Crimele de la Caracal. Iohannis: Această dramă ne arată unde este dus statul când pe primul loc e pusă salvarea infractorilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, după şedinţa CSAT în care s-a discutat cazul Caracal că una dintre cauzele principale de deprofesionalizare a instituţiilor este reprezentată de numirile în funcţii făcute pe criterii politice, nu pe criterii de performanţă.

Author: R.B. marți 30 iulie 2019 , 16:22

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”Această dramă ne arată unde este dus statul, cu instituţiile lui, atunci când pe primul loc sunt puse salvarea şi protejarea infractorilor şi când deschiderea porţilor închisorilor devine grija decidenţilor politici. Modificările aduse legilor justiţiei, valul de pensionări din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională, recursul compensatoriu, toate acestea au generat grave vulnerabilităţi la adresa securităţii naţionale, cu efecte dintre cele mai dramatice pentru siguranţa oamenilor.

Am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut ţara de incompetenţi în funcţii, au dat afară prea mulţi profesionişti, au pus în schimb slugi şi oameni incapabili”, a declarat preşedintele.

Citeste si: Farmacistă care îl cunoştea pe Gheorghe Dincă: Venea şi lua medicamente pentru răceală. Părea normal

Conform preşedintelui, ”corupţia şi incompetenţa distrug statul, deprofesionalizează instituţii”, iar garantarea siguranţei cetăţeanului trebuie să fie prioritatea zero a întregii clase politice.

”Dreptul la viaţă este cel mai important drept al omului şi este obligatoriu ca întregul proces de reparare a legilor şi a instituţiilor distruse în ultimii ani de guvernarea PSD-ALDE să pornească de aici.

Cetăţeanul trebuie să-şi recâştige încrederea în stat şi în instituţii, să se simtă protejat în ţara sa, iar un prim pas obligatoriu este eliminarea definitivă din sistem a celor care nu îşi fac această datorie”, a subliniat Iohannis.

Citeste si: Declarațiile incredibile ale surorii lui Gheorghe Dincă: "Nu el este criminalul, ascunde pe cineva!"

Conform şefului statului, datele prezentate în rapoartele privind cazul adolescentei ucise la Caracal reflectă o serie de deficienţe grave: întârzieri nejustificate în declanşarea investigaţiilor; deşi dispariţia a fost raportată în data de 24.07, ora 20:30, acestea au debutat în dimineaţa zilei de 25.07, ora 08:30; nerespectarea procedurilor interne privind raportarea şi monitorizarea evenimentelor şi a aspectelor de interes operativ, nerespectarea Metodologiei de lucru privind declanşarea şi funcţionarea mecanismului naţional ”Alertă Răpire Copil”, precum şi a protocolului de cooperare între Ministerul Afacerilor Interne şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind declanşarea şi funcţionarea mecanismului naţional ”Alertă Răpire Copil”; atitudinea refractară a lucrătorilor din cadrul Poliţiei faţă de victimă, aceştia neimplicându-se în obţinerea de date care să conducă la identificarea locului unde se afla aceasta.

De asemenea, Iohannis a mai invocat problemele de sistem şi cooperarea interinstituţională, începând cu relaţionarea operatorilor din Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă cu apelanţii acestui sistem, pe fondul pregătirii deficitare a acestora şi al unei proceduri care nu prioritizează apelurile în funcţie de gravitatea lor; lipsa dotărilor, atât cu mijloace de deplasare, comunicaţii, cât şi cu privire la tehnica în domeniul IT; dimensionarea deficitară a structurilor operative şi încadrarea necorespunzătoare cu specialişti, precum şi lipsa pregătirii continue a acestora.

Citeste si: Crimele de la Caracal. O nouă pistă a anchetatorilor: Unde ar putea fi cadavrele

”Una dintre cauzele principale de deprofesionalizare a instituţiilor au constituit-o şi numirile în funcţiile de conducere pe criterii politice, nu pe cele de competenţă profesională. Din analiza foarte serioasă făcută în cadrul şedinţei CSAT, s-a constatat că instituţiile care au responsabilităţi în domeniul securităţii cetăţenilor nu au reuşit, în urma unui lung şir de erori inacceptabile, să asigure un drept fundamental prevăzut de Constituţia României, dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică”, a sfirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a precizat că s-a consultat cu specialiştii din zona de siguranţă publică şi din justiţie pentru a pune la punct soluţiile concrete şi că va transmite tuturor instituţiilor soluţiile pe care le propune, pentru ca astfel de tragedii să fie prevenite.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si