Cum se calculează pensiile militare în funcție de grad și spor

Pensiile militare sunt administrate de Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naționale.

Author: Matei Vaihan miercuri 07 octombrie 2020 , 17:29

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pensiile militare reprzintă o cheltuială uriașă a statului romîn. În primele șase luni ale lui 2020, pensiile de serviciu din MapN au costat 1,59 miliarde de lei brut, cu aproape 6% mai mult decât în 2019, cnfoirm datelor oferite în presă de Casa de Pensii Sectorială (CPS)

a Ministerului Apărării Naționale. În iunie 2020, erau aproximativ 65.000 de beneficiare de pensie militară. Pensiile de serviciu se acordă în conformitate cu prevederile a trei legi: legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare şi legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, aflate în evidenţele CPS a MApN.

Militari
O trupă de soldați, pozată la o defilare

Astfel, valoarea pensiei militare de serviciu se determină în procent de 65% din baza de calcul prevăzută la articolului 28 al legii, condiția fiind ca vechimea cumulată în structuruile MapN să fie de cel puţin 25 de ani.

Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare este reprezentată de media soldelor sau salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în şase luni consecutive, din ultimii cinci ani de activitate în calitate de militar, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea beneficiarului, potrivit art. 28, alineatul 1.

Citeste si: Ce salariu are, de fapt, un primar de sector din București 

Citeste si: Ce pensie va încasa un primar care a avut cel puțin un mandat la primăria unui oraș important din România

Citeste si: Pensiile au fost majorate! Câți bani veți primi în plus

Militari
Mai mulți veterani, footgrafiați de Ziua Armatei

La pensiile militare se acordă sporuri de 3%, 6% și 9%, în funcție de vechime

Pentru fiecare an care depăşeşte vechimea cumulată de 25 de ani, la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul. Pentru o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei se diminuează cu 1% din baza de calcul, pentru fiecare an care lipseşte din această vechime. La stabilirea, recalcularea sau actualizarea pensiei militare se acordă un spor de 3% (pentru o vechime a contribuției între 5 și 15 ani), 6% (vechime între 15 și 25 de ani) și  9% (vechime de peste 25 de ani).

La articolul 30 al legii se stabilește că pensia nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul folosită la stabilirea pensiei militare. De aemenea, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete, corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei. Pensionarii militari decoraţi cu ordinul "Meritul militar" clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de spor de 10%, 15% şi respectiv 20% la cuantumul pensiei.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si