Slujba cununiei religioase reprezintă un moment important pentru viitorii soți, marcând începutul unei vieți noi, binecuvântată de sacrul creștin. În conformitate cu rânduielile bisericești, Taina Cununiei deține un rol esențial pentru familie. Cu toate acestea, o regulă clară îi împiedică pe viitorii soți să se bucure de această slujbă în cadrul mănăstirilor.

Decizia Sfântului Sinod: Cununia doar în parohii

În urmă cu câțiva ani, numeroase cununii se oficiau în bisericile mănăstirilor.

Însă, în urma unei decizii a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), de mai bine de patru ani, acest lucru s-a schimbat. Conform acestei hotărâri, slujba de cununie poate fi săvârșită doar în parohii, nu și la mănăstire.

Citește și: Când nu se fac nunți în 2025: Calendarul zilelor în care preoții nu săvârşesc cununii religioase

Motivația deciziei

Prin această hotărâre, BOR a intenționat să mențină o separare clară între viața monahală și cea lumească. Mănăstirile sunt locuri dedicate rugăciunii și ascetismului, iar călugării și ieromonahii trăiesc în retragere, renunțând la plăcerile și preocupările lumești. De aceea, un preot de mănăstire, care nu a avut experiența vieții de familie, nu poate oficia cununii. De asemenea, prezența festivităților asociate nunților ar putea crea prilejuri de ispită și sminteală în mediul monahal.

Există însă o excepție de la această regulă: ieromonahii trimiși temporar să slujească în parohii. Aceștia, deși monahi, pot săvârși și slujbele de cununie atunci când sunt în parohii. Aceasta este o practică rară și este supusă regulilor stricte ale BOR.

Citeste si: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

Cununie religioasă

Cununie religioasă

[Sursa foto: Hepta]

Citește și: Slujbe religioase pentru surdomuti. El este preotul care face ca asta sa fie posibil

Regula aplicată și pentru botezuri

Aceeași regulă se aplică și în cazul Tainei Sfântului Botez. Slujba specială de botez nu poate fi oficiată în nici una dintre mănăstirile din România. Credincioșii care doresc să primească aceste sfinte taine sunt îndrumați să se îndrepte către parohii, unde preoții parohi, care trăiesc în lume, pot oficia aceste ceremonii.

Credincioșii au fost îndemnați să înțeleagă însemnătatea acestor rânduieli creștini. Deși ieromonahii au harul de a oficia cununii și botezuri, conform hirotonisirii lor, nu au permisiunea canonică de a face acest lucru în mănăstiri. Hirotonisirea conferă preoților harul necesar, însă alegerea vieții ascetice îi separă de activitățile lumești.

Citeste si: Adriana Bahmuțeanu și George Restivan s-au despărțit! Mesajul pe care vedeta l-a lăsat pe rețelele de socializare. “Viața merge înainte!”- kfetele.ro

Citeste si: Electric Castle 2024. Programul zilei de sâmbătă a festivalului de la Bonțida- radioimpuls.ro

Preoții de parohie sunt cei care ghidează comunitățile locale, în timp ce călugării și ieromonahii aleg o viață de rugăciune și retragere, dedicată exclusiv comuniunii cu Dumnezeu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si