9 – 10 octombrie 2021. Cupa Națională IDPA România 2021, la Poligonul Joița - CTS Tunari & Tactical Life

În 1996, ca răspuns la dorințele pasionaților de tir, dar și dornici să utilizeze echipamente practice sau muniție de serviciu, participând la scenarii simulate de autoapărare în lumea reală, a fost inființată International Defensive Pistol Association (IDPA).

Author: Georgiana Balaban miercuri 29 septembrie 2021 , 14:15

Cupa Națională IDPA România 2021, la Poligonul Joița

Cupa Națională IDPA România 2021, la Poligonul Joița.

[Sursa foto: Captură KANAL D]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Organizația are acum peste 25.000 de membri în SUA, inclusiv membri în 70 de țări străine, printre care și România, iar scopul principal este acela de a testa abilitățile unei persoane în condiții reale și de a oferi experiențe cu adevărat unice.

Citeste si: VIDEO- Pablo Escobar de România, mort de COVID-19

Cupa Națională IDPA România 2021 va avea loc în perioada 9 – 10 octombrie 2021, la Poligon Joita- CTS Tunari & Tactical Life.

Concursul este organizat de IDPA România/In Sight Club, iar cei care coordonează acest eveniment sunt Mihai Budeș și Eduard Franche, ambii cunoscuți – în plan intern și internațional – pentru implicarea permanentă în dezvoltarea IDPA, organizarea de meciuri interne și pregătirea de noi shooteri (”trăgători”) români.

.

Este vorba despre o concurs de nivel 2 IDPA, cu 8 stagii și minim 144 de focuri, iar armele și echipamentele trebuie să respecte reglementările IDPA. Calibrele minime și maxime sunt 9mm/ 45 auto.

De altfel, în România se fac eforturi pentru a afilia IDPA, în calitate de ramură sportivă, în cadrul Federației Naționale de Tir.

Cupa Națională IDPA România 2021 se va desfășura cu respectarea tuturor măsurilor de restricție impuse de pandemia de coronavirus, fiind așteptați în jur de 100 – 150 de trăgători din țări precum Italia, Moldova, Turcia, Ucraina, Ungaria, Lituania, Spania si Polonia.

Citeste si: Premiile BAFTA 2021. Lista completă a nominalizărilor

Primul meci demo din România a avut loc în 2011

În România, primul meci demo a avut loc pe data de 29 octombrie 2011, la care a participat un ofițer de siguranță, instructor din străinătate și un număr limitat de aproximativ 10 trăgători români.

Citeste si: Un vulcan adormit de 6.000 de ani a erupt pe neașteptate (VIDEO)

Aceștia au devenit, mai târziu, ofițeri de siguranță. Inițial, această disciplină a fost mai puțin cunoscută – din cauza lipsei armelor de foc, dar și a restricțiilor impuse de legislația din România în ceea ce privește regimul armelor de foc.

Chiar dacă numărul participanților IDPA nu a fost foarte mare, în primii ani, numărul lor a crescut, totuși, constant.

În 2013, România a participat la primul concurs internațional, iar în 2014 avut și prim echipă formată din 4 trăgători, participând în Campinatul Național al Italiei, cel mai mare campionat din Europa. De altfel, Italia este țara cu cel mai mare număr de shooteri (trăgători) IDPA.

România- 109 membri în 2021

Experiența dobândită a primii ani a avut un rol esențial în dezvoltarea comunității IDPA din România.

Meciurile au început să fie organizate regulat, iar comunitatea are, în 2021, 109 membri, dintre care 25 de ofițeri de siguranță și un Șef-Ofițer acreditat la nivel internațional.

Pe lângă acești membri legitimați, există numeroși doritori care – tentați de o astfel de experiență cu totul deosebită – doresc să cunoască acest sport și participă la meciuri.

Trebuie menționat că trăgătorii români participă, regulat, la meciuri internaționale, iar ofițerii de siguranță se bucură de o apreciere unanimă și, ținând cont de pregătirea lor foarte bună, sunt solicitați, la rândul lor, pentru a participa la competițiile IDPA internaționale.

În ceea ce privește un ”portret” al shooterului IDPA din România, acesta se încadrează între 18 și 65 de ani, vârsta media fiind de 35 de ani. Este vorba despre persoane cu un venit lunar situat la medie sau peste, ținând cont de faptul că discutăm, încă, despre un sport care nu este finanțat.

Citeste si: NOTEAZĂ: Cele mai frumoase citate despre căsătorie

Majoritatea sunt antreprenori privați, ingineri, medici, arhitecți, militari și polițiști, doar numărul femeilor fiind încă mic, în momentul de față, dar se fac eforturi pentru a fi implicate cat mai multe.

Sunt respectate principiile fundamentale ale întrecerilor sportive

Siguranta este pusa mai presus de orice.

Pentru a menține sportul în conformitate cu principiile sale fundamentale, modificările permise ale echipamentului de competiție (inclusiv pistolul sau carabina) sunt reglementate cu atenție în IDPA.

Capacitatea muniției este limitată în comparație cu alte sporturi de tragere de acțiune, pentru a menține nivelul de joc egal pentru toți concurenții.

Scorul, la fiecare meci, se bazează pe două criterii:

· timpul necesar pentru a trage

· timpul adăugat pentru penalizările acumulate.

Se acordă sancțiuni în următoarele situații:

- pentru slaba acuratete

- pentru eșecul utilizării acoperirii

- pentru nerespectarea instrucțiunilor unui ofițer de siguranță

- pentru orice încălcare a regulilor IDPA

- pentru comportament nesportiv

Se descalifică pentru cea mai mică abatere de la regulile de siguranță.

Parteneri

Asociatia Clubul de Tir Sportiv In Sight

Vor mai fi alături de noi la Cupa Națională IDPA România 2021: Glock Perfection/ Isuzu România/ AG Comexim/ S.C. Arrow International SRL

si CHG Medical International/ BTM Corporate Security/ Multico/ EGLO Romania/ ABD Computer.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si