Decizie de ultimă oră luată la Buzău pe fondul pandemiei de Covid-19

Pentru a doua oară în decurs de 20 de ani, procesiunea de Bobotează de la Buzău, în care enoriaşii pleacă pe jos prin centrul oraşului până la râul Buzău unde preoţii sfinţesc apa şi aruncă o cruce în râu după care se aruncă cei mai curajoşi credincioşi pentru a o recupera, nu se organizează, miercuri, din cauza pandemiei.

Author: Catalina Popa miercuri 06 ianuarie 2021 , 11:38

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Potrivit reprezentanţilor Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei, miercuri, 6 ianuarie, nu va avea loc procesiunea de Bobotează, fiind pentru a doua oară în 20 de ani când nu se organizează acest eveniment.

Prima dată s-a întâmplat îm 2017, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

Deşi procesiunea de Bobotează nu are loc, credincioşii pot participa la slujbele organizate în toate bisericile din judeţ.

Regulile sunt însă specific pandemiei.

Astfel, la Catedrala Arhiepiscopală, dacă de obicei puteau asista la slujbă aproximativ 300 de credincioşi, anul acesta numărul participanţilor ar putea fi de circa 100.

Masca de protecţie este obligatorie,  iar înainte ca enoriaşii să atingă recipientele din care vor lua apa sfinţită trebuie să se dezinfecteze pe mâini.

În curtea Catedralei "Înălţarea Domnului" sunt pregătite patru vase a câte o mie de litri fiecare din care credincioşii vor putea lua Agheasma Mare pe tot parcursul zilei.

Citeste si: Vaccinul anti-COVID. Autoritățile sanitare combat informațiile false din mediul online

Citeste si: Cel mai mare număr de români vaccinați de până acum a fost înregistrat marți, 5 ianuarie

Jandarmeria anunţă că la slujba de Bobotează pot participa 3.000 de persoane, cu respectarea măsurilor de distanţare

Jandarmeria Constanţa a anunţat că la slujba de Bobotează din Portul Tomis pot participa cel mult 3.000 de persoane cu respectarea măsurilor de distanţare, iar în cazul în care vor fi mai mulţi oameni care vor dori să fie prezenţi, accesul în zona respectivă va fi restricţionat. Arhiepiscopul Tomisului estima o prezenţă de 10.000 de persoane la ceremonia religioasă din 6 ianuarie.

Gruparea de Jandarmi Mobilă "Tomis" Constanţa a transmis, marţi, printr-un comunicat de presă, că miercuri, începând cu ora 8.00, peste 250 de jandarmi din cadrul Grupării Mobile “Tomis“ şi ai Inspectoratului Judeţean vor asigura la Constanţa măsuri de ordine publică şi siguranţa participanţilor, la procesiunea şi Slujba religioasă de Sfiinţire a Aghiasmei Mari, ocazionată de Bobotează. La asigurarea ordinii publice vor participa şi lucrători din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa şi ai Poliţei Locale Constanţa.

"Pentru buna desfăşurare a acestui eveniment, vor fi organizate echipe de dialog, patrule pedestre, cordoane de ordine publică şi alte dispozitive adaptate situaţiei din teren. Acestea sunt dispozitive uzuale pentru un astfel de eveniment şi facem precizarea că nu au fost adoptate măsuri suplimentare faţă de anii precedenţi şi nici nu au fost mobilizate forţe şi mijloace în sprijinul celor din judeţul Constanţa”, a transmis Gruparea Mobilă.

Sursa citată precizează că jandarmii şi poliţiştii vor asigura măsurile de ordine publică pe durata procesiunii organizate de Arhiepiscopia Tomisului, de la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel spre Portul Turistic Tomis, unde va fi oficiată Slujba de sfinţire Aghiasmei Mari şi pe traseele din oraş pe care vor merge carele cu butoaie cu apă sfinţită. 

Jandarmeria a precizat că în zona Portul Tomis pot participa, în condiţii de siguranţă, 3.000 de persoane. 

"În zona Portului Tomis, s-a stabilit că pot participa în condiţii de siguranţă şi de respectare a măsurilor de distanţare în jur de 3.000 de persoane. În cazul în care se depăşeşte capacitatea locului de desfăşurare a evenimentului, accesul în zonă va fi restricţionat”, a anunţat Gruparea de Jandarmi Mobilă. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si