Cum arată și câți kilometri pătrați are cea mai mică țară din lume

Cum arată și câți kilometri pătrați are cea mai mică țară din lume. Cel mai mic stat suveran din lume este Vaticanul, atât în suprafață (44 de hectare), cât și în populație (aproximativ 1000), potrivit Traveller.com.au.

luni 23 noiembrie 2020 , 22:31

vatican
Întreg teritoriul statului Vatican a fost înscris în anul 1984 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Locul de reședință al papalității este nu doar cea mai mică țară din lume, ci și unul dintre cele mai influente centre ale planetei. De asemenea, enclava-stat deține o serie de capodopere artistice și arhitecturale, cum ar fi bazilica Sf. Petru sau Capela Sixtină, pictată magnific de Michelangelo. Muzeele Vaticanului adăpostesc una dintre cele mai bogate colecțiii de artă din lume. 

Cum arată cea mai mică țară din lume

Teritoriul Vaticanului constă într-o enclavă în orașul Roma, Italia. Întreaga țară este de aproximativ jumătate de kilometru pătrat. Statul este condus de către episcopul Romei, Papa, și poate fi considerat un stat ecleziastic în care funcțiile înalte sunt ocupate de către clerici.

În zilele noastre, Vaticanul este cel mai mic stat independent din punct de vedere al suprafeței și al numărului de locuitori. Este reședința teritorială a Sfântului Scaun, entitatea instituțională reprezentată de către papă, episcopul Romei și prin urmare principala reședință ecleziastică a Bisericii Catolice.

vatican
Vaticanul, văzut de deasupra

Întreg teritoriul statului Vatican a fost înscris în anul 1984 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Alte țări mici din top 10 sunt principatul San Monaco, Insulele Tuvalu, Republica San Marino, Principatul Liechtenstein, Insulele Marshall, Republica Nauru, Maldive sau Malta. 

Micronațiunea cu 50 de locuitori

Principatul Sealand este, de facto, cea mai mică ţară din lume, chiar dacă nu figurează în tratatele internaționale. Cei aproximativ 50 de cetăţeni sunt conduşi de Principele Michael, care bate monedă, eliberează paşapoarte şi conferă titluri nobiliare, scrie Mediafax.

La aproape şapte mile marine (n.r. 12.9 kilometri) în largul coastei Suffolk, în Marea Nordului, se află o veche construcţie, care, pentru cei mai mulţi, pare să fie o platformă petrolieră părăsită. HM Fort Roughs, un fort militar abandonat, reprezintă, de fapt, teritoriul celui mai mic stat din lume, Principatul Sealand, relatează Daily Mail.

Micronaţiunea are o suprafaţă de 40.000 de metri pătraţi şi o "linie de coastă" de 400 de metri.


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Surpriza de proportii in primul consiliu la Survivor Romania 2021! Ce se va intampla cu... Surpriza de proportii in primul consiliu la Survivor Romania 2021! Ce se va intampla cu Georgiana! Daniel Pavel a facut anuntul incredibil!
demamici.ro
A aflat la naștere că băiețelul are intestinele în afara abdomenului și 10% șanse să... A aflat la naștere că băiețelul are intestinele în afara abdomenului și 10% șanse să trăiască! Poveste relatată de „mămica unui copil malformat” | Demamici.ro
b1.ro
Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o,... Bătrânul a sunat la uşa ei, i-a dat o scrisoare şi apoi a dispărut. Când a deschis-o, s-a PRĂBUȘIT. Ce scria acolo
monitorulcj.ro
VIDEO. Un șofer INCONȘTIENT a fost la un pas să producă o tragedie în timp ce mergea pe... VIDEO. Un șofer INCONȘTIENT a fost la un pas să producă o tragedie în timp ce mergea pe contrasens pe Autostrada Gilău - Turda
infoactual.ro
Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum” Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum”
infoactual.ro
Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si