Cum să faci față unui atac de cord? Pașii esențiali care îți pot salva viața

Un medic a postat pe pagina sa de facebook un mesaj prin care să atragă atenția oamenilor: „Opriți-vă 2 minute și citiți!”. Victor Coteț a făcut precizări la sănătatea umană și îi învață pe oameni cum să procedeze în situații de criză.

Author: G.B. miercuri 13 noiembrie 2019 , 21:33

Cum să faci față unui atac de cord? Pași esențiali care îți pot salva viața
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„1. Să presupunem că este ora 19:45 și te duci acasă după o zi neobișnuit de grea la lucru (desigur, singur).

2. Sunteți cu adevărat obosiți, furioși și frustrați.

3 .Dintr-o dată, începeți să simțiți dureri mari in piept cu extindere în braț și maxilar. Sunteți la aproximativ cinci kilometri de spitalul cel mai apropiat de casa dvs.

Cum să faci față unui atac de cord? Pași esențiali care îți pot salva viața

4. Din păcate, nu știți dacă puteți merge atât de departe.

5. Ați fost instruiți sa acordati primul ajutor, dar tipul care a predat cursul nu ți-a spus cum să faci asta pe tine însuți.

6. Cum poti supraviețui singur unui atac de cord? Deoarece mulți oameni sunt singuri atunci când au un atac de cord, persoana a cărei inimă bate inadecvat și care se simte rău are doar 10 secunde înainte de a-și pierde conștienta.

7. Cu toate acestea, aceste victime se pot ajuta singure tusind. Înainte de fiecare tuse, trebuie să iei o inspirație profundă, iar tusea trebuie să fie profundă și prelungită, ca și în producerea sputei din profundul pieptului. O respirație și o tuse trebuie repetate la fiecare două secunde fără întrerupere, până când primim ajutor sau pana când inima bate normal.

8. Respirațiile adânci aduc oxigen în plămâni și mișcările tuse comprimă inima și mențin circulația sângelui.
Presiunea asupra inimii ajută de asemenea la restabilirea ritmului normal. În acest fel, victimele atacului de cord pot suna la 112 dacă au posibilitatea si pot merge la cel mai apropiat spital.

Citeste si: Vaccinul antigripal o necesitate pentru tine și pentru copilul tău. Află totul despre vaccinare

9. Spuneți la cât mai multe persoane posibil. Ar putea să-i salveze viața!

10. Un cardiolog spune: Dacă cineva care primește acest mesaj trimite la 10 persoane, puteți paria că vom salva cel puțin o viață.

11. În loc să trimiteți glume, vă rugăm să transmiteți această corespondență care poate salva viața unei persoane.

12. Dacă acest mesaj vine la dvs. … mai mult de o dată … vă rog să nu vă supărați … În schimb, ar trebui să fiți fericiți că aveți mulți prieteni pentru care contati și vă reamintesc cum sa procedezi cu un atac de cord.” a transmis medicul stomatolog pe pagina sa oficială de Facebook.

Cum să faci față unui atac de cord? Pași esențiali care îți pot salva viața

Bărbatul a continuat cu sfaturile:

Cum să faci față unui atac de cord? Pași esențiali care îți pot salva viața

Când o persoană suferă un atac de cord poate experimenta oricare dintre următoarele manifestări:

– modificări ale tonusului mental – mai ales la vârstnici;

– durerere în piept fie sub forma unei presiuni, apăsari sau senzație de plenitudine, localizată în centrul pieptului dar și în zona maxilarului, umăr, brațe, spate, stomac.

Durerile toracice se pot manifesta în crize de câteva minute care dispar și reapar.

– transpirație rece;

– amețeli;

Citeste si: Află cum îi poți spune STOP răcelii. Vezi cum îți întărești imunitatea

– greață (mai frecvent întâlnită la femei);

– amorțeală, dureri, furnicături în brațul stâng;

– scurtarea respirației;

– slăbiciune sau oboseală, întâlnită mai ales la vârstnici.

