Cum vor fi copiii testați anti-covid la școală? Ce trebuie să facă părinții

Părinţii vor trebui să îşi dea acordul în privința testării anti-COVID a copiilor în școli, pentru această testare va exista un formular ce va putea fi descărcat de pe site-urile Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii. Este vorba despre teste rapide antigen, care se vor face dacă se constată că elevii sau profesorii prezintă simptome.

Alina Raducu, vineri 05 februarie 2021 , 17:43

Cum vor fi copiii testați anti-covid la școală? Ce trebuie să facă părinții
Cum vor fi copiii testați anti-covid la școală? Ce trebuie să facă părinții
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Este necesar din partea părinţilor să îşi exprime acordul informat cu privire la testare şi va exista pe pagina Ministerului Educaţiei şi al Sănătăţii un formular tip pentru exprimarea acordului pentru testare.

Este important, pentru că doar testând putem să păstrăm pe toată lumea în siguranţă”, a afirmat, vineri, ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, într-o conferinţă de presă comună cu ministrul educației Sorin Cîmpeanu.

Cum vor fi copiii testați anti-covid la scoală?

„Recomandarea noastră este ca acordul părinţilor să vină cât mai curând. Se poate luni. Este recomandarea noastră, tocmai pentru că atunci când un copil este simptomatic şi este suspect de infecţie cu SARS-COV-2, ceilalţi copii, respectiv cadrele didactice, să poată fi testaţi cât de repede posibil. Să poată fi testaţi de către medicul de medicină şcolară, respectiv medicul de familie. Este o măsură pentru siguranţa tuturor”, a spus Vlad Voiculescu.

Ministrul a spus că vor exista teste antigen rapide la nivelul şcolilor, care vor fi distribuite de direcțiile de sănătate publică. O parte dintre aceste teste deja au fost primite de unitățile de învățământ.

”În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătăţii recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale şcolare, atunci când acest lucru

este posibil. Testarea este esenţială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor şi profesorilor şi pentru binele întregii comunităţi”, a transmis, vineri, Ministerul Sănătăţii. 

În plus pentru ca testarea să fie posibilă, este necesar ca părinţii să îşi exprime în scris consimţământul, completând un formular care poate fi descărcat  aici

Cum vor fi copiii testați anti-covid la școală? Ce trebuie să facă părinții
Cum vor fi copiii testați anti-covid la școală? Ce trebuie să facă părinții

Testările vor fi efectuate de medicii școlari, de medicii de familie, asistenți medicali și comunitari, care vor fi instruiți în mod special

„Vor exista teleconferinţe şi vor exista eforturi din partea direcţiilor de sănătate publică la fiecare nivel şi lucrul acesta o să se întâmple progresiv începând de astăzi”, a mai precizat Vlad Voiculescu.

„Fiecare test trebuie să fie raportat în maximum 24 de ore către DSP.(...) Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, de asemenea, pentru copiii care au simptome.

Testarea se va face în cabinetele medicale sau într-un izolator. Atunci când un copil este testat pozitiv, urmează o anchetă epidemiologică şi ancheta epidemiologică va fi condusă de DSP de acolo şi de asta va fi nevoie de colaborarea cu conducerea unităţii de învăţământ. Asta înseamnă că acei colegi care au interacţionat cu copilul diagnosticat cu COVID-19 testat pozitiv vor trebui să fie testaţi, de asemenea, dacă există un consimţământ al părintelui.
Dacă nu există un consimţământ, se va lua legătura cu medicul de familie”,
a explicat ministrul.

Citeste si: Noi vești de la Ministerul Educației. S-a schimbat structura anului școlar

Totodată, ministrul sănătății a precizat că nu este necesară nicio adeverinţă de la medicul de familie pentru începerea şcolii. „Am primit mai multe mesaje de la medici de familie cărora le sunt solicitate acum adeverinţe. Nu sunt necesare adeverinţe medicale de la medicul de familie pentru începerea şcolii”, a mai adăugat Voiculescu, citat de Agerpres.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
SURVIVOR ROMANIA 2021 Simona Hapciuc, ANUNT de ultima ora:"Am sangerari si... SURVIVOR ROMANIA 2021 Simona Hapciuc, ANUNT de ultima ora:"Am sangerari si durei foarte mari..." Ce se intampla cu fosta concurenta si cu fiul ei, Dimitrie
demamici.ro
Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir... Naștere de vis într-un spital de stat din Austria. Maria: „M-am simțit ca un musafir într-un hotel, nicidecum ca o pacientă” | Demamici.ro
b1.ro
Lidl şi-a luat clienţii prin surprindere: "Lidl Tour îşi încheie activitatea în... Lidl şi-a luat clienţii prin surprindere: "Lidl Tour îşi încheie activitatea în România"
monitorulcj.ro
O nouă vară fără festivaluri la Cluj? Organizatorii, la mila autorităților O nouă vară fără festivaluri la Cluj? Organizatorii, la mila autorităților
infoactual.ro
Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL
infoactual.ro
Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!” Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si