi Craiova au starea generală de sănătate bună, iar pacienţii în vârstă şi care au boli cronice sunt monitorizaţi cu atenţie. În cursul zilei de astăzi, până la această oră, nu au fost confirmate alte persoane diagnosticate pozitiv cu acest virus”, a transmis, luni, Grupul de Comunicare Strategică.

Pe teritoriul României, în carantină instituţionalizată sunt 27 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 11.198 de persoane sunt în izolare la domiciliu şi se află sub monitorizare medicală, scăderea faţă de ultima statistică fiind datorată ieşirii din izolare a unui număr însemnat de persoane ca urmare a împlinirii a 14 zile de la luarea acestei măsuri.

Citeste si: Orban: Ştirea zilei este că a ajuns coronavirusul la Guvern

Până la această oră au fost prelevate şi analizate 1.010 probe ale persoanelor care au sosit în România din zone afectate de infecţia cu COVID-19 ori persoane care au intrat în contact cu pacienţi confirmaţi cu acest virus.

Dintre acestea 995 au ieşit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu noul coronavirus.

”Vă informăm că, până în prezent, au fost înregistrate 18 dosare penale pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal, în care sunt cercetate 26 de persoane”, au mai transmis autorităţile.

Citeste si: Școli închise. Desfăşurarea olimpiadelor şcolare şi a competiţiilor sportive, suspendată de ministrul Educaţiei

Reamintim deciziile Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă privind impunerea unor restricţii de trafic dinspre şi înspre statele afectate de infecţia cu COVID-19 şi care au intrat în vigoare de astăzi, 9 martie, începând cu ora 12.00 până la data de 31 martie a.c., cu posibilitatea prelungirii:

Sunt sistate cursele aeriene către şi dinspre Italia. De asemenea, operatorii aerieni au obligaţia de a comunica cetăţenilor români care se vor îmbarca din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud către România, cu escală, faptul că vor intra în carantină sau autoizolare pe teritoriul ţării noastre.

Citeste si: O mamă din Ucraina, care s-ar afla în depresie postnatală, și-a aruncat copilul pe geam, de la etajul cinci. Bebelușul a murit la spital- kanald.ro

Citeste si: Ce se întâmplă cu Theo Rose în ultimul trimestru?! Artista, în lacrimi: „Copilul meu nu știu ce are”- wowbiz.ro

Operatorii aerieni au obligaţia de a nu permite îmbarcarea persoanelor de altă cetăţenie decât cea română care vin către România, cu escală, din Italia, China, Iran şi Coreea de Sud.

Citeste si: Anunț de ultimă oră: Câte persoane sunt în carantină din cauza coronavirusului?

Cetăţenii români care sosesc în ţară prin punctele de frontieră terestre venind dinspre sau după ce au călătorit înainte în Italia, China, Iran şi Coreea de Sud intră în carantină instituţionalizată pe raza judeţului de graniţă sau în izolare la domiciliu, în funcţie de zona din care vin.

Accesul cetăţenilor străini care vin în România din Italia, China, Iran, Coreea de Sud, indiferent de mijlocul de transport folosit, este permis doar cu condiţia obligatorie de a intra în carantină sau autoizolare, după caz.

Transporturile de marfă de minim 3,5 tone sunt exceptate de la restricţiile de trafic impuse prin hotărârea CNSSU din data de 8 martie a.c., privind accesul pe teritoriul României.

Restricţiile menţionate se aplică şi pentru transportul maritim şi fluvial. Deciziile enumerate mai sus sunt valabile până la data de 31 martie a.c., cu posibilitate de prelungire.

Totodată, începând cu data de 8 martie 2020 sunt interzise manifestările publice sau private, în spaţii deschise sau închise, cu un număr de participanţi mai mare de 1000 de persoane.

Citeste si: „S-a chinuit!” Văduva artistului a rupt tăcerea despre moartea lui Nosfe și a dezvăluit ce s-a întâmplat, de fapt, în ultimele sale clipe!- kfetele.ro

Citeste si: Andreea Popescu, fosta dansatoare a Deliei, dezvăluiri neașteptate despre artistă:”Lumea a judecat-o foarte greșit, fără să se știe motivul. Vrea copii”- radioimpuls.ro

Citeste si: Coronavirus. Ce se intampla cu persoanele care NU raman izolate la domiciliu

Această măsură este obligatorie, la nivel naţional, pentru toţi agenţii publici şi privaţi şi nu este supusă negocierii, excepţiilor, neputând fi amânată.

Evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obţinerea aprobării de la direcţiile de sănătate publică locale.

Şi această decizie este valabilă, de asemenea, până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul naţional al României şi există posibilitatea prelungirii, în funcţie de evoluţia situaţiei.

În aceeaşi perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenţii la medicină şi farmacie, cu excepţia situaţiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.

Până la 31 martie a.c., aparţinătorii pacienţilor nu pot efectua vizite în spitale.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si