Pentru ca tratamentele disponibile doar tin boala sub control, produsele pentru diete speciale au un rol deosebit, pentru ca alimentatia este elementul cel mai important.

Sunt trei tipuri ale acestei afectiuni. Cel mai raspandit dintre acestea este diabetul zaharat de tip II, care poate fi si cel mai usor prevenit, prin evitarea unor factori de risc specifici. Mai exista si diabetul de tip I, denumit si diabet juvenil, precum si diabetul gestational, care apare in perioada sarcinii si dispare la scurt timp dupa nastere.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: O femeie face bani depistându-i pe bărbații care își înșală partenerele. Ce face un „tester de fidelitate” și cât câștigă pe lună- antena3.ro

Citeste si: ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a fost posibil ca pilotul de parapantă să cadă din aer, când zbura cu o turistă, lângă Brașov- wowbiz.ro

Citeste si: O bătrână de 103 ani din Mangalia, mai puternică decât COVID-19. Secretul femeii

Factorii de risc in diabetul de tip I

Doar 10% dintre pacientii cu diabet sufera de aceasta forma a bolii, care incepe sa se manifeste pana in jurul varstei de 35 de ani. Cauzele nu sunt total cunoscute la acest moment, insa, cercetatorii au identificat principalii factori de risc.

  • Factorul genetic – predispozitia pentru diabet de tip I se mosteneste ereditar. Studiile arata ca persoanele care au unul dintre parinti cu aceasta boala au si sanse mari sa fie diagnosticate, la randul lor.
  • Autoanticorpi – sunt acele celule care actioneaza impotriva propriului corp, si despre care s-a observat ca pot declansa diabetul. Cu toate acestea, nu toate persoanele care au autoanticorpi vor face boala;
  • Infectiile virale – o infectie suferita in copilarie poate fi factor declansator al diabetului de tip I, chiar daca simptomele incep sa se manifeste la multi ani dupa ce infectia s-a vindecat.

Factorii de risc, in diabetul de tip II

Este forma de diabet cea mai raspandita, iar aparitia sa este influentata, preponderent, de un stil de viata mai putin sanatos. Si in acest caz, mostenirea genetica poate fi un element determinant, insa, exista o serie de alti factori care o declansa:

  • Cresterea in greutate – persoanele supraponderale si cele cu obezitate sunt predispuse la diabet de tip II, intrucat grasimea acumulata in exces impiedica organismul sa mai proceseze eficient insulina.
  • Sedentarismul- pe langa faptul ca favorizeaza cresterea in greutate, lipsa activitatii fizice duce la acumularea de glucoza in sange, glucoza care nu mai este asimilata la nivelul celulelor.
  • Colesterolul si trigliceridele – o valoare crescuta a colesterolului LDL si a trigliceridelor sporeste si riscul de diabet. Astfel de valori ridicate apar din cauza unei alimentatii nesanatoase, bogata in grasimi saturate, dar si pe fondul lipsei de miscare, ce favorizeaza acumularea grasimilor in organism.
  • Hipertensiunea arteriala – este cea mai frecventa boala cardiovasculara si genereaza o serie de complicatii grave, daca nu este tinuta sub control. Printre acestea se numara si diabetul zaharat de tip II. Atunci cand nu este mostenita ereditar, hipertensiunea arteriala apare pe fondul acelorasi factori de risc enumerati mai sus.

 Care sunt simptomele diabetului

Un pacient cu diabet de tip II poate trai multi ani fara sa stie ca sufera de aceasta boala, intrucat simptomele specifice nu se manifesta in fazele incipiente.

Din aceasta cauza, numarul real al pacientilor cu diabet din intreaga lume este mult mai mare decat cel consemnat in statisticile medicale, unde sunt inregistrate doar cazurile deja diagnosticate. Principalele simptome ale diabetului sunt urmatoarele:

  • senzatie frecventa de sete;
  • urinari frecvente;
  • senzatie de foame intensa;
  • pierdere rapida in greutate;
  • iritabilitate;
  • oboseala;
  • vedere incetosata;
  • vindecarea mult mai lenta a ranilor;
  • aparitia frecventa a infectiilor.

Intensitatea acestor simptome variaza in functie de nivelul glicemiei, adica de cantitatea de glucoza acumulata in sange. Masurarea glicemiei reprezinta cea mai simpla si eficienta metoda de diagnosticare a diabetului, de aceea, este bine ca acest indicator sa fie monitorizat in cadrul analizelor periodice.

Citeste si: Sfatul care îi va ajuta pe oameni să treacă mai ușor peste perioada pandemiei: Anunţul făcut de OMS

In concluzie, pentru a fi scutit de aceste probleme, mentine-ti greutatea corporala in limite normale, fa mai multa miscare si mananca mai sanatos. Si, nu in ultimul rand, testeaza-ti, periodic, glicemia!

Citeste si: Veste importantă pentru femei! Cine sunt pensionarele care trebuie să se prezinte la casele teritoriale de pensii- kfetele.ro

Citeste si: Regele Charles, acuzat de genocid de o senatoare indigenă în timpul vizitei oficiale în Australia: „Ne-aţi distrus pământul”- radioimpuls.ro

Citeste si: Ce s-a întâmplat cu vedeta care a decis să „păstreze tumoarea” după ce a aflat că are cancer. A refuzat operația- antena3.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si