Cum se schimbă modul de calcul al facturilor la energie

Parlamentarii din arcul de putere modifică în aceste zile modul de calcul al facturilor la energie, după ce Ordonanța de urgență 119/2022 a fost criticată pentru raportarea la consumul din anii trecuți. 

Author: Sorin Negru marți 27 septembrie 2022 , 09:50

facturi energie

Facturile la energie vor fi calculate în funcție de consumul pe anul în curs, nu pentru 2021 sau pentru media anilor anteriori. 

[Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Prețurile plafonate la energia electrică și gazele naturale vor fi stabilite în funcție de consumul curent al românilor și nu de media de consum din ultimii ani.

Citeste si: Vești bune pentru români: ministrul Muncii a anunțat creșterea pensiilor

Au fost depuse în Parlament mai multe amendamente  pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care își reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de prețuri mai mici.

Citeste si: Cum se modifică Ordonanța 119 privind prețurile plafonate la energie

Coaliţia de guvernare a decis că se va trece la calculul prețului pe kWh în funcție de consumul pe anul în curs, nu pentru 2021 sau pentru media pe anii anteriori.

Facturile la energie, calculate după consumul curent

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a declarat zilele trecute furnizorii urmează să aibă discuţii în Parlament, la comisiile unde se află în dezbatere ordonanţa de urgenţă pe energie.

Citeste si: VIDEO| Românii nu sunt de acord cu recomandarea Comisiei Europene de a avea 19 grade în case

Amendamentul depus de PSD prevede ca pragurile maxime de consum (100, respectiv 300 kWh/lună) pentru care se acordă compensări  să se raporteze la consumul curent  și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022.

Amendamente depuse la OUG 119/2022:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum este cuprins între 0-100 KWh inclusiv;

b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienților casnici al căror consum lunar realizat la locul de consum a fost între 100,01-300 kWh, pentru o cantitate de 255 kWh din consumul lunar realizat. Consumul de energie electrică ce depășește 255 KWh/lună se facturează conform prevederilor art. 5 alin. (1).

facturi energie

Noi discuții în Parlament pentru facturile românilor

[Sursa foto: Pixabay]

Dacă nu ar fi modificată ordonanța pe energie în Parlament, consumatorii care anul trecut nu au făcut economie la consumul de energie şi vor să facă anul acesta, nu vor beneficia de plafonare. 

Alte modificări aduse OUG 119/2022

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat săptămâna trecută că   ordonanţa de urgenţă   privind preţurile la energie va primi, săptămâna viitoare, raport în comisiile de specialitate din Senat.

Potrivit liderului PSD, în prevederile actului normativ   vor fi introduse instituțiile de cult, serviciile publice, dar şi companiile de transport public pentru a beneficia de plafonarea preţurilor.

Citeste si:   Guvernul acordă voucherele sociale de 250 lei şi în anul 2023. Veste bună de la premierul Ciucă

"Amendamentele la ordonanţa pe energie sunt în discuţie în acest moment în cadrul coaliţiei şi se va lua o decizie. Au fost mai multe propuneri. Ordonanţa se află în acest moment la prima cameră sesizată, la Senat, săptămâna viitoare se va da raportul, deja am convenit modificări pentru instituţiile de cult, pentru serviciile publice, respectiv companiile de apă, dar şi pentru companiile de transport. Aceste lucruri deja au fost convenite", a explicat Marcel Ciolacu.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si