Scăderea sau lipsa fluxului de sânge afectează parțial sau total mușchiul inimii. Un infarct miocardic, în general, provoacă dureri în piept cu o durată mai mare de 15 minute, dar posibil să nu aibe nici un simptom.

Cum poți ajuta o persoană care are un atac de cord:

Cum să faci față unui atac de cord? Pași esențiali care îți pot salva viața

– se va suna serviciul medical de urgență 112, cât mai repede de la declanșarea simptomelor;

– se va lua nitroglicerină cât mai rapid dacă apar deja simptomele infarctului miocardic și dacă medicamentul a fost prescris de medic;

– se va mesteca și înghiți o aspirină (dacă nu aveți alergii la acest medicament);

– celui aflat în pericol i se va face resuscitare cardiopulmonară: respirație gură la gură și comprimare în zona pieptului. Medicii de la serviciul de urgență vor oferi indicații pentru realizarea corectă a procedurilor de prim ajutor, pana la sosirea ambulanței.

Ce nu se va face când o persoană suferă de atac de cord:

– nu se va lasa singură persoana care suferă un infarct, decât dacă este absolut necesar, pentru a se cere ajutor;

– nu se va permite bolnavului să nege simptomele și chiar dacă acesta protestează, se va solicita serviciul de urgență;

– nu se va aștepta pentru a vedea dacă simptomele dispar;

Citeste si: Moment de panică pe o autostradă din Israel. O rachetă a fost lansată din Fâșia Gaza chiar in mijlocul traficului

– nu se va oferi niciun medicament pacientului cu excepția celor prescrise de medic pentru afecțiunile cardiovasculare.

Un atac de cord este o urgență medicală. Se va suna imediat serviciul de urgență 112 în cazul în care o persoană suferă un infarct miocardic.
În cazul majorității persoanelor, simptomele unui atac de cord apar abia dupa 3 ore de la declanșarea acestuia. Mulți pacienți îți pierd viața înainte de a ajunge la spital.

Cu cât se intervine mai repede, cu atât cresc șansele de supraviețuire. Tratamentul medical prompt scade șansele afectării cardiace.

Un atac de cord apare atunci când fluxul de sânge care transportă oxigenul către inimă este blocat parțial sau total. Mușchiul inimii va fi privat de oxigen și va ceda, treptat.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Imaginile de la priveghiul lui Ion Șmecherul! Unde va fi înmormântat trupul... Imaginile de la priveghiul lui Ion Șmecherul! Unde va fi înmormântat trupul neînsuflețit al ciobanului!
spotmedia.ro
A fost descoperită o exoplanetă extremă, din multe puncte de vedere. Din păcate, e... A fost descoperită o exoplanetă extremă, din multe puncte de vedere. Din păcate, e sortită pieirii
spotmedia.ro
Jurnaliştii şi studenţii sunt ţintele unui nou sistem de supraveghere cu recunoaștere... Jurnaliştii şi studenţii sunt ţintele unui nou sistem de supraveghere cu recunoaștere facială din China
b1.ro
Ionuț Dolănescu a luat o decizie radicală cu casa moştenită de la Ion Dolănescu, pentru... Ionuț Dolănescu a luat o decizie radicală cu casa moştenită de la Ion Dolănescu, pentru care s-a judecat cu fratele Dragoş
infoactual.ro
Previziunile lui Nostradamus îngrozesc. Anul în care începe Al Treilea Război Mondial Previziunile lui Nostradamus îngrozesc. Anul în care începe Al Treilea Război Mondial
infoactual.ro
Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii
evz.ro
E descoperirea momentului. O plantă otrăvitoare, leacul pentru COVID-19. Rezultatele... E descoperirea momentului. O plantă otrăvitoare, leacul pentru COVID-19. Rezultatele din laborator sunt promițătoare
doctorulzilei.ro
Ceaiuri pentru somn liniștit. Au efect sedativ, de scădere a tensiunii și anxiolitic Ceaiuri pentru somn liniștit. Au efect sedativ, de scădere a tensiunii și anxiolitic
romaniatv.net
A murit Chelu! Cântăreţul suferea de o boală teribilă A murit Chelu! Cântăreţul suferea de o boală teribilă
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si