CSM, după decizia CEDO în cazul Kovesi: „Secţia pentru procurori reiterează necesitatea modificării urgente a legislaţiei române care reglementează procedurile de numire şi revocare în funcţiile înalte din cadrul Ministerului Public”

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis, marţi, după decizia CEDO în cazul Laurei Codruţa Kovesi, că ”este regretabil” că s-a constatat o încălcare a drepturilor fundamentale, într-o procedură care a vizat un înalt magistrat. În acest context, magistraţii reiterează necesitatea modificării urgente a legislaţiei române care reglementează procedurile de numire şi revocare în funcţiile înalte din cadrul Ministerului Public.

G.B., marți 05 mai 2020 , 17:30

csm decizie kovesi
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a luat act de decizia pronunţată astăzi de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Kovesi împotriva României. Secţia apreciază că este regretabil să se constate o încălcare a drepturilor fundamentale protejate de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului printr-o procedură desfăşurată împotriva unui înalt magistrat din cadrul Ministerului Public, procedură care s-a finalizat printr-o decizie de revocare a acestuia din funcţia deţinută”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de către Secţia pentru procurori a CSM.

CSM, după decizia CEDO în cazul Kovesi: „Secţia pentru procurori reiterează necesitatea modificării urgente a legislaţiei române care reglementează procedurile de numire şi revocare în funcţiile înalte din cadrul Ministerului Public”

Magistraţii reiterează ”necesitatea modificării urgente a legislaţiei române care reglementează procedurile de numire şi revocare în funcţiile înalte din cadrul Ministerului Public, în acord, de altfel, şi cu recomandările constante ale organismelor internaţionale, în sensul consolidării rolului Secţiei pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii”.

Citeste si: Kanal D, pe primul loc cu “In cautarea adevarului”

Citeste si: Prim pas în dezvoltarea unui tratament împotriva COVID - 19

Citeste si: Coronavirus Rusia: Bilanţul creşte cu 10.102 de noi cazuri

”De asemenea, Secţia pentru procurori subliniază că interpretarea art. 135 din Constituţia României vizând autoritatea Ministrului Justiţiei asupra procurorilor nu poate aduce atingere principiului independenţei procurorilor”, a mai transmis CSM.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare.

Citeste si: Imunitatea dobandita natural la coronavirus este foarte mica in Romania. Studiul care nu ne da vesti bune


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si