Cum se scrie corect: aceeași sau aceiași?

Mulți români își pun întrebarea atunci când au de redactat un text: "Oare cum se scrie corect: aceeași sau aceiași?" Problema e greșit pusă pentru că se scrie corect și "aceeași" și "aceiași" în funcție de caz - mai exact în funcție de gen și număr (feminin/masculin, respectiv singular sau plural).

marți 27 octombrie 2020 , 14:21

Greșelile gramaticale pot fi corectate și prin îmbrăcăminte
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Avem întrebarea "Cum se scrie corect: aceeași sau aceiași?". Răspunsul este simplu: sunt corecte ambele forme: și aceeași, și aceiași. Ambele cuvinte sunt forme diferite ale pronumelui demonstrativ "același" (sau adjectivului demonstrativ, după caz)- dar au gen și număr diferite.

Să le luăm pe rând:" aceeași" este forma pronumelui sau adjectivului demonstrativ la feminin singular. Exemplu:" Aceeași greșeală revine

mereu" (ca adjectiv) sau "Situația este aceeași" (ca pronume). Greșeala care apare cu adevărat este folosirea cuvântului aceași, cu un singur e,  în loc de "aceeași".

Citeste si: Ministrul Educației, anunț important pentru elevi despre posibilitatea anulării tezelor

În cazul cuvântului" aceiași", acest pronume/adjectiv demonstrativ se folosește la masculin plural, ca în exemplul: "Sunt aceiași oameni pe care i-am văzut și ieri". La feminin plural, echivalentul cuvântul "aceleași"- ex: "Șefii revin cu aceleași cerințe absurde". 

Atenție: nu folosi niciodată "aceiași" la singular feminin, în loc de "aceeași", ci doar la pural (masculin). Corect: "Aceeași mâncare de pește". Greșit: "Aceiași mâncare de pește" 

Citeste si: VIDEO- Petreceri anulate de Halloween. Organizatorii, noi soluții

Greșeli gramaticale, corectate cu tricouri imprimate

Greșelile gramaticale pot fi corectate prin... îmbrăcăminte. O timișoreancă a venit imprimă pe tricouri variantele corecte ale greșelilor frecvente. 

Zecile de tricouri pe care sunt imprimate  forme corecte ale unora dintre cele mai frecvente greseli  gramaticale sunt confectionate in atelierul timisorencei Ina Biebel.

"Când am făcut tricourile doar pentru mine am crezut ca doar eu  sunt asa fixa cu regulile,  dar mult își ia tocmai pentru a și corecta prietenii sau sa se autocorecteze", spune creatoarea.

Citeste si: Secretul din culisele emisiunii “40 de intrebari cu Denise Rifai”; Care este ritualul celebrei jurnaliste, inainte de fiecare filmare

De la primele 3 tricouri pe care le-a realizat doar pentru ea, acum Ina a ajuns sa facă 34 de modele diferite. Toate reprezinta o adevarata lectie pentru cei care le poarta si cei care citesc mesajele. Iar procesul de învățare are 3 simpli pasi: vezi, citești și te corectezi. 

Tricourile sunt inscripționate cu cele mai frecvente abateri din limba romana. Expresii sau cuvinte care au devenit consacrate mai ales în varianta gresita. "Cele mai căutate sunt cele cu pe care, din cauza ca este cea mai frecventa greșeală din limba romana. Pare simplu, dar nu e asa, mereu ma gândesc ce cuvânt arata bine pe tricou, trebuie scris mare, mic, aspecte de care trebuie sa țin cont", spune creatoarea.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Mărțișoarele și florile, interzise  în școli anul acesta! Anuntul facut de Ministerul... Mărțișoarele și florile, interzise în școli anul acesta! Anuntul facut de Ministerul Educatiei!
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
Câți bani a ajuns să câștige Zanni, lunar, din Youtube, de când este concurent la... Câți bani a ajuns să câștige Zanni, lunar, din Youtube, de când este concurent la Survivor România? Suma uriașă pe care o va găsi în conturi
monitorulcj.ro
46,5% dintre studenți, hărțuiți sexual de profesori. Ce propuneri le fac pentru note de... 46,5% dintre studenți, hărțuiți sexual de profesori. Ce propuneri le fac pentru note de trecere?
infoactual.ro
De ce este important să îți asculți simțurile: Stomacul e primul care ne dă de știre! De ce este important să îți asculți simțurile: Stomacul e primul care ne dă de știre!
infoactual.ro
Anasonul cu efecte miraculoase. Descoperiri incredibile ale medicului Ovidiu Bojor Anasonul cu efecte miraculoase. Descoperiri incredibile ale medicului Ovidiu Bojor
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si