Doliu pentru sute de creștini ortodocși. Grigorie Halciuc, unul dintre cei mai iubiți duhovnici, s-a stins din viață

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților este în doliu. Reprezentanții acesteia au anunțat plecarea la cele veșnice a părintelui arhimandrit Grigorie Halciuc, proinstareț al Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava.

Author: Alexandra Costea luni 18 iulie 2022 , 09:03

Doliu pentru sute de creștini ortodocși. Grigorie Halciuc, unul dintre cei mai iubiți duhovnici s-a stins din viață

Doliu pentru sute de creștini ortodocși. Grigorie Halciuc, unul dintre cei mai iubiți duhovnici s-a stins din viață

[Sursa foto: Facebook / Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou - Suceava]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”Până duminică, la ora 17:00, trupul neînsuflețit al părintelui Grigorie va fi depus la Mănăstirea Sfântul Ioan, după care va fi dus la Mănăstirea Putna, cu sosirea în jurul orei 19:00.

Luni, 18 iulie, la ora 8:00, se va oficia Sfânta Liturghie, la altarul exterior al mănăstirii, iar de la ora 10:00 va începe slujba de înmormântare",  au transmis reprezentanții Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților  

Cine a fost Grigorie Halciuc, unul dintre cei mai iubiți duhovnici ai Bisericii Ortodoxe din România

Părintele arhimandrit Grigorie Halciuc s-a născut în comuna Poșta din Tulcea, la data de 8 februarie 1938, părinții săi fiind Iacob și Tatiana. În 24 noiembrie 1955, a intrat în viața monahală, la Schitul Rarău. Aici s-a format ca monah, fiind ucenic al părintelui ieroschimonah Daniil – Sandu Tudor, starețul schitului.

A fost rasoforit în data de 25 decembrie 1955.

În 1959, regimul comunist a dat Decretul 410, prin care foarte mulți călugări au fost dați afară din mănăstiri. Părintele Grigorie a trebuie să părăsească mănăstirea, dar verticalitatea, demnitatea, dragostea de Dumnezeu și atașamentul pentru totdeauna față de Hristos pe care i le-a insuflat părintele Daniil Sandu Tudor l-au ajutat să nu se îndepărteze de chemarea la viața monahală.

„Ce fel de atlet al lui Hristos ești tu?” era întrebarea pe care părintele Daniil o adresa atunci când un viețuitor întârzia la slujbele bisericești, întrebare pe care nu a uitat-o niciodată.

Citeste si: Calendar ortodox 18 iulie 2022: Ce sărbătoare e azi?

În anul 1965 a intrat în obștea Mănăstirii Putna. Aici a fost călugărit la data de 8 aprilie 1974, cu toate că cererea de călugărie a fost depusă încă din anul 1966.

El și părintele Tudor Pavlo, consăteanul său, cu care viețuise împreună la Rarău, au fost călugăriți luni, în Săptămâna Pătimirilor, cu ușile închise, întrucât nu se primea aprobare de la regimul comunist.

Citeste si: Oana Roman, revoltată după ce a văzut cât costă un banal croissant: „Mai scump ca la Paris???”- kanald.ro

Citeste si: Ce vitamine sunt bune pentru sanatatea creierului

Citeste si: „Nu vreau să mor. Vă implor. Trebuie să încep radio-chimio” Oana Lis, strigăt de ajutor în mediul online. Soția fostului edil a rămas impresionată de cazul unei femei bolnave de cancer- wowbiz.ro

A fost hirotonit întru diacon pe 23 martie 1975, în Duminica Ortodoxiei, de către Preasfințitul Părinte Adrian Hrițcu, Episcop-vicar al Mitropoliei Iașilor, și hirotonit întru ieromonah pe 25 martie 1975, la sărbătoarea Bunei Vestire, de Înaltpreasfințitul Părinte Iustin, Mitropolitul Moldovei.

În anul 1978 a fost hirotesit protosinghel, iar în 1985 a fost hirotesit arhimandrit, de către Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, pe atunci Mitropolit al Moldovei.

Citeste si: Sfântul Ilie 2022: Mesaje, urări şi felicitări cu La mulţi ani!

După absolvirea Seminarului și a Institutului Teologic din București, în 1978 a fost numit stareț la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, ascultarea pe care a avut-o până în 1 septembrie 2020.

La 25 decembrie 2021, a primit Ordinul „Crucea Bucovinei”, cea mai înaltă distincție a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, în semn de apreciere pentru întreaga activitate desfășurată în timpul deceniilor în care a fost cu vrednicie starețul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou.

Îndemnurile părintelui Grigorie

Sfaturi pe care părintele arhimandrit Grigorie Halciuc le dădea credincioșilor și monahilor, așa cum au fost ele consemnate în dialogul cu părintele Ioanichie Bălan, publicat în  Convorbiri duhovnicești, volumul  2:

Citeste si: Postul Sf. Marii 2022: Tradiţii şi obiceiuri pentru români

Citeste si: VIDEO. Cum a fost surprinsă DJ Lalla, înainte de a-și pierde viața. Ultimele imagini cu tânăra- kfetele.ro

Citeste si: Cine este fosta soție a lui Costin Gheorghe? Tânăra și-a refăcut și ea viața și este din nou mămica- radioimpuls.ro

,,– Ce sfaturi deosebite dați credincioșilor care vin în pelerinaj la moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava?

– Îi îndemnăm să se roage cu credință lui Dumnezeu și Sfântului Ioan cel Nou, să se împace cu cei din casa lor și să fie cât mai des spovediți de păcate, că fără spovedanie mai greu primim ajutorul lui Dumnezeu și al sfinților. Apoi îi îndemnăm să-și crească copiii lor în credință și frică de Dumnezeu și să se jertfească pentru ei, că fără jertfă și martiriu, fără răbdare și suferință, fără rugăciune și viață curată, nu ne putem mântui și în zadar ne trecem zilele. Pe cei care primesc vindecări de boli și li se împlinesc cererile aici, la moaștele Sfântului Ioan, și sunt numeroase aceste cazuri, îi îndemnăm să mulțumească lui Dumnezeu și Sfântului Ioan, cu rugăciuni de recunoștință, cu milostenii la săraci și cu o viață creștinească exemplară. Avem cazuri de vindecări și la oameni de alte religii, nu numai la credincioșii noștri ortodocși. Cred că Sfântul Ioan de la Suceava face cea mai mare misiune ortodoxă în Moldova, împreună cu Cuvioasa Parascheva de la Iași și ceilalți sfinți din țară.

– Ce sfaturi duhovnicești dați părinților din această mănăstire?

– Le reamintesc făgăduințele date la călugărie și cele nouă fericiri. Dacă vom reuși să pășim pe treptele celor nouă fericiri, prin smerenie, blândețe, lacrimi la rugăciune, milostenie și celelalte, atunci am ajuns la adevărata desăvârșire și fericire veșnică”, notează  basilica.ro.

Citeste si: Un preot din Iași a murit într-un mod misterios. El era cunoscut în comunitate pentru că slujea fără bani


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si