Depunerea mandatului de premier desemnat de către Nicolae Ciucă a fost înregistrată, marţi, la Parlament, potrivit unor surse liberale. De asemenea, Nicolae Ciucă informează că scrisoarea a fost transmisă şi preşedintelui Klaus Iohannis. 

Citeste si: Nicolae Ciucă și-a depus mandatul de premier: Am sperat că voi reuşi să cristalizez o soluţie politică

UPDATE. PSD vrea să intre la guvernare, spune Marcel Ciolacu

PSD își asumă să intre la guvernare, a anunțat marți Marcel Ciolacu, în contextul în care premierul desemnat Nicolae Ciucă și-a depus mandatul, iar PNL reia negocierile pentru formarea unei majorități.

"PSD își asumă și în această criză să intre la guvernare. Vom vedea în ce direcție duc lucrurile", a declarat Ciolacu, marți dimineață.

Citeste si: Cum arată noul program de guvernare al lui Nicolae Ciucă

Ce decizie a luat Biroul Executiv al PNL

"Vă aduc la cunoştinţă că, la data de 1 noiembrie 2021, am depus mandatul încredinţat prin decretul nr. 1064 din 21.10.2021, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului României asupra listei şi programului Guvernului, decret publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 1008 din 21.10.2021", se arată în documentul transmis de Nicolae Ciucă preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Florin Roman.

Citeste si: Carmen Iohannis împlinește 61 de ani. Cum arăta în tinerețe Prima Doamnă a României

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Biroul Executiv al PNL a decis, luni seara, depunerea mandatului de premier desemnat de către Nicolae Ciucă şi flexibilizarea negocierilor cu toate forţele politice democratice din Parlament. 

Dacian Cioloș: PNL trebuie să se decidă mai repede

PNL trebuie să decidă cât mai repede cu cine dorește să negocieze o majoritate, a declarat, marți, președintele USR, Dacian Cioloș. El a subliniat la RFI că o să înceapă negocierile doar atunci când va fi clar că PNL dorește să refacă coaliția cu USR.

Dacian Cioloș a afirmat că în opinia lui, PNL nu e decisă încă dacă intenționează să meargă cu PSD sau cu USR, ceea ce sunt două lucruri diferite. Este cunoscut "apetitul" social-democraților pentru reforme, a afirmat președintele USR.

Citeste si: Peste 5 milioane de oameni au murit din cauza coronavirusului la nivel mondial

"PNL-ul trebuie să decidă cât mai repede cu cine dorește să negocieze o majoritate, pentru că una e să negociezi o majoritate cu PSD-ul, am văzut care sunt pretențiile PSD-ului, ce așteptări au, ce pretenții au, cu impact bugetar masiv, știm apetitul, între ghilimele, al PSD-ului pentru reforme și pentru modernizarea României și există posibilitatea refacerii coaliției de centru-dreapta, între PNL, USR și UDMR, dar asta presupune să stabilim un program de reforme, să ne înțelegem pe niște măsuri imediate care trebuie luate pentru a scoate țara din criză(...). PNL-ul trebuie să decidă, pentru că sentimentul meu ieri a fost că încă nu e decis dacă intenționează să meargă cu PSD sau cu USR și sunt două lucruri total diferite", a spus Cioloș.

Schimbare de strategie la PSD

PSD va cere postul de prim-ministru într-o eventuală coaliție guvernamentală cu PNL, au declarat pentru G4Media.ro surse social-democrate. Cele două partide se pregătesc de negocieri după ce conducerea PNL a decis luni seară să renunțe la intenția de a forma un guvern interimar cu UDMR.

PSD are în acest moment cel mai mare număr de parlamentari, însă PNL ar putea reface și coaliția cu USR și UDMR, caz în care viitorul Executiv nu va avea nevoie de vorturile PSD.

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro

Citeste si: Klaus Iohannis, la summit-ul liderilor mondiali pentru combaterea schimbărilor climatice

Mandat de negociere mai flexibil pentru PNL

PNL a decis ca Nicolae Ciucă să  renunțe la mandatul de premier  și să flexibilizeze negocierile cu celelalte forțe politice, mai puțin cu cei de la AUR.

”Aşa cum am afirmat inclusiv sâmbătă, am pornit în toate demersurile de la realitate, şi realitatea matematică este cea pe care o cunoaştem. Am sperat că voi reuşi să cristalizez o soluţie politică astfel încât să primesc acordul pentru un guvern minoritar în Parlament”, a spus Ciucă, după şedinţa partidului.

Klaus Iohannis va trebui să se consulte din nou cu toate partidele politice.

Sursele  HotNews.ro  susțin că Nicolae Ciucă ar urma să fie nominalizat a două oară pentru funcția de premier. Tot pe surse, PSD ia în calcul să îl propună pe Marcel Ciolacu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si