Specialiștii de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) au realizat un ghid și un test online pentru depistarea deepfake.

DNSC afirmă că acest fenomen tot mai întâlnit pe internet a adus schimbări semnificative în peisajul fraudelor online. Specialiștii le recomandă cetățenilor să fie vigilenți în mediul online.

DNSC a lansat un ghid pentru depistarea deepfake

DNSC a lansat Ghidul Deepfake și testul informativ care vine în ajutorul oamenilor pentru a recunoaște mai ușor capcanele în mediul online, tot mai răspândite în ultimele luni.

Ghidul referitor la materialele tip deepfake de pe internet se deschide cu o definire a acestui concept. Deepfake-ul este, așadar, „o manipulare digitală a unei înregistrări video, audio sau a unei imagini, realizată cu ajutorul inteligenţei artificiale (IA) sau a altor programe specializate”.

Citește și: ,,Mesaj de la șef'', o metodă nouă de fraudă online. Cum procedează infractorii cibernetici în acest caz? ,,Avem încredere în tine''

deepfake

DNSC a lansat Ghidul Deepfake și testul informativ care vine în ajutorul oamenilor pentru a recunoaște mai ușor capcanele în mediul online.

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Scenariul NATO pentru război cu Rusia în 2027. Care ar fi primele țări invadate de ruși- antena3.ro

Citeste si: Animalele care nu vor mai putea fi ucise. Fermele se vor închide. Angajații trebuie să își găsească alt loc de muncă- wowbiz.ro

Specialiștii DNSC atrag atenția asupra faptului că este important să înțelegem cum funcționează deepfake-urile deoarece ele au un impact semnificativ la nivelul societății, securității cibernetice și vieții politice, aceste materiale având la bază manipularea încrederii publice.

În Ghidul Deepfake este detaliată tehnologia din spatele acestor materiale, precum și informații cu privire la procesul de creare. De asemenea, aceştia detaliază tehnologia din spatele Deepfake şi procesul de creare.

Într-un capitol, specialiștii subliniază și pericolul deepfake în context electoral.

„În era digitală actuală, în care graniţa dintre realitate şi ficţiune se estompează în mod constant, procesul electoral depăşeşte simpla confruntare a ideologiilor şi promisiunilor politice, transformându-se într-un teren complex de luptă ideologică. Tehnologiile Deepfake, capabile a sintetiza realist imagini şi voci, pot influenţa semnificativ opinia şi votul alegătorilor în timpul campaniilor electorale, având un impact major asupra procesului democratic”, au precizat specialiștii DNSC, conform news.ro

vot alegeri

Vezi cum pot afecta deepfake-urile în plan electoral.

[Sursa foto: Freepik]

Specialiștii menționează că reputația unui politician poate fi foarte afectată de videoclipurile tip deepfake. Aceste materiale pot dezinforma și pot manipula percepția publicului și pot deteriora șansele unui politician de a câștiga alegerile, iar imaginea sa are de suferit.

Documentul face referire și la partidele politice, mai exact, modul în care ele pot fi afectate de astfel de materiale.

Citeste si: Oana Roman clarifică situația pensiei alimentare. Cum a obținut vedeta TV banii de la fostul soț. “Am apelat la un executor judecătoresc”- kfetele.ro

Citeste si: Gestul emoționant făcut de Cristina Săvulescu, la doar câteva ore de la înmormântarea soacrei ei, Delia Budeanu- radioimpuls.ro

Citeste si: O profesoară a fost arestată după ce s-a aflat ce i-a făcut unui elev în vacanța de vară- antena3.ro

„Deepfake poate fi utilizat ca instrument strategic pentru a discredita partidele rivale, prin crearea de materiale false care să le prezinte într-o postură negativă. Promovarea agendei propriului partid prin Deepfake poate fi o modalitate eficientă de a influenţa opinia publică şi de a atrage alegători. Utilizarea necorespunzătoare a Deepfake de către partidele politice poate duce la scandaluri şi la pierderea încrederii publicului în sistemul politic”, se mai specifică în Ghidul Deepfake al DNSC.

Citește și: Noua escrocherie prin telefon care face ravagii. ,,Mă auziți?'', este noua metodă de a păcăli oamenii. Care sunt sfaturile specialiștilor

Tehnici Deepfake utilizate în influențarea campaniilor electorale

DNSC a enumerat tehnicile deepfake utilizate frecvent pentru influențarea campaniilor electorale:

  • Falsificarea video realistă: Algoritmi avansaţi de IA creează videoclipuri aproape imposibil de distins de cele reale, prezentând scene false cu politicieni sau evenimente inventate.
  • Clonarea vocii şi falsuri audio: Vocea unui politician este reprodusă cu o precizie uimitoare, generând mesaje false atribuite în mod eronat persoanei respective.
  • Generarea de text sintetic: Texte credibile sunt create imitând stilul şi tonul unei personalităţi politice sau a unei instituţii, răspândind dezinformare.
  • Schimbarea feţelor şi transformarea: Tehnologia permite modificarea feţelor în videoclipuri, creând scenarii false care nu s-au petrecut niciodată sau nu în contextul prezentat.
  • Predicţia comportamentală: IA analizează comportamentul online pentru a prezice răspunsul la anumite mesaje, facilitând crearea de Deepfake-uri ţintite pentru a influenţa segmente specifice de alegători.

tanara care se uita in telefon

Iată cum îți poți depista deepfake-urile în mediul online.

[Sursa foto: Freepik]

Citește și: VIDEO- Când este legal deepfake-ul? Explicațiile avocatei Silvia Uscov: „Vor fi pedepse cu închisoarea pentru nesemnalizarea corespunzătoare”

Tehnici de detectare a deepfake-urilor

DNSC a enumerat și tehnicile de detectare a deepfake-urilor. Iată câteva dintre acestea:

  • Analiza comportamentală: Identificarea micilor imperfecțiuni sau anomalii în comportamentul sau mișcările fizice ale subiectului din videoclip.
  • Consistența iluminării: Detectarea inconsistențelor în iluminare. Algoritmii analizează umbrele, reflexiile și modul în care lumina se reflectă pe diferite suprafețe ale feței pentru a determina dacă imaginea a fost manipulată.
  • Analiza texturii pielii: Tehnicile de Deepfake adesea netezesc textura pielii sau introduc anomalii la nivelul texturii. 
  • Detectarea artefactelor de compresie: Videoclipurile și imaginile manipulate prin IA pot prezenta artefacte de compresie unice datorită procesului de generare și compresie.
  • Examinarea metadatelor: Deși Deepfake-urile în sine pot fi convingătoare, metadatele asociate cu un fișier video sau imagine (cum ar fi data creării, tipul camerei etc.) pot fi contradictorii sau suspecte.

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si