Deși e aproape toamnă, centrala de termoficare promisă de Nicușor Dan există doar pe hârtie

Centrala promisă de Nicușor Dan ar trebui pusă să funcționeze peste aproximativ 3 luni. Ce îi așteaptă pe locuitorii din estul Bucureștiului în această iarnă

Author: Diana Bostan luni 16 august 2021 , 16:35

Nicușor Dan centrală Titan
Nicușor Dan centrală Titan[Sursa foto: societatea.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Deși ar trebui pusă în funcțiune peste aproximativ 3 luni, centrala provizorie de termoficare pe care Nicușor Dan a promis că o va înființa, în acest an, în zona Titan, există, momentan, doar pe hârtie.

Nicușor Dan centrală Titan
Nicușor Dan centrală Titan[Sursa foto: societatea.ro]

Calorifere abia dezmorțite și duș la lighean și ibric. calorifere abia dezmorțite și duș la lighean și ibric

Iarna trecută, locuitorii din estul Bucureștiului, au suferit din cauza absenței căldurii și apei calde.

Termoenergetica SA a explicat atunci că încearcă să le rezolve oamenilor problemele. Dar că prea multe n-are cum să facă pentru cei din cartiere precum Colentina și din împrejurimi. 

Probleme au apărut încă din 2014 când a fost desființată centrala electrică de termoficare, CET Titan.

În prezent apa caldă este adusă prin rețeaua de conducte magistrale din subteranele Bucureștiulu i, de la CET Sud, aflat la mare distanță. Din cauza distanței și existnța unor conducte vechi și găurite, apa fierbinte ajunge de la CET Sud în estul Capitalei, rece.

Bucureștenii vor fapte, nu promisiuni

În primăvară, Primarul general al Capitalei a anunțat, că are o soluție salvatoare pentru iarna viitoare. Nicușor Dan a spus că Primăria Capitalei- prin compania municipală Termoenergetica SA- va amplasa pe locul fostei CET Titan o centrală provizorie de termoficare. 

Unul din motivele pentru care centrala nu este gata, ar fi că terenul pe care urmează să fie amplasată nu e al Primăriei Capitalei, ci al unei societăți numite Titan Power SA. Societatea este deținută de Guvern, prin intermediul  Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) SA și a Electrocentrale Group SA. 

Această societate intenționează să construiască tot o centrală de termoficare, dar nu una provizorie, ci una permanentă. Însă proiectul este abia în faza documentației pentru licitații.

Ce a realicat Nicușor Dan până acum

Nicușor Dan a promis centrala provizorie la începutul lunii martie. Nicușor Dan a promis centrala provizorie la începutul lunii martie. 

Fostul directorul general al Termoenergetica SA, Alexandru Burghiu, a declarat, trei luni mai târziu, că la nivelul companiei a fost întocmit un caiet de sarcini pentru lansarea licitației.

La jumătatea lui iunie, lui Burghiu i-a expirat mandatul de director general, iar conducerea Termoenergetica a fost preluată, interimar, de directorul adjunct Adrian Gîtlan.

Iar pe 24 iunie, Consiliul de Administrație al Termoenergetica l-a ales director general pe Claudiu Crețu (fostul administrator special al ELCEN). Cu toate astea, licitația nu a început încă.

În schimb, pe 4 august, Termoenergetica SA a lansat o procedură de consultare publică cu privire la documentația pe care vrea să o folosească la viitoarea licitație.

Probleme tehnice la accesarea documentației

Termoenergetica SA a încercat să consulte documentația pusă la dispoziție în Sicap. Din păcate, documentele nu se deschid.

Responsabilii au cerut părerea unor specialiști în IT, dar și a unor persoane care folosesc în mod curent Sicap. Cu toții au fost de acord că documentația nu poate fi accesată.

Din totalul de 954 de km de conductă magistrală, s-au înlocuit doar vreo 100 de kilometri, între 1998 și 2003. Din totalul de 954 de km de conductă magistrală, s-au înlocuit doar vreo 100 de kilometri, între 1998 și 2003. 

Așa s-a trezit Bucureștiul cu aproximativ 80% dintre conductele magistrale învechite peste măsură, pline de găuri și gata să pocnească din moment în moment.

Rămâne de văzut dacă centrala lui Nicușor Dan va fi finalizată în 3 luni așa cum a promis în primăvară.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Curs valutar BNR joi, 27 ianuarie 2022. Valutele explodează față de leu! Cotațiile... Curs valutar BNR joi, 27 ianuarie 2022. Valutele explodează față de leu! Cotațiile bancare la ING, Banca Transilvania și BRD
spotmedia.ro
Statui asemănătoare Sfinxului, descoperite de o echipă de arheologi Statui asemănătoare Sfinxului, descoperite de o echipă de arheologi
spotmedia.ro
Un ochi bionic revoluţionar i-a redat parţial vederea unei femei Un ochi bionic revoluţionar i-a redat parţial vederea unei femei
b1.ro
Florin Piersic a plecat din România, la 86 de ani. Motivul pentru care a părăsit țara... Florin Piersic a plecat din România, la 86 de ani. Motivul pentru care a părăsit țara și cine îl însoțește  
ziareonline.ro
Veste bună pentru pensionari, îi aşteaptă o nouă majorare.  Anunţul făcut de Lia Olguţa... Veste bună pentru pensionari, îi aşteaptă o nouă majorare. Anunţul făcut de Lia Olguţa Vasilescu
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Ardealul va fi luat de către Ungaria! Avertismentul care cutremură toată România Ardealul va fi luat de către Ungaria! Avertismentul care cutremură toată România
doctorulzilei.ro
Un bărbat vaccinat, infectat a treia oară în șase luni. Cum explică medicii acest caz,... Un bărbat vaccinat, infectat a treia oară în șase luni. Cum explică medicii acest caz, unic în țară
romaniatv.net
S-a aflat! Ce salariu are Dan Negru la Kanal D și ce bonusuri a primit! Cum s-a lăsat... S-a aflat! Ce salariu are Dan Negru la Kanal D și ce bonusuri a primit! Cum s-a lăsat convins „Regele audiențelor” să părăsească Antena 1
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si