Atenție: curentul electric s-ar putea scumpi cu până la 26%! Ce trebuie să facă toți românii în ianuarie ca să evite scumpirea

Asociaţia Energia Inteligentă cere amânarea cu 6 luni a liberalizării pieţei de energie electrică, astfel încât să se evite situaţia în care consumatorii sunt forţaţi să plătească preţuri mult mai mari de la 1 ianuarie 2021, cu până la 26 de procente în plus. Totuși, dacă până la 31 ianuarie un client casnic optează pentru piaţa concurenţială, indiferent de ziua din ianuarie în care optează, i se calculează toată factura pe ianuarie la acel preţ din piaţa concurenţială.

Razvan Ilie, marți 29 decembrie 2020 , 11:47

curent electric
Scumpiri la curentul electric de la 1 ianuarie 2021
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Asociaţia Energia Inteligentă cere amânarea cu 6 luni a liberalizării pieţei de energie electrică, astfel încăt să se evite situaţia intolerabilă la care sunt supuşi

majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forţaţi să achite preţuri mult mai mari din cauza faptului că ANRE a adoptat cu mare întârziere legislaţia secundară.

Într-o scrisoare deschisă transmisă preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor – Anca Dragu şi Ludovic Orban-, dar şi premierului Florin Cîţu, Asociaţia Energia Inteligentă aminteşte că decizia liberalizării pieţei de energie electrică a fost luată încă din data de 6 ianuarie 2020, prin OUG 1/2020, fiind alocat un termen de aproape un an pentru pregătirea liberalizării pieţei de energie.

Citeste si: Anunț înfricoșător despre banii românilor. Gaura la buget e uriașă în anul pandemiei

Cu toate acestea, nu s-a realizat până acum diseminarea de informaţii complete pentru consumatorii casnici şi nici stabilirea unei perioade tampon suficiente pentru a da posibilitatea acestora să analizeze ofetele de pe piaţă şi a iniţia procesul de contractare în vederea trecerii la piaţa liberă de la 1 ianuarie 2021.

Acuze la adresa ANRE despre scumpirea curentului electric

Potrivit scrisorii citate, Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE), instituţia căreia îi revenea responsabilitatea ducerii la îndeplinire a acestor activităţi, nu şi-a îndeplinit în timp util atribuţiile, prima informare având loc abia la data de 15 decembrie 2020, cu doar 2 săptămâni înainte de liberalizarea propriu-zisă a pieţei de energie electrică.

Citeste si: Ordonanța de Urgență care reglementează noua structură a Guvernului, aprobată

„În anul 2020 ANRE nu a realizat nici o Campanie de

informare a consumatorilor asupra liberalizării pieţei de energie electrică şi nici activităţi specifice de diseminare care să permită consumatorilor deprinderea de tehnici care să poată să le permită acestora să desfăşoare activităţi specifice de analiză şi alegere a furnizorului care oferă „Preţul Corect”. De altfel prima postare pe site-ul ANRE a unei activităţi de Informare privind liberalizarea pieţei de energie electrică s-a realizat pe data de 15 decembrie 2020, în condiţiile în care pe data de 18 decembrie 2020 începea vacanţa şi activităţile specifice dedicate sărbătorilor de iarnă”, se arată în scrisoarea citată de Adevarul.

Citeste si: Florin Cîţu anunţă o analiză a Legii salarizării în sectorul public

Scumpire curent electric. Când a emis ANRE legislația secundară

ANRE a emis legislaţia secundară necesară pregătirii paşilor liberalizării pieţei de energie electrică cu doar 3 luni înaintea liberalizării pieţei de energie electrică, legislaţie care a fost în mod continuu schimbată şi modificată în această perioadă, ultima modificare făcându-se chiar cu 7 zile înaintea liberalizării pieţei de energie electrică.

Citeste si: Mesaje de Anul Nou 2021! Urări și SMS-uri inedite pentru familie și prieteni. La mulți ani!

Nu s-a realizat până acum diseminarea de informaţii complete pentru consumatorii casnici

Scumpiri la curentul electric între 13% și 26%

Asociaţia Energia Inteligentă precizează că preţurile la energia electrică pentru consumatorii care nu-şi schimbă furnizorii vor creşte, după momentul liberalizării şi cu 26% faţă de preţul plătit aceluiaşi furnizor în luna decembrie 2020, lucru despre care ANRE nu a pomenit niciun cuvânt.

„ANRE afirma că nu este obligatoriu ca un consumator să-şi schimbe furnizorul de a 1 ianuarie 2021, uita însă să spună ca orice zi după această data înseamnă un cost mai mare pentru consumator şi un câştig nejustificat pentru furnizor. Legea 123/2012 cu modificările şi completările ulterioare stabileşte, la art 55, alin 1 că furnizorii de ultimă instanţă (cei care vor furniza energie electrică consumatorilor casnici urmare a demersuriulor ANRE de la 1 ianuarie 2021) sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică la preţuri rezonabile”, se arată în documentul trimis autorităţilor.

Potrivit asociaţiei, toţi consumatorii abonaţi acum la cei 8 furnizori de energie electrică din ţară care nu îi vor schimba de la 1 ianuarie vor plăti facturi cu 13% până la 26% mai scumpe.

Astfel, „diferenţa între preţul pe care-l vor plăti consumatorii de la 1 ianuarie 2021 la actualul furnizor de energie electrică faţă de preţul existent în decembrie 2020 la consumatorii casnici din diferite zone din ţară este de 15% la Muntenia Nord, de 14% la Transilvania Nord, de 17% la Transilvania Sud, de 18% la E Distribuţie Dobrogea (ENEL), de 26% la E Distribuţie Banat (ENEL), de 23% la e Distribuţie Muntenia (ENEL), 13% la EON şi 17% la CEZ”.

Avertismentul ministrului Economiei: ce trebuie să facă românii în luna ianuarie

„Dacă nu optezi pentru piaţa concurenţială, automat legea nu te lasă să rămâi fără curent electric şi atunci treci în piaţa universală, iar în piaţa universală furnizorii au profitat de acest aspect şi preţul este mai mare faţă de piaţa concurenţială. Evident că orice consumator casnic trebuie să se intereseze şi să-şi caute furnizorul cu preţul cel mai mic”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Economiei.

Ministrul Economiei a precizat că furnizorii au obligaţia să facă inclusiv în cursul lunii ianuarie notificare către toţi clienţii, iar, dacă până la 31 ianuarie un client casnic optează pentru piaţa concurenţială, indiferent de ziua din ianuarie în care optează, i se calculează toată factura pe ianuarie la acel preţ din piaţa concurenţială.

Sursa


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Bilanț coronavirus 10 aprilie 2021: Numărul pacienților internați la ATI a depășit... Bilanț coronavirus 10 aprilie 2021: Numărul pacienților internați la ATI a depășit recordul. Câte persoane au murit
spotmedia.ro
Cum maximizăm eficacitatea vaccinului antiCovid? Cu un somn bun, o alimentație... Cum maximizăm eficacitatea vaccinului antiCovid? Cu un somn bun, o alimentație sănătoasă și cât mai multă mișcare. Fără stres. Și fără țigări
spotmedia.ro
Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă,... Toți angajaţii de la Primăria Capitalei primesc spor de condiții vătămătoare de muncă, deşi lucrează într-o clădire reabilitată din centru. Salariul mediu e dublu faţă de media pe ţară
b1.ro
Acestea sunt NOILE SIMPTOME care pot indica o agravare a COVID-19. Vezi LISTA completă Acestea sunt NOILE SIMPTOME care pot indica o agravare a COVID-19. Vezi LISTA completă
infoactual.ro
Se întâmplă din MAI, 2021! Previziuni Carmen Harra: Se va vedea CLAR! Se întâmplă din MAI, 2021! Previziuni Carmen Harra: Se va vedea CLAR!
infoactual.ro
Horoscop 10 aprilie 2021. O zodie primește o lovitură dură: văd totul într-o lumină... Horoscop 10 aprilie 2021. O zodie primește o lovitură dură: văd totul într-o lumină negativă
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si