Detalii neștiute din viața părintelui Mihalache Tudorică! Preotul din Craiova îl acuză pe ministrul Sănătății, Victor Costache, de malpraxis

Mihalache Tudorică este unul dintre numele de referință ale teologiei românești.

Petru Luca, sâmbătă 29 februarie 2020 , 18:26

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Mihalache Tudorică este unul dintre numele de referință ale teologiei românești. Acum 3 ani, preotul craiovean a trăit drama vieții sale, atunci când soția lui, Elisabeta, a încetat din viață după ce a fost operată de actualul ministru al Sănătății, Victor Costache. 

În 2017, în luna februarie, Victor Costache a operat-o în regim de urgență pe Elisabeta Tudorică (64 de ani), la clinica din Sibiu, unde era chiar director. După șapte zile de la intervenție (care a costat 10.000 de euro), determinată de diagnosticul ”stenoză aortică severă”, pacienta a murit, iar actualul ministru a intrat sub cercetarea penală. Soțul Elisabetei, părintele Mihalache Tudorică, l-a acuzat imediat după dramă pe Victor Costache de diagnostic pus greșit, în condițiile în care ”orificiul valvular era de 2,5 cm si, ulterior am aflat, pentru stenoza aortică severă orificiul valvular trebuia să fie sub 1 cm”. În prezent, ministrul are dosar deschis pentru ”ucidere din culpă” la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar părintele Mihalache Tudorică, scriitor cunoscut și ziarist, își caută dreptatea în justiție, mărturisind pentru Știrile Kanal D că ”Victor Costache a îmbrăcat cimitirele României cu morți”. 

Citeste si: INTERVIU CUTREMURĂTOR MARCA STIRILEKANALD.RO! Acuzații grave aduse de preotul căruia i-a murit soția după operația efectuată de ministrul Sănătății: ”Victor Costache a îmbrăcat cimitirele României cu morți” VIDEO EXCLUSIV

Într-o amplă prezentare a ceea ce înseamnă părintele Mihalache Tudorică pentru biserică și pentru comunitate, publicația ”Jurnal de Craiova” a selectat la un moment dat câteva aspecte esențiale din viața și cariera acestuia.  

”Sunt multe de vorbit şi de scris despre sfinţia/domnia sa dar, n-avem decât o pagină. Mihalache Tudorică s-a născut pe 1 iunie 1950, în localitatea Bîlta, judeţul Dolj. Cursurile şcolare primare le-a efectuat în satul natal. Între anii 1965 şi 1970 a urmat Seminarul Teologic Craiova-Mofleni. Ca student la Facultatea de Teologie Bucureşti, s-a bucurat de audierea unor spirite strălucite ale vremii: preot-profesor Dumitru Stăniloaie, preot-profesor Constantin Galeriu, preot-profesor Dumitru Fecioru, profesor academician Alexandru Elian, preot-profesor Liviu Stan, preot-profesor Ioan G. Coman, compozitorul şi dirijorul Nicolae Lungu. Aceştia toţi, şi mulţi alţii, l-au zidit intelectual şi teologic pe scriitorul de mai târziu, părintele Mihalache Tudorică. Lucrarea sa de licenţă a avut ca subiect ”Sofia, ca virtute a creştinului ortodox”.

Îşi începe opera pastorală în satul Mihăiţa, Dolj, de unde, în urma unui conflict cu autorităţile comuniste, a fost transferat la Parohia Scaieşti. După Revoluţia din decembrie 1989, Mitropolitul de atunci, marele cărturar Nestor Vornicescu, îl numeşte spiritual al Facultăţii de Teologie din cadrul Universităţii din Craiova, însă, urmare a unei conjuncturi nefericite, este îndreptat spre Seminarul Teologic, unde a predat Istoria literaturii universale şi Dreptul bisericesc. Este Membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România.

 

Apariţii editoriale:

– Nastrafia (proză antologie, 2016);

– Ultimii Psalmi (poezie, 2016)

– Pâcla (proză scurtă, 2009);

– Ochiul din ape (poezie, 2009);

– Adânc pe adânc (antologie de poezie a clericilor membri ai Uniunii Scriitorilor, 2006);

– Melancolia îngerului (antologie de poezie, 2005);

– Gavvata (antologie de proză, 2005);

– Mireasa desculţă (antologie de proză, 2003);

– Întoarcerea numelui (poezie, 2003);

– Blestemele (proză scurtă, 2002);

– Ultimul orb (poezie, 1998);

– Mireasa desculţă (proză scurtă, 1998);

– Moartea îngerului (poezie, 1997);

– Catedrala lacrimilor (poezie, 1996);

– Melancolia îngerului (poezie, 1995);

– Zboruri lirice (poezie, 1986);

– Poeme blestemate (poezie, 2000);

– Bâlciul şi zarafii (pamflete, eseuri, 2000).

 

Premii şi distincţii:

– Titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Craiova, 2017;

– Diploma de Excelenţă a Revistei culturale „Noul literator”, 2015;

– Premiul „Marin Sorescu” al Ministerului Culturii, 2014;

– Titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Filiaşi, 2014;

– Diploma de Excelenţă la Festivalul de Poezie „Vaduri”, Piatra Neamţ, 2012;

– Premiul „Nestor Vornicescu” al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova, 2012;

– Premiul OMNIA al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Craiova, 2010;

– Ordinul Bisericesc „Sfântul Nicodim” clasa I pentru Cultură, 2005;

– Diploma de Excelenţă a Bibliotecii „Anton Pann” Filiaşi, 2003;

– Premiul Ministerului Culturii pentru „Ultimul orb”, 2002;

– Înaltul rang de Iconom Stavrofor, 1998;

– Premiul Ministerului Culturii pentru „Melancolia îngerului”, 1995;

– Premiul „Gh. Brăescu”, Calafat 1980”, notează jurnaldecraiova.ro despre biografia celui care este părintele Mihalache Tudorică. 

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si