De ce stă mireasa în stanga mirelui în timpul cununiei religioase

Întrebarea care stă pe buzele tuturor, însă puțini știu răspunsul. Află de ce este ținută această tradiție de toți românii și nu numai. Răspunsul te va uimi de-a dreptul.

Author: Georgiana Balaban luni 01 februarie 2021 , 14:49

de ce stă mireasa în stânga mirelui
Poziția miresei la nuntă.[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Obiceiurile din cadrul unei nunți sunt respectate de români și în ziua de azi. Chiar dacă unele s-au pierdut pe parcurs, sunt altele care sunt respectate cu strictețe.

De exemplu, poziționarea miresei în stânga mirelui. Este un obicei meținut încă din Antichitate. Se spune că acest obicei este preluat de atunci de când bărbatul își răpea iubita.

Citeste si: Ștefania a revenit în casa Mireasa! Ce a declarat concurenta?

În ziua cea mare a nunții, bărbații se îmbrăcau cu haine de sărbătoare și mergeau spre biserică pentru ceremonia mult dorită. Deși exista iubire, lucrurile nu erau la fel de simple ca acum. Pe atunci, mirele trebuia să lupte pentru aleasa sa. El trebuia să se lupte cu ceilalți pretendenți ai fetei. Așadar, mirele mânuia sabia cu mâna dreaptă, iar cu cealaltă își proteja mireasa. Această datină s-a păstrat din Antichitate și până în prezent.

Chiar dacă în zilele noastre nu mai este vorba de nicio luptă, ci oamenii se aleg din iubire în cazurile fericite.

Alte tradiții și obiceiuri din cadrul unei nunți

Schimbatul de verighete este unul dintre ele care încă se mai practică. Obiceiul a pornit de la egipteni, în Evul Mediu. Pe atunci, oamenii spuneau că există o venă ce duce de la al patrulea deget de la mâna stângă până la inimă. De aceea, oamenii poartă verigheta pe acel deget.

Citeste si: Șoc la nuntă: toată lumea aștepta să intre mireasa, dar au apărut 6 femei însărcinate! “El este tatăl”

de ce stă mireasa în stânga mirelui
Verighete pentru mire și mireasă.[Sursa foto: PixaBay]

Cu mult înainte de Evul Mediu nu existau inele de logodnă. Atunci Papa Inocențiu al III-lea a transmis public, în anul 1215, că este indicat să existe un timp mai îndelungat de așteptare între cererea în căsătorie și ceremonia nunții.

Luna de miere are o altă legendă. Acest obicei provine dintr-o tradiție scandinavă. Se zice că mirii erau nevoiți să bea în fiecare zi, timp de o lună, chiar după nuntă, câte o cupă cu vin din miere.

Citeste si: Bianca Drăgușanu, mireasa pentru a treia oară! Vedeta și-a găsit rochia ideală: „Am și buchetul! Totul e perfect!”

Totul de nuntă nu se asemăna deloc cu cel din zilele noastre. În timpul Imperiului Roman totul era reprezentat de o pâine. Pâinea era ruptă de mire deasupra capului miresei sale. Acest lucru reprezenta fertilitatea.

Fiecare obicei întâlnit în zilele noastre are legenda sa. Lucrurile care azi pentru noi par banale, au în spate vechime de sute și mii de ani.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si