„Unul dintre cei mai mari artişti ai timpurilor noastre, cel mai radical, singurul şi unicul Ulay a plecat pentru o altă călătorie, ieri, liniştit, în somn", potrivit anunţului fundaţiei.

Citeste si: Al treilea deces din cauza coronavirusului în Franţa

Ulay este pseudonimul lui Frank Uwe Laysiepen, născut în 1943, în Germania. Fotograf la origine, el a devenit începând cu sfârşitul anilor '60 unul dintre cele mai mari nume în "body art", arta corporală, un curent care plasează limbajul corpului în centrul demersului artistic.

El a fost unul dintr eprimii care a folosit tatuajul în arta contemporană.

Citeste si: SURVIVOR. Adriana și Lola, nominalizate pentru eliminare

Doliu în lumea fotografiei. Un renumit fotograf a murit

Potrivit galeriei Richard Saltoun, Ulay "a fost un pionier şi un provocator cu o operă radicală şi istorică unică".

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Soția fostului finalist de la ”Puterea Dragostei”, Gabriel Vasiliu, ucisă în Olanda! Tragedia de nedescris a avut loc în timp ce fostul concurent se află după gratii- wowbiz.ro

Citeste si: Indignare generală după ce un bărbat care a lucrat 104 zile la rând a murit pentru că i-au cedat organele- antena3.ro

Între 1976 şi 1988, el a colaborat cu artista Marina Abramovic, alt simbol al performance-ului artistic, care a fost şi partenera sa în timpul acelei perioade. În cuplu, au pus sub semnul întrebării percepţia trăsăturilor masculine şi feminine, împingând limitele corpului uman şi suferinţei fizice.

"El a fost un artist şi o persoană excepţională, care ne va lipsi mult", a scris Abramovic, luni, pe Instagram. "Astăzi, este reconfotant să ştim că arta şi moştenirea sa vor trăi pentur totdeauna", a adăugat ea.

Citeste si: Copil de doi ani, în comă după ce a consumat alune. Micuța riscă să-și piardă viața

Doliu în lumea fotografiei.

Boala sa diagnosticată în 2011 a devenit pentru Ulay "cel mai mare proiect al vieţii sale" şi în "Project:Cancer" el a fost filmat deja în timp ce făcea chimioterapie, apoi în timpul unui

"turneu de adio" mondial.

O parte din opera sa a intrat în colecţiile multor instituţii din toată lumea, între care Muzeul Stedelijk din Amsterdam, Centrul Pompidou din Paris sau Muzeul de Artă Modernă (MoMA) din New York.

Citeste si: ULTIMA ORA! Drama mare in familia Gabrielei Firea! A murit in urma cu putin timp

Din 2009, Ulay şi-a împărţit viaţa între Amsterdam şi Ljubljana.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si