În Avrig, județul Sibiu, sunt magazine în care nu mai există ulei. Pe la rafturi bate vântul, iar cei care au vrut astăzi să cumpere măcar o sticlă nu au mai găsit nimic.

Prousele de bază sunt cele mai căutate

„S-au învățat cu mult, cu bun și le e frică de porție!”, ne-a povestit unul dintre oamenii din magazin.

O spaimă nejustificată, spun autoritățile, dar care face ravagii. Și nu doar uleiul e ținta vânătorilor de cumpărături în aceste zile. Făina este un alt produs care s-a vândut în cantități foarte mari.

Citeste si: Ministrul Agriculturii: România nu se află în niciun astfel de risc de a apărea o criză alimentară sau să fim în risc de apariţie a unor dezechilibre majore

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

Excesul și disperarea oamenilor pot fi puse și pe seama unui efect de turmă, care poate fi periculos.

Rafturile se golesc rapid

Pe acest principiu se golesc rapid și rafturile magazinelor din Capitală. Uleiul de floarea soarelui este primul care se evaporă. 

Citeste si: VIDEO- Panică din nou în magazine. Se golesc rafturile de ulei

Coșurile sunt pline ochi cu baxuri de apă și de ulei, pachete de hărie igienică, kilograme de zahăr și zeci de conserve. 

Oamenii spun că își fac provizii de teama scumpirilor

Deși un supermarket avea rafturile pline la primele ore ale zilei, la prânz jumătate din cantitatea de ulei s-a vândut. Săptămâna trecută un supermarket a vândut 40.000 de sticle de ulei, cu 13.000 mai multe față de săptămâna precedentă. Oamenii spun că își fac provizii mai mult de teama scumpirilor. Și pentru făină, zahăr și mălai a crescut cererea cu 50%, spun reprezentanții unui magazin. 

Citeste si: Firea: „Familiile din România nu trebuie să se teamă că vor rămâne fără pâine şi alte alimente pe masă din cauza situației din Ucraina”

În fața acestui asalt, cele mai multe lanțuri de magazine au luat decizia să raționalizeze alimentele cumpărate acum în cantintăți industriale: ulei, făină, mălai, orez și zahăr. Comercianții ne dau asigurări că nu sunt probleme de aprovizionare la alimentele de bază. 

ANPC: „România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei”

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că România are suficiente stocuri de alimente cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei, precizând că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri.

Citeste si: Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la Paris? „Tavi a insistat să nu lăum mașină. Ne-a costat ceva aventura asta de la aeroport până la hotel.”- kfetele.ro

Citeste si: Gabi Bădălău, adevărul despre momentul în care și-ar fi dat copiii afară din casă: ”Nu vreau să-mi pierd familia”- radioimpuls.ro

„România dispune de suficiente stocuri de produse alimentare cu termen mai îndelungat de valabilitate sau perisabile, inclusiv ulei.

Nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la stocuri. Mai mult, odată cumpărate cantităţi atât de mari de către un număr considerabil de cetăţeni, ar putea deveni dificilă reaprovizionarea magazinelor respective, schimbându-se, astfel, ritmicitatea obişnuită a lanţului comercial”, se arată în comunicat.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si