COVID-19 va deveni, probabil, o boală endemică. Avertismentul oamenilor de știință

Ce înseamnă că o boală devine endemică? Avem deja o pandemie, dar asta nu înseamnă că e obligatoriu ca noul coronavirus să se stabilizeze pe termen lung.

Razvan Ilie, marți 20 octombrie 2020 , 17:46

Risc major legat de noul coronavirus
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Nu putem știi cu certitudine care este viitorul COVID-19, spun medicii citați de IFL Science. Dar pe baza experienței de până acum cu alte infecții, există puține motive să credem că noul virus SARS-CoV-2 va dispărea în curând, chiar și atunci când vaccinurile vor fi disponibile pe scară largă.

Un scenariu mult mai realist, spun oamenii de știință, este acela că noul coronavirus va fi adăugat la familia (numeroasă și în creștere) de boli infecțioase care sunt cunoscute ca „endemice”. Este vorba de o infecție cu caracter permanent în anumite locuri.

Citeste si: Virgil Musta: Este nevoie de un blocaj total de două sau trei săptămâni

Odată cu răspândirea mondială a valului doi al pandemiei, pare puțin probabil ca măsurile disponibile în prezent să reușească mai mult decât să controleze parțial această răspândire - cu excepția țărilor care se pot izola în mod eficient de lumea exterioară.

Faptul că marea majoritate a oamenilor sunt încă susceptibili să se contamineze într-o anumită măsură înseamnă că există suficient combustibil pentru ca focul să poată continua să ardă destul de mult timp.

Citeste si: OMS explică de ce au explodat cazurile de coronavirus în Europa și propune o soluție

Nicio măsură de izolare nu este atât de puternică încât să oprească total interacțiunea umană între regiuni, în interiorul unei țări sau la nivel global. De asemenea, este posibil ca răspândirea unei infecții să se stabilizeze în cele din urmă la un nivel constant, astfel încât să devină prezentă în comunități în orice moment, posibil la o rată relativ scăzută, uneori previzibilă. La acest aspect fac referire medicii când spun că boală poate deveni endemică.

"Noul coronavirus nu va dispărea niciodată"

Este „puțin probabil” ca un vaccin împotriva noului coronavirus să oprească complet infecțiile, iar boala s-ar putea să nu dispară niciodată, potrivit consilierului științific șef al guvernului britanic, Patrick Vallance, citat de Sky News. El a explicat că variola a fost singura boală care a fost vreodată complet eradicată și că, în viitor, Covid-19 ar putea fi tratată în mod similar cu gripa sezonieră.

„Cred că este puțin probabil să avem un vaccin care să oprească complet infecția. Este probabil ca această boală să circule și să fie endemică. Estimarea mea - și cred că asta este punctul de vedere al multor oameni - este că acesta va fi rezultatul probabil”, a declarat Patrick Vallance luni, în fața Comitetului pentru Strategia de Securitate Națională.
Definiția medicală a endemiei descrie o boală care este prezentă constant.

Sursa: IFL Science


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si