Declarație pe propria răspundere de Revelion
Declaraţie pe propria răspundere de Revelion: Toţi românii trebuie să ştie că declaraţia pe proprie răspundere trebuie printată şi semnată de mână!
Declaraţie pe propria răspundere de Revelion : Odată ce ţara noastră a revenit la o carantină parțială, a fost reintrodusă și declarația pe proprie răspundere. Cetățenii ar trebui să știe că au nevoie de cea în original când o prezintă polițistului sau jandarmului, ci nu pe telefon, iar autoritățile explică de ce.
Românii s-au întrebat dacă declarația pe proprie răspundere destinată ieșirii din locuință între orele 23:00 – 05:00 este valabil și în format electronic (pe telefon).
Organelor abilitate care ne opresc în trafic va trebui să le prezentăm declarația în original în perioada carantinei parțiale de 30 de zile.
Modele completate şi semnate cu ajutorul aplicaţiilor de pe dispozitivele mobile nu mai sunt recunoscute de autorităţi pentru că, din punct de vedere legal, titularul respectivului document nu poate fi tras la răspundere în cazul în care nu respectă cele declarate.
Declaraţia pe proprie răspundere în format PDF poate fi descărcată de AICI
Adeverinţa angajator în format PDF poate fi descarcată de AICI
Se va putea circula doar în scopuri absolut necesare: deplasare la locul de muncă, motive medicale.
”Aducem în discuţie situaţia declaraţiilor pe proprie răspundere care sunt semnate în mod direct pe telefonul mobil şi care din acest motiv nu pot angrena răspunderea penală a persoanelor care le utilizează, în cazul în care se constată ulterior că acestea sunt false, deoarece, la acest moment, în legislaţie nu este prevăzută altă modalitate de autentificare a documentelor de către persoanele fizice, decât prin semnătură olografă”, precizează
reprezentanţii Sindicatului Europol.România a intrat în carantină parţială de luni, 9 noiembrie 2020! Declaraţia pe propria răspundere pentru noiembrie 2020 va trebui completă de toţi cei care sunt nevoiţi să iasă din casă noaptea în intervalul 22:00- 06:00. Românii care fac acest lucru trebuie să aibă un motiv bine întemeiat, precum: - deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente, - deplasări în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei sau deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă propune, pentru evitarea și limitarea răspândirii pandemiei de coronavirus, ca începând cu luni, 9 noiembrie, masca să fie obligatorie pe tot teritoriul României, să fie instituite restricţii de circulaţie noaptea, cursurile în învățământul preuniversitar să se desfăşoare online, reuniunile şi petrecerile publice sau private, în spaţii închise sau deschise, să fie interzise, magazinele să îşi închidă programul la ora 21:00.
Citeste si: Se închid sau nu graniţele României, după noile măsuri anunţate joi seara de Iohannis şi Orban?
Totodată, CNSU propune și ca pieţele care se află în spaţii închise să îşi suspende activitatea, în timp ce cele din spaţii deschise îşi pot continua activitatea. Farmaciile, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară. Astfel, toate aceste măsuri ar urma să fie valabile 30 de zile.
După şedinţa de Guvern în care s-au prezentat măsurile de carantină în România, premierul Ludovic Orban a vorbit joi seara, la Digi24, şi despre interdicția circulației pe timpul nopții, precum şi despre declaraţia pe proprie răspundere pe care românii trebuie să o completeze.
Premierul a precizat că este posibil ca românii să trebuiască să completeze o declaraţie pe proprie răspundere atunci când sunt nevoiţi să circule pe timpul nopţii.
Ludovic Orban a răspuns că este posibil ca declarația pe propria răspundere să fie acceptată și în format digital.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Premierul a subliniat că vor exista controale și în cazul în care se vor descoperi români care nu au o declarație pe propria răspundere sau care s-au deplasat de acasă fără a se încadra în excepțiile anterior menționate, acesta va fi amendat de către poliție.
”Va fi probabil o declarație pe propia răspundere. Este posibil să se accepte pe format online. Dacă ești oprit de un echipaj de poliție și nu te încadrezi în situațiile menționate, ești amendat. Se aplică în toată țara.”, a mai spus Ludovic Orban, joi seara, la Digi 24.
Citeste si: Alte șapte localități de lângă București intră în scenariul roșu
Conform propunerilor făcute de CNSU, deplasarea pe timpul nopţii, între ore 22:00-06:00 va fi permisă doar în următoarele situaţii, pe baza legitimaţiei de serviciu, a adeverinţei eliberate de angajator sau a declaraţiei pe propria răspundere, în funcţie de situaţie:
- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
- deplasări în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.
Citeste si: Klaus Iohannis: "Se impun măsuri mai dure!" De când intră în vigoare noile restricții
Principalele propuneri din hotărârea nr. 52 din 05.11.2020 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 sunt următoarele:
- instituirea obligaţiei purtării măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, la nivel naţional, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise şi închise, indiferent de valoarea ratei de incidenţă cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.
- toate instituţiile publice, precum şi toţi operatorii economici publici sau privaţi să aibă obligaţia organizării activităţii şi desfăşurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activităţii nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărţit în cel puţin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferenţă de cel puţin 2 ore. Respectarea aplicării acestei măsuri se urmăreşte de prefecţi şi de către Inspecţia Muncii.
- în toate localităţile, activităţile didactice care impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ să se desfăşoare în sistem on-line.
- în toate localităţile din România, să fie interzisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei /gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.
Deplasarea în acest interval va fi permisă doar în următoarele situaţii, pe baza legitimaţiei de serviciu, a adeverinţei eliberate de angajator sau a declaraţiei pe propria răspundere, în funcţie de situaţie:
- deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
- deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
- deplasări în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
- deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.
Vezi aici tot documentul integral.
- interzicerea desfăşurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.
- suspendarea activităţii pieţelor agroalimentare în spaţii închise, târgurilor, bâlciurilor, pieţelor mixte şi volante şi a talciocurilor, Se permite activitatea pieţelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.
Citeste si: Piețele agroalimentare se vor închide. Ce a declarat premierul Orban
Pentru spaţiile exterioare în care se desfăşoară activităţi de preparare, servire şi consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care au fost amenajate şi pot fi asimilate spaţiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările şi completările ulterioare, sunt aplicabile următoarele reguli şi măsuri:
- activitatea este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori;
- activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00-23,00, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, şi doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi în judeţele/localităţile unde este depăşită incidenţa de 3/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.
De asemenea, CNSU propune instituirea obligaţiei pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private să-şi organizeze şi desfăşoare activitatea în intervalul orar 05.00- 21.00. (2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 21.00- 05.00, operatorii economici pot activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.
Declaraţie pe propria răspundere decembrie 2020. Unităţile farmaceutice, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară