Cum se manifestă Sindromul Guillain-Barré, unul dintre efectele secundare foarte rare ale vaccinului AstraZeneca

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a transmis, miercuri, că noul sindromul Guillain-Barré este o afecţiune rară neurologică, fiind un efect secundar "foarte rar" al vaccinului anti-COVID-19 de la AstraZeneca, informează AFP.

Author: Alina Raducu miercuri 15 septembrie 2021 , 14:32

Cum se manifestă Sindromul Guillain-Barré, unul dintre efectele secundare foarte rare ale vaccinului AstraZeneca
Cum se manifestă Sindromul Guillain-Barré, unul dintre efectele secundare foarte rare ale vaccinului AstraZeneca[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Conform datelor EMA, 833 de cazuri de sindrom neurologic au fost semnalate la nivel  mondial până la 31 iulie, în condiţiile în care peste 592 de milioane de doze de vaccin Vaxzevria, al laboratorului AstraZeneca, au fost administrare în lume până la data de 25 iulie.

Ce simptome produce Sindromul Guillain-Barré, unul dintre efectele secundare rare ale vaccinului AstraZeneca?

OMS precizează că acest sindrom este o afecțiune rară în care sistemul imunitar al unei persoane își atacă propriii nervi periferici.

Este bine de știut faptul că, în cazul persoanelor care se confruntă cu acest simptom, nervii care controlează mișcările musculare sau care transmit durerea, temperatura și senzațiile tactile pot fi afectați.

Astfel, toți acești factori pot duce la slăbiciune musculară, dar și la pierderea senzației la nivelul picioarelor sau a brațelor. Acest sindrom, Guillain-Barré poate afecta oamenii la orice vârstă, dar este cel mai frecvent la adulți și bărbați.

De asemenea, sindromul Guillain-Barré a fost si in atentia FDA (Agenţia pentru Medicamente şi Alimente din Statele Unite). Tot FDA a catalogat acest sindrom ca posibil efect secundar al vaccinului împotriva noului coronavirus dezvoltat de compania americană Johnson & Johnson.

"Comitetul de evaluare a riscurilor în materie de farmacovigilenţă a EMA (PRAC) a concluzionat că o relaţie cauzală între Vaxzevria şi sindromul Guillain-Barré este considerată cel puţin ca o posibilitate rezonabilă", mai anunță EMA într-un comunicat.

"Sindromul Guillain-Barré trebuie prin urmare adăugat informaţiilor ce însoţesc produsul ca efect secundar al vaccinului Vaxzevria", a transmis agenţia cu sediu la Amsterdam.

Cum se manifestă Sindromul Guillain-Barré, unul dintre efectele secundare foarte rare ale vaccinului AstraZeneca
Cum se manifestă Sindromul Guillain-Barré, unul dintre efectele secundare foarte rare ale vaccinului AstraZeneca[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: În luna octombrie am putea afla cât este de eficient vaccinul Pfizer administrat bebelușilor și copiilor cu vârste între 6 luni şi 6 ani

„Categoria de frecvenţă atribuită este "foarte rară", astfel aceasta se produce la una din 10.000 de persoane, conform Agerpres.

Sindromul Guillain-Barré este o afecțiune neurologică rară în care sistemul imuni tar al corpului atacă stratul protector al fibrelor nervoase.

Potrivit Agenției Europeane pentru Medicamente (EMA), foarte multe cazuri cu sindromul Guillain-Barré, apar după o infecție bacteriană sau virală și se dezvoltă în decursul unor zile sau săptămâni. Această boală reprezintă un risc extrem de rar, cunoscut, asociat cu infecții respiratorii și intestinale, dar și cu unele vaccinări din trecut.

Totododată, instituţia europeană indică faptul că există “o posibilitate cel puţin rezonabilă” a unei legături cauzale între sindromul Guillain-Barré şi vaccinul AstraZeneca, relatează agenţia Reuters.

Citeste si: Sfatul lui Valeriu Gheorghiță pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19: să îşi facă şi vaccinul anti-gripal


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si