Denia din Marţea Mare: Ce putem învăţa din Pilda celor zece fecioare?

După Duminica Floriilor, credincioșii ortodocși intră pe 18 aprilie, în ultima săptămână din Postului Paştelui, cunoscută în popor drept Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare.

Author: Madalina Grigore vineri 15 aprilie 2022 , 15:18

Denia din Marțea Mare

Denia din Marțea Mare: ce putem învăța din Pilda celor zece fecioare

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Deniile din Săptămâna Mare. Începând cu   seara de Florii, până în Vinerea Mare, în biserici preoții săvârșesc deniile.

În slavonă „vdenie” înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. În zona Transilvaniei, denia mai poartă și numele de „straste” care ânseamnă patimă.

Citeste si:  Când încep Deniile din Săptămâna Mare 2022?

Deniile se săvârșesc seara, începând cu ora 18:00. Scopul Deniilor este ca prin post, rugăciune, citirea Sfintei Scripturi, meditație și pocăință să scăpăm de toată răutatea și să devenim mai buni cu cei din jurul nostru.

Denia din Marțea Mare

Denia din Marțea Mare

Marți mai poartă numele și de Marțea Seacă și este dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, momentul în care Iisus a anticipat distrugerea marelui Templu, dar și propriile patimi, cu doar trei zile înainte de a fi judecat.

În această zi credincioșii sunt îndemnați la priveghere, mai exact să fie pregătiți să îl întâmpine pe Iisus.

În acest sens Biserica Ortodoxă a rânduit două teme religioase din Sfânta Evanghelie.

Citeste si: Poze cu flori şi mesaje frumoase de Florii 2022

Prima temă se referă la „Pilda celor zece fecioare”, despre care Iisus Hristos le-a vorbit ucenicilor şi mulţimii, iar această parabolă ne pregăteşte sufleteşte pentru venirea Mântuitorului. A doua temă religioasă intitulată ”Înmulţirea talanţilor” ne îndeamnă cum să folosim darurilor pe care fiecare credincios le primeşte de la Dumnezeu, spre folosul său, dar şi al semenilor, după puterea fiecăruia.

În Sfânta şi Marea Marţi se face pomenire de cele zece fecioare din Sfânta Evanghelie.

Pilda celor zece fecioare”  îndeamnă la priveghere, la trezvie care este vedere duhovnicească a lucrurilor dincolo de fața lor fizică. Privegherea este o vedere prin și dincolo de ceea ce se vede cu ochii fizici, este o vedere duhovnicească a sensurilor ultime ale existenței. 

Denia din Marțea Mare

Ce ne învață „ Pilda celor zece fecioare”?

Pilda celor zece fecioare” oferă o o învățătură profundă creștinilor și bisericii, două lucruri fiind elementele centrale: primul este candela, iar al doilea uleiul. 

Potrivit Basilica.ro, cinci fecioare au avut doar candelă fără ulei, iar cinci fecioare au avut candelă cu ulei. Astfel, se spune că primele sunt cele care au avut credință, dar fără fapte bune, în timp ce celelalte cinci aveau atât credință, cât și fapte bune. Candela reprezintă fecioria, iar untdelemnul milostia.

Cele două tipuri de fecioare, unele cu candelă fără ulei și celelalte cu candelă și ulei, reprezintă două atitudini religioase. Candela cu ulei reprezintă evlavia însoțită de milostenie. Candela fără ulei reprezintă evlavia fără milostenie, spune Sfântul Ioan Gură de Aur și Sinaxarul din Triod.

Citeste si: Denia din Lunea Mare: Ce putem învăţa din Pilda smochinului neroditor?

Astfel se pare că există o mulțime de oameni foarte evlavioși, dar foarte zgârciți, adică nemilostivi. Aceștia sunt candele fără ulei, fără untdelemn.

Candela fără ulei poate reprezenta multa știință teoretică, cu mai puține fapte bune. Candela fără ulei poate fi realizarea de sine, individualistă, narcisistă și egoistă, opusă față de nevoile celor din comunitate.

Candela fără ulei mai poate însemna și doctrina clară, dar fără iubire frățească. Adevărul teoretic, dar fără iubire frățească devine candelă fără ulei. Adevărul intelectual, fără iubire smerită, poate deveni ideologie de putere, după cum iubirea, fără lumina dreptei credințe poate deveni rătăcire. De aceea, Evanghelia ne îndeamnă să avem deodată atât candela dreptei credințe, cât și undelemnul curăției și al faptelor bune.

În cele din urmă, uleiul curat din candelă nu reprezintă simpla noastră iubire posesivă și trufașă, ci el este iubire din iubirea lui Hristos, dar al Duhului Sfânt, adesea simbolizat prin untdelemnul sfințit.

Iar untdelemnul pentru candelă sau iubirea smerită și milostivă se dobândește prin rugăciune și post, prin priveghere și luptă cu păcatul, prin împărtășirea cu Sfintele Taine.

Citeste si: Programul magazinelor de Florii 2022. Cum funcționează supermarketurile în zi de sărbătoare?

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si