Originea sarbatoririi Zilei Pacalelilor ar fi undeva in Evul Mediu si are doua explicatii. Una este legata de Sfantul Sisoe, un pustnic egiptean ce era prieten cu mai cunoscutul Antonie cel mare si de fiecare data obisnuia sa iul pacaleasca pe acesta in preajma zilei de 1 Aprilie. Se pare ca printre glumele preferate ale Sfantului Sisoe ar fi fost cea in care ii spunea lui Antonie ca l-a vazut pe diavol facand pipi in strachina lui cu mancare sau momentele in care se prefacea ca invia morti ce fusesera victime ale unei epidemii de ciuma.

O alta explicatie este legata de Sfantul Fesbuchie, sfant ce locuia in apropierea unui iaz si mereu scufunda niste busteni in el, apoi, la inceputul lunii aprilie, chema oamenii acolo si le arata cum poate el sa mearga pe apa, la fel ca Iisus Hristos.

Alte persoane sustin varianta ca in anul 1564, regele Carol al IX-lea al Frantei, ar fi mutat serbarea Anului Nou de pe data de 1 aprilie, pe data de 1 ianuarie si intrucat oamenii erau obisnuiti sa isi faca cadouri de Anul Nou, mereu, in fiecare an, la aceasta data, isi faceau pacaleli in loc de cadouri.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Ziua de 1 aprilie este recunoscuta in mai multe state ca fiind Ziua Pacalelilor. Statele respective sunt Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania, Franta si Republica Moldova.

Aceasta zi este sarbatorita si in cate state din America Latina, state ca Peru si Columbia.

Diferenta este ca la ei ziua poarta numele de Ziua celor naivi si se sarbatoreste pe 28 Decembrie.

In Franta exista un obicei prin care oamenii isi fac cadouri constand in felicitari cu pesti sau in bomboane de ciocolata in forma de peste. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si